Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Daune de peste 175.000 de lei, respinse în procesul de la Mihalţ, în care o femeie a reclamat amplasarea cimitirului şi a clopotelor bisericii

Publicat

biserica greco catolica mihalt După trei ani de judecată, instanţa a respins acţiunea civilă prin care o femeie din comuna Mihalţ, care locuieşte în apropierea bisericii din localitate, a cerut daune pentru construcţia cimitirului şi pentru faptul că sunetul clopotelor o deranjează.

În acest dosar, o familie din comuna Mihalţ a reclamat în instanţă că liniştea îi este tulburată de clopotele la biserică, trase prea tare. De asemenea, s-au declarat nemulţumiţi că a fost amenajat un cimitir lângă proprietatea lor.

Ana Rusu, de religie ortodoxă, care locuieşte lângă biserica greco-catolică l-a chemat în instanţă încă din anul 2011, pe reprezentantul bisericii greco-catolice, Petru Stînea şi a cerut daune de peste 175.000 de lei – 150.000 de lei disconfortul generat de apropierea cimitirului şi slujbele de înmormântare, respectiv peste 25.000 de lei pentru scăderea valorii imobiliare a proprietăţii.

Femeia a cerut inclusiv ”exhumarea celor decedaţi şi aflaţi în cimitirul greco-catolic din incinta bisericii greco-catolice şi obligarea pârâtului la sistarea efectuării altor înhumări în cimitir”, plătind o taxă de timbru de peste 6.000 de lei.

În dosar mai sunt reclamaţi, pe lângă preotul greco-catolic, care între timp a emigrat în SUA, şi Consiliul local şi Primăria comunei Mihalţ.

Cele două clopote care au împărţit oamenii din zonă sunt în greutate de 360 de kilograme. Unul a fost donat de o comunitate catolică din Germania, fiind clopotul unei baze americane NATO desfiinţată, trimis la Mihalţ. Al doilea clopot a fost donat de credincioşi, iar Parohia greco-catolică din Mihalţ are aproximativ 300 de enoriaşi.

„Sună foarte tare. Le trag la 8 dimineaţa, la amiază, seara. Să îşi pună geamuri pentru că ne deranjează foarte tare. Când trage tare şi la podul Târnavei se aude. Am copil mic pe care îl trezeşte de fiecare dată. Sună aşa de tare de ne strică capul. Trage şi câte o jumătate de oră. Pune numa copii să tragă clopotele, nu are un om acolo“, a afirmat în 2012 Ana Rusu, vecina nemulţumită de zgomotul produs de clopote.

Pentru a fi în legalitate din toate punctele de vedere, preotul Stînea a comandat şi un studiu de impact asupra mediului pentru care a plătit 1.000 de euro.

„Timp de 10 ani de zile comunitatea greco-catolică din Mihalţ nu au avut unde să facă slujbe. De trei ani de zile ne-am construit biserica. După aceea au început şicanele din partea unor oameni care sunt deranjaţi de biserică, de clopote, de cimitir, de faptul că ne-am aşeazat aici. Ar trebui, potrivit lor, să nu mai tragem clopotele. Nu este posibil ca în secolul XXI să spui că te derenjează clopotele de la biserică. Este rea voinţă“, a spus la vremea respectivă preotul Petru Stînea.

În timpul procesului s-au realizat rapoarte de expertiză specifice pe baza cărora s-a luat decizia. ”Admisă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive. Respinsă acţiunea civilă”, se afirmă în minuta Judecătoriei Alba Iulia din 2 decembrie 2014. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax