Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Apel Alba Iulia: AREST PREVENTIV pentru un inculpat în dosarul primarului din Şelimbăr privind retrocedări ilegale de terenuri

Publicat

curtea de apel alba iulia2 Curtea de Apel Alba Iulia a admis miercuri contestaţia formulată de DNA pentru Marius Bogdan Lupu, în dosarul primarului din Şelimbăr, Ioan Daniel Maricuţa, privind retrocedări ilegale de teren. Prin urmare, inculpatul a intrat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de DNA că a primit aparent terenuri pentru care s-a restituit drept de proprietate. Instanţa a respins ca nefondate celelalte contestaţii formulate în cauză.

Curtea de Apel Alba Iulia judecă miercuri, 2 decembrie, contestaţiile depuse de DNA şi o parte dintre inculpaţii din dosarul privind retrocedările ilegale de la Şelimbăr, judeţul Sibiu. Tribunalul Alba a respins, în 26 noiembrie, propunerea DNA Alba Iulia de arestare preventivă a primarului Ioan Daniel Maricuţa, dar şi a altor şapte persoane acuzate de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Instanţa a dispus arest la domiciliu pentru primar şi secretara primăriei, Elena Scumpu, respectiv control judiciar pentru alţi şase inculpaţi.

„Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba Iulia (împotriva încheierii penale din 26.11.2015, dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba în dosarul penal nr. 4257/107/2015), numai în ceea ce priveşte inculpatul Lupu Marius Bogdan pentru care dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a acestei măsuri.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate celelalte contestaţii formulate în cauză, fiind menţinute măsurile dispuse de Tribunalul Alba cu privire restul inculpaţilor: pentru Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru 30 de zile iar pentru ceilalţi 5 inculpaţi măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”, se arată în comunicatul instanţei.

Conţinutul minutei hotărârii pronunţate în acest caz, postată pe portalul Curţii de Apel Alba Iulia, dosar 4257/107/2015:

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva Încheierii nr.130/26.11.2015 pronunţată de Tribunalul Alba numai în ceea ce priveşte soluţia dispusă faţă de inculpatul Lupu Marius Bogdan şi în consecinţă: Desfiinţează încheierea atacată în aceste limite şi rejudecând: Admite propunerea de arestare preventivă a inculpatului Lupu Marius Bogdan formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia. În temeiul art. 224 Cod pr. pen. raportat la art. 223 alin.1 lit. b Cod pr. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului LUPU MARIUS BOGDAN pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii în executare. Respinge ca nefondate contestaţiile formulate împotriva aceleiaşi încheieri de inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel, Scumpu Elena, Lupu Marius Bogdan şi contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia în privinţa celorlalţi inculpaţi. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Obligă pe inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel, Scumpu Elena, Lupu Marius Bogdan să plătească suma de câte 100 de lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat în contestaţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 02.12.2015”.

DNA a dispus săptămâna trecută reţinerea primarului Ioan Daniel Maricuţa şi a secretarei primăriei, Elena Scumpu, respectiv a inculpaţilor Marius Grecu (pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită), Maria Melniciuc (pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu), Radu Lucian Cândea (pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani), Sorin Haiduc (pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, spălare de bani, complicitate la luare de mită), Marius Bogdan Lupu (pentru constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani, complicitate la luare de mită), Ioan Tatu (pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu).

Alături de alte persoane, Lupu Marius Bogdan a fost dispus „să dobândească în mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate și să-l dețină neîntrerupt timp de mai mulți ani, deși cunoșteau că terenurile nu le aparțin în realitate, pentru ca la un moment dat, de obicei înaintea fiecărei vânzări către investitori, în baza unor acte fictive translative de proprietate (în sensul lipsei plății), acestea să ajungă în patrimoniul unui membru al grupului. De asemenea, cu ocazia administrării probatoriului au fost identificate și tranzacții făcute în nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obținute din activitatea ilicită”, precizează DNA.

Vezi mai multe detalii: Tribunalul Alba a RESPINS propunerea DNA de arestare preventivă a primarului din Şelimbăr şi a altor şapte inculpaţi acuzaţi de fapte de corupţie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax