Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Cinci inculpaţi eliberaţi din arest preventiv în dosarul contrabandei cu bjuterii de aur din Turcia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, joi, recursurile declarate de cinci dintre cei 15 inculpaţi arestaţi în „Dosarul contrabandei cu aur din Turcia” şi a respins, ca nefondate, recursurile formulate de ceilalţi inculpaţi împotriva deciziei Tribunalului Alba. Astfel, cei cinci, inclusiv două persoane din Sebeş, vor fi eliberaţi din arest preventiv. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerea formulată de către DIICOT Alba Iulia cu privire la luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Lăcrămioara Simona Marcu şi Ioan Marcu din Sebeş, Abdul Kadir Sagcan, Sertac Senel, Ioan Străuneanu. Aceştia vor fi puşi de îndată în libertate, dar sunt obligaţi să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei pentru o perioadă de 30 de zile.

Vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv Gheorghe Costea, Sedat Balkan, Gabriel Dull, Dumitru Ciobanu, Marian Ciobanu, Victoraş Olteanu, Ion Daniel Petrache, Marius Jugăraru, Fakic Birol şi Mert Niazi, pentru care a rămas admisă propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cu privire la ceilalţi 11 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei pentru o perioadă de 30 de zile cu respectarea următoarelor obligaţii pe durata acestei măsuri:

– să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori  sunt chemaţi;

– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea respectiv cel din raza teritorială a localităţii de domiciliu conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi ;

– să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei de judecată;

– să nu deţină, să nu folosească şi să nu posede nici o categorie de arme.

– să nu se apropie de persoanele împreună cu care au comis faptele şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect.

Este vorba despre Dennis Laurenţiu Delcea, George Alin Ile, Radu Zecheriu, Dumitru Roman, Kosara Gheza, Tănase Siapte, Bagdasaryan Harutyun, Mircea Voina, George Gabriel Hruşcovschi, Florin Noice şi Ozdemir Ahmet.

Prin încheierea Tribunalului Alba din 11 decembrie, au fost admise propunerile DIICOT de arestare preventivă pe o durată de 29 de zile pentru 15 dintre inculpaţi şi respinse cu privire la alţi 11 inculpaţi, faţă de care a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Inculpaţii prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă sunt majoritatea cetăţeni români din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Argeş, Timiş, Braşov, Alba, Arad, Oradea, Sibiu şi Suceava fiind acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat, contrabandă şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate. Printre inculpaţii pentru care s-a început urmărirea penală sunt şi cetăţeni turci.

Grupul a fost destructurat de procurorii DIICOT, în 10 decembrie, când au fost efectuate 225 de percheziţii în Alba şi alte 29 de judeţe. Oamenii legii au audiat la sediul din Alba Iulia aproape 100 de persoane.

Rețeaua de contrabandiști se află sub supraveghere de la începutul anului 2013 până în prezent, dar funcționează de mai mult timp, potrivit oamenilor legii. Gruparea este condusă de cetățeni turci de origine curdă. Aceștia achiziționau bijuterii la prețuri foarte mici, de la amaneturi pe care le transportau ilegal în alte ţări, unde le topeau, confecţionau bijuterii noi şi le reintroduceau, ilegal, în circuitul comercial.

„Este vorba despre săvârșirea unei infracțiuni de contrabandă și sustragerea de la plata accizelor pentru bijuterii din aur aduse din Turcia, printr-o rețea de contrabandiști. Se acționa printr-o firmă de transport cu mai multe autocare precum și pentru distribuția în mai multe țări din Europa, mai multe mașini mici și mai multe persoane, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina. Toate autovehiculele folosite, chiar și autocarele aveau spații confecționate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane și spațiile se deschideau electric, fie în instalația de are condiționat sau air-bag, sub scaunele din față ale mașinii sau în alte părți. Cea mai mare cantitate de bijuterii ridicată la un transport a fost de 20 kg. Un transport intern ducea între 10 și 20 kg de bijuterii”, a explicat procurorul şef DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan.

Prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA și alte impozite se apropie de 2,5 milioane lei pentru cantitatea de bijuterii confiscată.

Citeşte şi VIDEO: Cum acționa gruparea de contrabandiști de bijuterii din aur. Precizări de la comisarul Florescu și procurorul Mureșan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax