Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De ASTĂZI: Noi reguli RCA. Se schimbă documentul cu care se face dovada încheierii asigurării auto obligatorii

Publicat

ID:69757663

ID:69757663

De vineri, 23 decembrie, intră în vigoare noi reguli pentru şoferii care încheie asigurare RCA. Se introduce un model de contract pentru asigurarea auto obligatorie, în locul poliţei de până acum, iar acesta poate fi încheiat şi pe o lună sau mai puţin, pentru anumite categorii de autovehicule.

De asemenea, şoferii au acces, din 23 decembrie, la o reducere a prețului asigurării de maximum 32% sau, dacă sunt penalizați, vor avea majorare maximă tot de 32%. Până acum, procentele erau de 50% la reducere și 100% la penalizare.

Vezi Noutăţi RCA din 23 decembrie: Cum se aplică reduceri, reguli pentru sistemul bonus-malus la asigurarea obligatorie auto şi alte detalii pentru şoferi

Modelul noului document cu care se va face dovada încheierii asigurării RCA este inclus în Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 39/2016, ce intră în vigoare din 23 decembrie. Astfel, de vineri, la încheierea asigurării obligatorii, se foloseşte contractul RCA.

Contractul RCA conține cam aceleași informații ce se regăsesc în prezent în polița RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate:

numărul și data încheierii;

părțile contractului;

perioada de valabilitate;

limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA;

prima de asigurare;

numărul ratelor și scadența acestora;

intermediarul, dacă este cazul;

clasa bonus-malus;

numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului;

numărul de identificare al vehiculului;

statele în care acest document are valabilitate.

Persoanele care dețin acum o poliță RCA nu nu trebuie să o preschimbe în contract RCA

Contractul RCA se poate încheia pentru o perioadă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, după cum dorește asiguratul. Prin excepţie, poate fi încheiat și pentru mai puțin de o lună, după cum urmează:

– pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în alte state membre ale Uniunii Europene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative;

– pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile.

Plata primei de asigurare se poate face fie integral, fie în rate, în baza acordului dintre persoana asigurată și asigurătorul RCA. „Contractul RCA produce efecte și în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator și asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu și-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA”, scrie în ordonanță.

Contractul RCA constituie titlu executoriu, potrivit actului normativ citat, pentru ratele scadente și neachitate de asigurat. Asta înseamnă că un asigurat poate fi executat silit mai ușor dacă nu-și plătește prima de asigurare, nefiind necesară acționarea acestuia în instanță.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax