Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Creșterea salariului minim, la pachet cu amenzi mai mari pentru șoferi şi cu ieftiniri la utilități

Publicat

bani Începând cu data de 1 mai, salariu minim brut pe economie crește la 1.250 lei, majorare care implică în plus şi amenzi mai mari pentru șoferi, având în vedere că punctul de amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim. În schimb, gazele naturale se ieftinesc.

Din 1 mai, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată crește de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.

Comparativ cu anul 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat cu aproximativ 19 la sută, astfel încât salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreținere este de 917 lei, potrivit Guvernului.

De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată beneficiază circa 1.131.600 salariaţi, dintre care 39.322 angajați în sectorul bugetar şi 1.092.364 în sectorul concurențial.

Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în actul normativ adoptat de Guvern constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 2.000 lei. Această amendă este distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă.

amenziAmenzi mai mari pentru șoferi

Amenzile de circulaţie se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta a crescut, de duminică, 1 mai, înseamnă că şi şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulaţie rutieră.

Astfel, valoarea punctului amendă a ajuns la 125 lei, de la 105 lei, creșterea fiind de aproape 20 la sută. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 250 de lei şi pot ajunge la 2.500 de lei.

Conducătorii auto care depășesc modest viteza legală plăteau anterior echivalentul a trei puncte, adică 315 de lei. Din 1 mai, pentru aceeaşi abatere, sancţiunea este de 375 de lei. De asemenea, pentru nepurtarea centurii de siguranță un şofer va da 375 de lei, faţă de 315 lei cât era anterior. Lipsa centurii de sigurantă va fi pedepsită cu o amendă de 250 sau 375 de lei. Cu amenzi de 500 sau 625 lei vor fi sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau intrarea într-o intersecţie blocată. Cei care urcă la volan băuţi vor plăti echivalentul a două salarii minime pe economie, respectiv 2.500 de lei.

De la începutul lui 2013 şi până în mai 2016, valoarea unui punct-amendă aproape s-a dublat, de la 75 de lei la 125 de lei.

gaz natural Prețurile la gaze au scăzut

Începând cu data de 1 mai, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de 2.947.221 clienţi casnici din categoria de consum B1 (reprezentând aproximativ 94% din total clienţi casnici), scad în medie cu 1,5%.

Potrivit ANRE, această scădere se datorează:

– scăderii tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. cu circa 8,8% şi pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L. cu circa 2,4%;

– recuperării parțiale de către societăţi a costurilor istorice cu achiziţia gazelor naturale destinate furnizării la clientii  casnici.

Astfel, începând cu data de 1 mai, pentru un număr de 1.517.273 clienţii casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este S.C. E.ON Energie România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale scad cu circa 1,9 %. De asemenea, pentru un număr 1.429.948 clienţii casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este S.C. ENGIE ROMÂNIA – S.A., preţurile de furnizare a gazelor naturale scad cu circa 1%.

„Având în vedere însă, că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente  pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractuale”, se menționează într-un comunicat al ANRE.

sursa: anre.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax