Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri la carburanţi, ţigări şi energie. Convorbiri telefonice mai ieftine. Care vor fi cheltuielile în plus din bugetul familiilor

Publicat

1 aprilie aduce românilor un val de scumpiri la gazele naturale, energie electrică, benzină şi motorină, ale căror costuri influenţează majoritatea preţurilor produselor. În plus, se mai scumpesc ţigările. În schimb, vom plăti mai puţin pentru convorbirile telefonice.

Preţul unui litru de motorină va ajunge de la circa 6 lei, la 6,5 lei, după aplicarea suprataxei de 7 eurocenţi pe litru. Mai ieftină decât motorina, benzina va costa, în medie, 6,2 lei pe litru, în urma scumpirilor. Pentru un “plin” de rezervor de 50 de litri, românii vor plăti mai mult cu 25 de lei.

Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul va înapoia transportatorilor 4 cenţi din cei 7 cenţi reprezentând acciza la carburant care va fi introdusă din aprilie, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului. Ordonanţa de urgenţă prin care transportatorii rutieri îşi vor recupera cei 4 cenţi plătiţi la acciza pe carburant va fi aprobată „cel mai probabil” miercuri, în şedinţa de guvern, după cum susţine premierul. Acesta a precizat că banii vor fi recuperaţi doar în baza facturilor.

1 aprilie este şi data de majorare a preţului la gaze, atât pentru firme, cât şi pentru populaţie, ca urmare a calendarului liberalizării preţurilor. Tarifele acestora vor creşte cu 5% pentru companii şi, respectiv 2% pentru populaţie.

Nici factura la curent nu va fi ocolită de valul creşterilor de preţ, deşi, în mod normal, românii ar fi trebuit să scape de majorările la electricitate.

Conform calendarului de liberalizare a preţurilor, următoarea etapă de scumpire era jumătatea anului. Însă au crescut costurile cu energia verde, de la 1 aprilie, adică beneficiile acordate companiilor care produc energie verde, plătite tot din banii pe care românii îi achită pe facturile la curent.

Cumulate, toate aceste majorări de preţuri vor scoate din bugetul unei familii, câteva sute bune de lei în 2014. Dacă luăm în calcul că o familie de 3-4 membri achită o factură la electricitate de circa 100 de lei lunar, şi o factură medie (între consumul realizat iarna şi cel din timpul verii) de circa 200 de lei la gaze, rezultă că numai scumpirile din aprilie vor creşte cheltuielile familiei cu circa 5 lei, pe lună, faţă de cât plăteam până acum. Plinul unui rezervor se va scumpi, de asemenea, cu circa 25 de lei, ceea ce înseamnă, per total, cheltuieli lunare mai mari cu 30 de lei, şi cu 360 de lei într-un an. La acestea se vor adăuga şi scumpirile la produse alimentare. Mai mult, din iulie şi octombrie, se anunţă un nou val de majorări ale preţurilor.

Ţigările se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete şi a accizei la benzină şi motorină cu 7 eurocenţi pe litru, potrivit unor estimări din piaţă.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor, începând cu data de 1 aprilie 2014, nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent.

Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în momentul de faţă.

Convorbiri telefonice mai ieftine

Tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea preţului final al apelurilor la puncte fixe, dar şi mobile, scad începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenţi/minut, respectiv la 0,96 eurocenţi/minut, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile. Reducerea tarifelor de terminare în ambele tipuri de reţele a fost agreată de Comisia Europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax