Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 martie: Medicii ar putea prescrie 24 de medicamente care se acordă în prezent cu aprobarea CNAS

Publicat

medicamente

medicamente Din 1 martie,  medicii vor putea prescrie pacienţilor, 24 de medicamente care, în prezent, se acordă cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, arată un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

„Am postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în dezbatere publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialişti ale CNAS. Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, după data desfiinţării comisiilor de specialişti şi vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate. Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru prescrierea reţetei”, a explicat, pentru News.ro, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.

El a mai spus că supunerea spre dezbatere publică a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialişti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare şi începerea tratamentului.

Totodată, formularele de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, în condiţiile în care după data de 1 martie întreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi, potrivit preşedintelui CNAS.

În acelaşi timp, formularele menţionate vor constitui şi un instrument de monitorizare şi control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condiţiile în care preţul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei, a mai arătat Ţibichi.

Potrivit proiectului, medicul răspunde de autenticitatea şi exactitatea completării formularului. Originalul dosarului pacientului, împreună cu toate documentele anexate (evaluări clinice şi buletine de laborator sau imagistice, consimţământul informat, declaraţia de propria răspundere a pacientului, formularul, confirmarea înregistrării formularului etc.), constituie documentul-sursă faţă de care se poate face auditarea/controlul datelor completate în formular, se mai arată în proiectul de ordin.

Tot în vederea renunţării la mecanismul comisiilor de specialişti, CNAS a pregătit modificări în actele normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor şi la raportarea activităţii furnizorilor de servicii medicale şi medicamente, a precizat preşedintele CNAS.

sursa: news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax