Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Băsescu întoarce Legea pensiilor în Parlament

Publicat

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat astăzi că nu promulgă Legea pensiilor în formula actuală şi că ii va cere Parlamentului să rediscute cu privire la vârsta de pensionare pentru femei, propunerea sa fiind de 63 de ani, faţă de cea pentru bărbaţi, de 65. Acesta a precizat că este „susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi”, insă, in opinia sa, femeile „fac o dublă muncă în România” si au o situaţie socio-profesională mai dificilă, ceea ce ar motiva diferenţierea, faţă de varianta iniţială, când vârsta de pensionare era egală – 65 de ani.

Preşedintele Traian Băsescu:

„- Legea este declarată constituţională
– Legea a venit la Preşedinţie semnată de ambele camere ale Parlamentului
– Din punct de vedere al legalităţii, nu am nici o observaţie
– Analizând legea la art. 53, alin. 1, am constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani
– Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament pentru femei şi bărbaţi
– Nu pot însă să nu văd realităţile socio-economice şi să constat că femeile au o situaţie mult mai grea
– Realitatea socială din România ne arată ca femeia care are serviciu în privat sau la stat are şi un serviciu acasă
– Deci, femeile fac o dublă muncă în România
– Chiar Legea la art. 56 alin. 4 şi la art. 60 alin. 2 instituie diferenţa de tratament între femei şi bărbaţi, dacă ne referim la balerini şi balerine sau dacă ne referim la militari, vârsta de pensionare diferă
– În aceste condiţii, am hotărât să retrimit Parlamentului spre reexaminare Legea, în sensul modificării vârstei de pensionare la femei de la 65, la 63 de ani
– Aici mai este un argument: dacă priviţi la legislaţia actuală, femeile se pensionează la 58 de ani, iar bărbaţii la 62 de ani
– Am semnat adresa către preşedinţii celor două camere şi sper să fie de acord cu o reexaminare rapidă.

In acest context, preşedintele României, Traian Băsescu, solicită reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, motivele cererii fiind:
– Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileşte la articolul 53 alin. (1) ca vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în temeiul principiului egalităţii.
– Ţinând cont de realităţile socio-profesionale şi de activitatea zilnică a femeilor, considerăm că este necesară stabilirea diferenţiată a vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei.
– De altfel, în acest sens, inclusiv prezenta lege, prin dispozitiile art. 56 alin. (4) şi art. 60 alin. (2), instituie derogări de la principiul egalităţii, prin stabilirea unor reduceri diferenţiate, pe criterii de gen, ale vârstelor standard de pensionare.
– Având în vedere aspectele menţionate mai sus, considerăm că este oportună modificarea art. 53 alin. (1) al Legii, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani.”

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri, 6 octombrie 2010, că Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională. În urma sesizărilor împotriva acestei legi, semnate de grupul de deputaţi liberali şi cel de senatori conservatori şi social-democraţi, CCR a luat hotărârea că legea în cauză nu contravine prevederilor constituţionale. Din acel moment, în termen de 20 de zile, preşedintele Traian Băsescu avea posibilitatea de a alege una dintre cele doua variante şi anume: de promulgare a legii pensiilor sau de reexaminare a acesteia în Parlament.

În acest context, reprezentantul PNL, Crin Antonescu, considera adoptarea acestei legi drept o “fraudă” si solicita presedintelui Traian Băsescu sa o întoarcă pentru discuţii în Parlament. De altfel, şeful PSD, Victor Ponta, a subliniat că, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu promulga Legea pensiilor, social-democraţii ar fi initiat procedura de suspendare a acestuia din funcţia de conducere a statului. El a completat ca nu  va mai participa la întrunirile Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, indiferent de decizia CCR privind Legea pensiilor.

Potrivit formulei discutate a Legii pensiilor, se instala egalitatea din punct de vedere al vârstei de încetare a relaţiilor de muncă, începând cu anul 2030: 65 de ani pentru femei şi bărbaţi. În prezent, vârsta de pensionare este de 62 de ani pentru bărbaţi şi 58 pentru femei. Punctul de pensie ar fi rămas la 39,9 la sută din salariul mediu brut, fără să fie menţionate majorări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax