Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De ce este importantă tasta 5 de la bancomat. Ce trebuie să urmăriţi când scoateţi bani de la ATM

Publicat

atmOrice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un bancomat falsificat nu poate bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Cu ajutorul tastei 5 poţi afla dacă vei fi păcălit sau nu.

Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.

Ce se întâmplă între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, „clientul” recuperează cardul şi plecă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a „clona” cardurile victimelor. Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani, spun poliţiştii.

Pentru a nu fi victimă a infracțiunilor de tip skimming, Poliţia Română vă recomandă:

Nu lăsaţi la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar! Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales, nu spuneți nimănui PIN-ul!

Nu facilitați ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus.

Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax