Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie definitivă în dosarul „Fast & Furious”: 70 de ani de închisoare pentru 15 inculpaţi. Au fost judecaţi pentru furturi din TIR-uri pe DN1 şi DN7

Publicat

Gruparea infracţională formată din 15 inculpaţi din Alba, Hunedoara, Bucureşti şi Ilfov, judecată pentru furt cu consecinţe deosebit de grave a fost condamnată la un total de 70 de ani de închisoare, la Curtea de Apel Bucureşti, în 28 aprilie. Unul dintre inculpaţi este Ioan Viorel Iosif din comuna Pianu de Sus, care a primit cinci ani de închisoare. Decizia este definitivă, iar la Tribunalul Bucureşti, pedeapsa pronunţată în noiembrie anul trecut a reunit 160 de ani de detenţie.

Gruparea acţiona printr-o metodă inedită: fura marfă din camioane şi TIR-uri aflate în mers pe DN1 şi DN7 în Sibiu, Vâlcea, Alba şi Hunedoara.

Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind membrii familiei inculpatului Porumbiţă Santer, din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov. De asemenea, un membru important al grupării era inculpatul Ion Dănuţ zis „Dan Jeg”, fost membru al Clanului Cămătarilor. Gruparea fura bunuri din TIR-uri, în special pe DN1 şi DN7,.

Hoţii au fost filmaţi din elicopter, cum acţionau ca în filmul ”Fast & Furious”, cu mai multe maşini. Una mergea în faţa TIR-urilor şi le încetinea, alta mergea în spate şi din ea se urcau hoţii în remorcă pentru a fura. Bunurile furate erau depozitate la domiciliul unui inculpat din Alba şi la o locuinţă închiriată în Hunedoara după care erau vândute în Piaţa Obor din Bucureşti.

Inculpatul din Aba este Iosif Viorel Ioan. Acesta a pus la dispoziţia grupării locuinţa proprie din Pianu de Sus, pentru depozitarea mărfurilor furate din TIR-uri.

Cea mai mica pedeapsă, de 1 an şi 3 luni ani închisoare, au primit-o inculpaţii Dorin Cristian Costache şi Florina Muslem. Restul inculpaţilor au primit pedepse mai mari: 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru Santer Porumbiţă, Adrian Porumbiţă, Pintea Badea (fost Porumbiţă) şi Florian Marian Hărcău. La 5 ani de închisoare a fost condamnat Nicolae Dobre, în timp ce Florin Năstase, Viorel Ioan Iosif, Wissam Muslem, Remus Curcă, Ionel Nedea şi Marius Aurel Mate au primit câte 4 ani şi 6 luni după gratii. Remus Măcelaru a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni, în timp ce Ioan Dănuţ, zis ”Dan Jeg”, fost membru al clanului Cămătarilor, a primit cea mai mare pedeapsă, 8 ani de închisoare, în condiţiile în care este recidivist.

Modul de operare al grupării

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cel care realiza efectiv urcarea pe capotă, abordajul autocamionului, tăierea sigiliilor şi forţarea uşilor din spate ale vagonului TIR în timpul mersului era Florin Marian Hărcău. Acesta se afla pe locul din dreapta faţă din autoturismul condus cu luminile stinse de către Porumbiţă Adrian şi era ţinut în hamuri special confecţionate de către Măcelaru Remus sau Dobre Nicolae. În acelaşi autovehicul, de obicei, se mai aflau pe bancheta din spate şi Pintea Badea şi Dănuţ Ion (acesta a participat la fapte până la data de 15 iunie 2012, cand a fost arestat pentru executarea unei pedepse în dosarul Clanului Cămătarilor, fiind înlocuit cu Nicolae Dobre) care realizau preluarea mărfurilor fragile pe bancheta din spate a autoturismului utilizat la abordaj.

În spatele acestui autovehicul circula de obicei un al treilea autoturism implicat, condus de Porumbiţă Santer însoţit de Dobre Nicolae cu rolul de a încetini orice maşină s-ar apropia din spate, pe acelaşi sens de mers, pentru a nu fi observată activitatea infracţională a grupării. De asemenea, în faţa autocamionului TIR circula întotdeauna un aututurism cu rol de antemergător, condus, de cele mai multe ori, de Năstase Florin, însoţit de către Curcă Remus. Aceştia monitorizau traseul în vederea evitării oricăror obstacole, reprezentate de către echipajele de poliţie, efectuând manevre de contra-filaj pentru a se asigura de reuşita operaţiunii, orbind cu farurile aflate pe fază lungă participanţii la trafic ce circulă pe sens opus, pentru a reduce viteza şi a evita astfel să observe ceea ce se întâmplă în spatele TIR-ului atacat.

Cel de-al patrulea autovehicul, de regulă o autoutilitară condusă de Mate Aurel Marius avea rol de preluare a bunurilor sustrase şi transport al acestora la locul de depozitare temporară, respectiv la locuinţa închiriată din municipiul Hunedoara ori la locuinţa lui Ioan Viorel Iosif din com Pianu. Ulterior, de aici bunurile sunt aduse spre capitală, cu ajutorul lui Muslem Wissam. Acesta se ocupa şi de comercializarea marfurilor, având două standuri în piaţa Obor, ori de către Ionel Nedea, care se ocupa cu comercializarea de bunuri furate şi de către alte persoane. Inculpaţii au mai fost condamnaţi să plătească despăgubiri civile firmelor păgubite în valoare totală de circa 830.000 de lei (aproximativ 190.000 de euro). O parte dintre firmele prejudiciate nu s-au constituit părţi civile în dosar. De asemenea, membrii grupării trebuie să achite cheltuieli judiciare totale către stat de 185.000 de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax