Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO | Dan Șova: Autostrada Sebeș-Turda trebuie terminată până în luna mai 2016, pentru că altfel vom pierde finanțarea europeană

Publicat

Dan Șova, ministrul Marilor Proiecte a declarat la emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV că autostrada Sebeș-Turda va trebui finalizată până în luna mai 2016, pentru a nu se pierde finanțarea din fonduri europene obținută prin includerea proiectului în alocarea bugetară 2007-2013. Iată transcriptul dialogului pe tema autostrăzii dintre ministrul Dan Șova și moderatorul emisiunii, Rareș Bogdan:

Rareș Bogdan: Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, tânăr așa ca dumneavoastră, vorbea de Turda-Sebeș. Care e situația cu această autostradă?

Dan Sova: Vreau să vă spun că pe Turda – Sebeş există o implicare mare a tuturor autorităților locale sau centrale. Există și o foarte mare implicare și a președinților de la Consiliul Județean (Alba – n.r.). Toată lumea vrea acea autostradă. Noi am încercat (…) să reparăm gafele moștenite și greșelile. Sebeș – Turda era o autostradă la care nu s-a gândit nimeni. Era ”drum expres” și lăsată în uitare. Sebeș – Turda am reușit să o facem din resturile pe care le vom recupera de la acest Program Sectorial de Transport. Sunt 78 de kilometri, indicatorii tehnico-economici, probabil, vor fi în jur de 800-900 milioane de euro și o facem special pentru a uni Autostrada Transilvania de Coridorul IV, ca să putem face și Autostrada Transilvania în viitor, care nu poate fi construită decât în concesiune. Și ca să o facem tentantă, profitabilă în cazul unei concesiuni (Autostrada Transilvania – n.r.), am găsit soluția aceasta de 78 de kilometri de la Sebeș la Turda.

Rareș Bogdan: Când va fi gata?

Dan Șova: Vom termina licitațiile. Acum se lucrează la studiul de fezabilitate, transformarea studiului de ”drum expres” în ”autostradă”. Vor începe procedurile și, cu respectarea Ordonanței 34 și a tuturor rigorilor pentru fonduri europene, probabil vom desemna câștigătorul licitației până la sfârșitul anului.

După care va trebui să mergem în timp alert pentru bunul și simplu motiv că trebuie să o construim în sistemul N+3 (grad de risc al finanțării – n.r.). Vreau să vă spun că Sebeș – Turda este o autostradă pe care am reușit să o introducem pe alocarea bugetară 2007-2013, în urma unui alt efort diplomatic foarte mare făcut  la Bruxelles, tot de premierul Ponta. Am reușit să băgăm în 2007-2013 Sebeș – Turda și va trebui să o construim normal în 2014-2016. Până prin luna mai (2016 – n.r.), trebuie terminată, pentru că altfel nu vom beneficia de fondurile europene din 2007- 2013. Și le pierdem. Acuma suntem într-o cursă contra cronometru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax