Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie ÎCCJ privind abandonul de familie. Condiţii de aplicare a pedepsei pentru infracţiunea comisă

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala ÎCCJ a admis recent un recurs în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi a dat o decizie privind infracţiunea de abandon de familie.

Potrivit instanţei, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 378 alin. (1) lit. c) Cod penal, infracţiunea de abandon de familie săvârşită prin neplata, cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere, instituită printr-o singură hotărâre judecătorească în favoarea mai multor persoane, constituie o infracţiune unică continuă.

Decizia s-a pronunţat numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese (art.474 alin.(2) din Codul de procedură penală).

Potrivit art.474 alin.(4) din Codul de procedură penală, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ce presupune infracţiunea de abandon de familie (Art. 378 alin. (1) lit. c) Codul Penal)

Infracţiunea de abandon de familie: “Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: (…) c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Care sunt efectele deciziei ÎCCJ

Dacă, printr-o singură hotărâre judecătorească, instanța de judecată, având în vedere obligaţia legală de întreţinere, stabilește în sarcina unei persoane obligația de plată a pensiei de întreţinere în favoarea mai multor persoane (de exemplu: tatăl mai multor copii, care nu au domiciliul la acesta, este obligat de către instanța de judecată, printr-o hotărâre judecătorească, să plătească minorilor o pensie de întreținere lunară într-un anumit cuantum), iar persoana respectivă nu plătește aceea pensie de întreţinere, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, suntem în prezența unei unice infracţiuni de abandon de familie, dar în formă continuă, ci nu în prezența mai multor infracţiuni de abandon de familie.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax