Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De LUNI: S-a modificat Legea drepturilor de autor. Care sunt noutățile

Publicat

carteÎncepând de luni au intrat în vigoare modificările din Legea drepturilor de autor. Actul normativ stabilește categoriile de opere și fonograme protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe cărora li se aplică statutul de operă orfană.

Legea pentru completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 550 din 24 iulie 2015 și își propune să ușureze difuzarea operelor orfane, acele opere pentru care nu a fost identificat sau localizat niciun titular al drepturilor de autor.

Astfel, este considerata opera orfană o opera sau fonograma al carei titular nu este identificat, sau, în cazul în care există mai multi titulari identificați, dar niciunul nu este localizat nici măcar după o căutare complexă a titularilor drepturilor de autor.

Potrivit documentului, statutul de opera orfană se aplica următoarelor categorii de opere și fonograme care au fost publicate pentru prima data într-un stat membru sau, în absența publicării, care au fost difuzate pentru prima data într-un stat membru:

operelor sub forma de cărți, jurnale, ziare, reviste sau alte scrieri care se găsesc în colecțiile bibliotecilor, instituțiilor de învățământ sau muzeelor accesibile publicului, precum și în colecțiile arhivelor sau ale instituțiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
operelor cinematografice, audiovizuale și fonogramelor aflate în colectiile bibliotecilor, ale instituțiilor de învățământ sau ale muzeelor accesibile publicului, precum și în colecțiile arhivelor sau ale instituțiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
operelor cinematografice și audiovizuale și fonogramelor produse de organismele publice de radiodifuziune și de televiziune până la 31 decembrie 2002 inclusiv și aflate în arhivele acestora.
În situația în care titularul dreptului de autor este identificat sau localizat ulterior, opera sau fonograma respectiva își încetează statutul de operă orfană.

Legea mai stabileste ca utilizarea operelor sau fonogramelor orfane de către biblioteci, instituții de învățământ și muzee accesibile publicului, de către arhive, instituții ale patrimoniului cinematografic sau fonografic, instituțiile publice de radiodifuziune și de televiziune, se poate realiza prin două modalități:

punere la dispoziția publicului;
reproducere, în vederea digitizării, punerii la dispozitie, indexării, catalogarii, conservării sau restaurării.
Toate instituțiile mai sus menționate pot utiliza o opera orfană numai în scopul realizarii obiectivelor legate de misiunile lor de interes public, în special conservarea operelor și fonogramelor aflate în colectțile lor, restaurarea acestora și furnizarea de acces în scop cultural și educational la acestea.

Aceste organisme pot obține venituri din utilizarea operelor orfane în scopul exclusiv de acoperire a costurilor legate de digitizarea și de punerea acestora la dispoziția publicului. Totodată, instituțiile au obligația de a preciza numele autorilor identificati și ale altor titulari.

Prevederile introduse stabilesc ca statutul de opera orfană este oferit după efectuarea unei căutări ample și de bună-credință de catre instituțiile abilitate.

Evidența căutărilor este pastrata de instituții și furnizata autoritații naționale competente, precum și Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Potrivit actului normativ, titularul drepturilor de autor asupra unei opere sau fonograme considerate a fi opera orfana are, în orice moment, posibilitatea de a pune capăt statutului de operă orfană.

Legea publicată vineri transpune în legislatia națională Directiva 2012/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind anumite utilizări permise ale operelor orfane și face posibila digitizarea, reproducerea și punerea la dispoziția publicului a operelor orfane.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax