Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DE MIERCURI: Seminarii organizate de ADR Centru pentru informarea beneficiarilor de fonduri europene. Proiecte pentru cercetare, educaţie şi transfer tehnologic

Publicat

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) a publicat prima versiune de lucru a documentului consultativ al Programului Operațional Regional 2014-2020. Pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari ai Programului, ADR Centru organizează, începând cu data de 26 martie, șase seminarii județene pentru informarea potențialilor beneficiari și a beneficiarilor de fonduri referitor la noile reglementări aplicabile în implementarea proiectelor, precum și despre viitoarele oportunități de finanțare nerambursabilă.

POR 2014-2020 va investi în domenii ca promovarea investițiilor de afaceri în inovare și cercetare, dezvoltarea legăturilor între întreprinderi și centrele de cercetare-dezvoltare sau de educație, în special pentru dezvoltarea produselor, serviciilor și transfer tehnologic, dar și pentru promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi.

Mediul de afaceri va fi susținut prin investițiile pentru crearea și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, precum și pentru îmbunătățirea capacității IMM-urilor de a se angaja în procesele de creștere pe piețele regionale, naționale și internaționale. Ca și în actualul exercițiu financiar, se vor susține investițiile în domenii sociale, în structurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate; în educație, competențe și învățare pe tot parcursul vieții; dar și pentru regenerarea economică și socială a comunităților defavorizate din mediul urban.

Investițiile destinate infrastructurii prevăd stimularea mobilității regionale, prin conectarea infrastructurilor rutiere regionale la infrastructura TEN-T, sprijinirea eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile în infrastructura publică și în sectorul locuințelor, susținerea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, precum și acțiuni pentru îmbunătățirea mediului urban, respectiv pentru revitalizarea orașelor. Nu în ultimul rând, POR 2014-2020 va investi în domeniul turismului, pentru conservarea, protecția, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Noul document strategic de programare își propune să completeze și să dezvolte direcțiile și prioritățile de dezvoltare regională conținute în Planul Naţional de Dezvoltare (PND) și Cadrul Național Strategic de Referință (CNSR) 2007 – 2013, implementate prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, precum și prin alte programe naționale.

Strategia Programului Operațional Regional 2014-2020 se fundamentează pe analize socio-economice detaliate și pe analiza SWOT, care evidențiază actualitatea celor mai multe priorități de dezvoltare regională identificate pentru actuala perioadă de programare 2007–2013, dar și priorități noi, menite să conducă la creșterea capacității inovative la nivel regional și local.

De altfel, la nivelul Regiunii Centru, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a definitivat draftul Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru). Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru reprezintă principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru.

Prin PDR Centru se stabilește viziunea de dezvoltare, obiectivul global și obiectivele specifice de atins la finalul perioadei de programare, propunând direcțiile de acțiune și măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor. Acest document include Analiza socio-economică a Regiunii Centru, Analiza SWOT a Regiunii, Strategia de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020, Indicatorii de realizare, Estimarea necesarului de finanțare, Sistemul de implementare și monitorizare, precum și o Listă orientativă a proiectelor strategice din regiune ce vor putea fi finanțate în perioada 2014-2020.

Obiectivele de dezvoltare de la nivel regional sunt în concordanță cu politica de coeziune și cu țintele de atins în contextul Strategiei UE 2020, privind investițiile în tehnologii moderne, servicii și creșterea competitivității. De aceea, POR 2014 – 2020 nu vizează doar regiunile sau zonele cele mai sărace ale ţării în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare, ci se adresează și regiunilor mai dezvoltate, pentru a le valorifica potențialul competitiv, într-o măsură cât mai mare.

„Programul Operațional Regional (POR) abordează dezvoltarea regională ținând seama și de necesitatea asigurării unei stabilități macroeconomice. El este completat de politicile sectoriale orizontale, menite să asigure un mediu propice mediului de afaceri, creării de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane dezavantajate și creșterii bunăstării generale a populației. Noul POR are 10 obiective specifice, prin care se dorește orientarea dezvoltării și integrarea economiilor regionale, stimulând şi încurajând toate iniţiativele de dezvoltare.

POR 2014-2020 s-a construit pe o abordare de jos în sus și de sus în jos, în largi parteneriate, pentru asigurarea corelării cu strategiile regiunilor de dezvoltare conținute în Planurile de Dezvoltare Regională, precum și cu strategiile naționale sectoriale.

La nivelul Regiunii Centru avem un portofoliu consistent de peste 1300 de proiecte, fapt ce ne permite să estimăm că vom putea atrage peste 730 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, la care se adaugă peste 100 milioane euro contribuție națională. Astfel, în perioada 2014-2020, vom putea contracta proiecte cu o valoare de peste 60% mai mare decât în ultimii șapte ani. Avem convingerea că, dacă se va menține trendul actual al absorbției de fonduri, vom depăși procentul de 90% ca grad de absorbție efectivă, pentru cele circa 470 milioane euro alocate în perioada 2007-2014, lucru care se va repeta și peste șapte ani”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax