Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie definitivă la Înalta Curte: Doi funcţionari de la Finanţe Alba şi un om de afaceri, cu pedepse de închisoare cu suspendare pentru corupţie

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţă definitivă în dosarul de corupţie în care doi foști functionari de la DGFP Alba și un om de afaceri din Alba Iulia au fost judecaţi pentru luare, respectiv dare de mită. Insanţa a păstrat decizia Curţii de Apel Alba Iulia.

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat, în noiembrie 2013, în acest dosar. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani, iar pentru luare de mită, iar Eugen Lăpădat, patronul Europexpres SRL, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pe doi ani și două luni, pentru dare de mită.

Dosarul în faza de apel a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în 28 august şi a avut trei termene de amânare.

Cei trei au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iunie 2011, iar infracțiunile pentru care au fost judecați au avut loc în 2009. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas erau la vremea respectivă consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba – Biroul de control fiscal. Cei doi au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani, iar Eugen Lăpădat a fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pe doi ani și două luni, la Tribunalul Alba. Eugen Lăpădat este patronul societăţii Europexpres SRL Alba Iulia, cu obiect de activitate în domeniul comercializării carburanţilor şi materialelor de construcţii.

”La data de 5 iunie 2009, Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan au acceptat promisiunea primirii sumei de 5.000 lei, iar la data de 10 iunie 2009 au primit efectiv suma respectivă de la inculpatul Lăpădat Eugen, spre a-şi îndeplini în mod defectuos un act legat de atribuţiile de serviciu. Concret, în schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului, şi anume 2.153 lei în loc de 140.000 lei”, se afirmă într-un comunicat DNA de la momentul trimiterii în judecată. Suma reprezenta redevenţe miniere (obligaţii financiare) calculate şi nedeclarate pentru activităţi de exploatare balast. Prejudiciul provocat statului este de 137.847 de lei.

Fapta a fost descoperită în luna decembrie 2010, când poliţiştii au efectuat o percheziţie informatică la calculatorul fostui ofiţer de informaţii (SIE), Claudiu Vulpe, zis Fox. Acesta era cercetat și a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru cumpărare de influenţă alături de fostul director de la DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin și fostul decan al Baroului de Avocaţi, Doina Scutea.

În calculator au fost descoperite două filmuleţe video care cuprind înregistrarea unor discuţii purtate între Eugen Lăpădat şi cei doi funcţionari publici, în 4 şi 5 iunie 2009. Omul de afaceri a motivat, ulterior, în faţa anchetatorilor, realizarea înregistrărilor pe motiv că era stresat de controalele efectuate de angajaţii instituţiei de stat. Pentru descărcarea filmărilor, Eugen Lăpădat a apelat la Claudiu Vulpe, pe care îl cunoştea şi pe calculatorul căruia au rămas înregistrate.

Inculpatul Eugen Lăpădat a recunoscut integral fapta şi a indicat în detaliu modul în care a procedat. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas mai sunt judecați, împreună cu alți trei foști angajați ai Fionanțelor, într-o altă cauză pentru infracțiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare și complicitate la evaziune fiscală. Dosarul ”DGFP Alba – Pomponio” este pe rolul Curții de Apel Alba Iulia din august 2011.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax