Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CUTREMUR puternic de 5,3 pe Richter resimțit în mai multe orașe din România. Seismul a avut loc la ora 1.20

Publicat

inregistrare cutremurUPDATE: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a actualizat datele: cutremurul a avut magnitudine de 5,3 grade şi s-a produs la o adâncime de 98,9 km.

Un cutremur de intensitate medie s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.20, fiind resimțit destul de puternic la București și la Iași. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut o magnitudine 5,4 și s-a produs la o adâncime de 97,8 de kilometri, în judeţul Vrancea.

Potrivit Geofon, citat de Digi 24, epicentrul cutremurului a fost la la 88 de kilometri adâncime, în apropiere de Brașov. Magnitudinea cutremurului, evaluată inițial la 5,6, a fost revizuită apoi la 5,4 – o procedură uzuală în cazul magnitudinii de moment.

cutremur geofonCentrul mediteranean de seismologie a anunţat o magnitudine a seismului de 5,3 grade şi a menţionat că acesta a fost resimţit şi în Republica Moldova, Bulgaria şi vestul Turciei.

La 30 de minute de la seism, datele oficiale erau contradictorii. Unele indicau epicentrul în zona Vrancea altele în apropiere de Brașov.

Seismul a fost resimțit destul de puternic și  la Constanţa și Medgidia.

UPDATE, Ora 5.00: O replică, de 2.9 grade, s-a produs la o adâncime de 91.1 km, în zona seismică Vrancea.

 UPDATE Ora 2.00: La nivelul unităţilor subordonate IGSU, până la această oră, nu au fost raportate efecte. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov au transmis, pe Facebook, un apel la calm, îndemnând cetăţenii să nu părăsească imediat locuinţele.
cutremur-vrancea1
harta cutremurUPDATE Ora 1,45: În zona Vrancea, localitatea Nereju Mic, a avut loc un cutremur de magnitudine medie, circa 5,4 pe scara Richter, potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului. 
Seismul a avut două replici, prima fiind de intensitate mică. A doua replică a fost mult mai puternică şi a durat circa 30/40 de secunde. Seismul s-a simțit puternic în zona Bârlad, Iași, București, Vaslui, Călăraşi, Neamț.

UPDATE: IGSU pe Facebook: Ora 2.20. Până în acest moment nu s-au înregistrat efecte, la nivelul țării. Echipajele ISU continua monitorizarea eventualelor efecte.

În București

Ca urmare a seismului produs, în Capitală, nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgență 112. Un echipaj ISU București-Ilfov a fost trimis în zona Centrului Istoric pentru a verifica situația. Nu au fost raportate probleme la nicio unitate operativă proprie sau la alte imobile din București.

Ora 1.55: De la ora producerii cutremurului, până în acest moment nu s-au înregistrat efecte. Echipajele ISU continua monitorizarea situației. Echipe operative au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.

Ora 01.20.55: cutremur cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 100 de km, în zona seismică Vrancea. La nivelul unităţilor subordonate IGSU, până la această ora nu au fost raportate efecte.

Un cutremur moderat s-a produs în noaptea de 27 spre 28 decembrie în regiunea Vrancea. Cutremurul a fost resimţit în Muntenia, Moldova si Sudul Transilvaniei. Până la această oră nu au fost raportate pierderi de vieţi sau pagube.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a explicat pentru digi24.ro că acest cutremur a fost unul „normal” pentru zona seismică Vrancea. „De magnitudine moderată, îl considerăm noi. Astfel de cutremure apar la intervale de câțiva ani. În acest an am avut două cutremure de peste 5. Cel de acum și cel din septembrie”, a subliniat el.

În ceea ce privește faptul că, de exemplu, seismul s-a simțit și la Brașov, Mircea Radulian a spus că „iese puțin din tipare”.

„Cutremurele vrâncene se simt foarte bine pe direcția N-E, S-V, spre Câmpia Română. Având în vedere că mecanismul acestui cutremur nu a fost tipic pentru Vrancea, pentru că cel tipic reprezintă o radiație puternică, e un plan de falie orientat pe direcția Moldova-Câmpia Română. În acest caz, mecanismul a avut un plan de falie orientat perpendicular, spre Transilvania. Acest lucru implică o oarecare schimbare a distribuirii energiei eliberate. E ceva mai puternică către Transilvania și Dobrogea”, a adăugat directorul ştiinţific al INFP.

Întrebat despre faptul că unii oameni au avut senzația că au fost două cutremure la scurtă distanță, Mircea Radulian a precizat că aceștia „au reușit să simtă și prima mișcare”.

„În cazul unui cutremur vrâncean apare prima mişcare, undele P, care se produc spre verticală preponderent și cu amplitudine mai mică. E urmată la interval de aproximativ 20 de secunde de unda secundară, mai puternică. Dacă au simțit cele două unde e ca și cum ar fi simțit două mișcări separate. Prima mișcare se produce scurt și de mică amplitudine, după care urmează o pauză de câteva secunde și a doua mișcare mai puternică”, a explicat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

De la începutul anului au fost înregistrate șase cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 19 noiembrie, 25 septembrie, 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea.

Cele mai puternice cutremure în zona Vrancea (sursa: Institutul Naţional de Cercetare pentru Fizica Pământului):

28 decembrie 2016: 5.4

24 septembrie 2016: 5.3

22 noiembrie 2014: 5.4

6 octombrie 2013: 5.2

25 aprilie 2009: 5.4

18 iunie 2005: 5.2

14 mai 2005: 5.5

27 octombrie 2004: 6.0

6 aprilie 2000: 5.0

28 aprilie 1999: 5.3

31 mai 1990: 6.4

30 mai 1990: 6.9

Sursa snas.ro:

12 iulie 1991: 5.7

18 iulie 1991: 5.5

2 decembrie 1991: 5.6

7 mai 2008: 5.2

Sfaturi utile în caz de cutremur:

– adăpostire într-un spaţiu sigur din locuinţă; nu folosiţi scările sau liftul

– întreruperea de urgenţă, în locuinţa Dvs., a alimentării cu gaz, apă şi curent

– ar trebui să aveţi un kit de supravieţuire pentru membrii familiei (pentru 3 zile): 3 litri de apă / zi / adult, mâncare neperisabilă şi uşor de preparat, medicamente, baterii, laternă, un aparat de radio, trusă de prim ajutor, obiecte de igienă personală, copii după documentele personale

– evitaţi aprinderea brichetelor, chibriturilor sau a lumânărilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax