Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi REGULI pentru şoferi şi biciclişti. Modificări la Codul Rutier, în vigoare din 21 ianuarie 2017

Publicat

actiune ipj politie blaj

politisti drum De sâmbătă, 21 ianuarie, intră în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, care aduce modificări la Codul Rutier în ceea ce priveşte anumite reguli pentru şoferi şi biciclişti. Actul normative conţine şi procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Vezi şi Noi proceduri pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Ce a stabilit Guvernul

Şoferii nu vor mai putea să depășească bicicliști decât dacă lasă un spațiu de manevră de un metru și jumătate. Distanța laterală recomandată la depăşirea unei biciclete va fi de minimum 1,5 m, în loc de o „distanţă laterală suficientă”, cum era până acum.

Bicicliștii care circulă pe drumurile publice vor putea să-și instaleze pe bicicletă inclusiv sisteme de avertizare sonoră pentru mașini.

De asemenea, elementele fluorescent-reflectorizante amplasate pe roți (așa-zișii „ochi de pisică”) nu trebuie să mai fie obligatoriu de culoare portocalie.

Bbicicleta nu va mai trebui echipată, în față, cu lumina albă/galbenă, iar în spate, cu cea de culoare roșie și cu dispozitivul fluorescent-reflectorizant decât pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă. Anterior, bicicliștii aveau această obligație când circulau pe drumurile publice, indiferent de perioada din zi sau de condițiile de vizibilitate.

Pe bicicletă vor putea fi transportați copiii mai mici de șapte ani, dar doar de către un adult și în condițiile în care bicicleta este prevăzută (din fabrică) cu un suport special sau dacă are un dispozitiv omologat pentru transportul celor mici. Anterior, bicicliștii pot transporta copiii sub șapte ani numai dacă vehiculul avea montat în față un suport special sau dacă este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane, însă nu se face nicio referire la ce vârstă ar trebui să aibă biciclistul.

Bicicliștii nu vor avea voie să circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public sau în afara localităților fără vesta reflectorizantă, pe timp de noapte sau atunci când vizibilitatea e redusă. Până acum, nu era mențiune legată de iluminatul public, vesta trebuind purtată indiferent de această condiție.

Bicicliştii nu vor fi obligaţi să poarte cască de protecţie când circulă pe drumurile publice, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate anul trecut şi care a modificat şi completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Iniţial, în proiectul de hotărâre, exista propunerea ca bicicliştii să fie obligaţi să poarte cască, dar a fost scoasă, după discuţiile cu organizaţiile de biciclişti.

Vezi şi Modificări la CODUL RUTIER. Intră în vigoare procedura pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal pe spaţiul public

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax