Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul BERBECEANU: Fostul şef al BCCO Alba Iulia rămâne în arest

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, recursul formulat de fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu privind hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia din 24 octombrie de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Astfel, Berbeceanu va fi cercetat în continuare după gratii pentru sprijinirea grupului infracţional acuzat de comerţ ilegal cu produse petroliere.

La termenul de miercuri, Traian Berbeceanu a fost audiat de magistraţii Înaltei Curţi. Acesta şi-a menţinut declaraţiile date în faţa procurorilor DIICOT şi judecătorului Curţii de Apel Alba Iulia, şi-a declarat încă o dată nevinovăţia, a recunoscut că a avut întâlniri cu informatori, dar a negat că le-ar fi divulgat date privind efectuarea unor percheziţii ce îi vizau. După ce s-a terminat şedinţa, Berbeceanu a fost dus la DNA, pentru alte audieri, legate afirmaţiile din scrisoarea atribuită acestuia şi dată publicităţii după reţinerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul “fabricat”.

Citeşte şi Înalta Curte judecă recursul arestării șefului BCCO Alba – declaraţiile lui Berbeceanu în faţa judecătorilor ÎCCJ

Avocatul lui Berbeceanu a cerut respingerea măsurii de arest preventiv pentru clientul său, pentru că este netemeinică. Potrivit acestuia, arestarea inculpatului poate fi făcută doar după ascultarea lui şi punerea în mişcare a acţiunii penale. Avocatul Daniel Tiliciu a susţinut că martorii care au dat declaraţii împotriva lui Berbeceanu sunt inculpaţi în dosare penale şi a prezentat o listă cu numele acestora (21). Printre aceştia se regăsesc Simota, Cupeţiu, Pera, Balint, Bota. A precizat că Ovidiu Moş nu a fost audiat de DIICOT. Avocatul a mai spus că nu sunt probe că Berbeceanu ar fi ştiut despre dosarul Biriescu, pentru că dacă ar fi existat, ar fi fost depuse la dosar. Având în vedere că Berbeceanu nu mai are funcţie de conducere, avocatul a evidenţiat că nu mai este valabil motivul pentru care a fost arestat şi anume că poate influenţa ancheta prin subordonaţii săi şi că nu prezintă pericol social, neexistând probe în acest sens.

Citeşte şi Comisarul-șef Gabriel Florescu de la BCCO Brașov, împuternicit să preia conducerea Brigăzii Alba, în locul lui Berbeceanu. Precizări de la DIICOT

Avocatul soţilor Biriescu a cerut înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură, pentru că aceştia au primit nenumărate NUP şi că motivarea instanţei (Curtea de Apel Alba Iulia) este doar o reproducere a referatului procurorilor.

Potrivit siteului Lumea Justiției (luju.ro) în sala de judecata a Înaltei Curti de Casatie si Justiție, la termenul de miercuri, 30 octombrie 2013, președintele completului, Iulian Dragomir, a anunțat ca DNA a cerut referatul DIICOT-ului care a stat la baza cererii de arestare. La finalul sedinței, procurorul DIICOT, a confirmat această informație, arătând instanței că procurorul Sergiu Cean (cel despre care Berbeceanu dezvăluia în scrisoare anumite nereguli descoperite în instrumentarea unor dosare importante) nu mai lucrează la DIICOT Alba din iunie 2013.

Precizăm că propunerea de arestare preventivă a fost formulată de DIICOT pentru cei trei inculpaţi, sub următoarele acuzaţii:

Traian Berbeceanu – sprijinirea unui grup infracţional nestructurat (2003 până în prezent – gruparea Biriescu); favorizarea infractorului (2011 până în prezent); favorizarea infractorului; sprijinirea unui grup infracţional (2004 – 2013); favorizarea infractorului (2004 – 2013); omisiunea sesizării organelor judiciare (2004 – 2013); mărturie mincinoasă; fals în declaraţii.

Titus Gabriel Biriescu –constituire a unui grup infracţional nestructurat; evaziune fiscală; folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate; participaţie improprie la fals în declaraţii; complicitate la delapidare; delapidare; participaţie improprie la fals în declaraţii; înşelăciune; refuzul de a pune la dispoziţia cabinetului de insolvenţă – administrator judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu; evaziune fiscală; participaţie improprie la evaziune fiscală; participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată; participaţie improprie la evaziune fiscală; participaţie improprie la evaziune fiscală;

Anişoara Ramona Biriescu – constituire a unui grup infracţional nestructurat; folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate; participaţie improprie la fals în declaraţii; delapidare; participaţie improprie la fals în declaraţii; înşelăciune; complicitate la refuzul de a pune la dispoziţia cabinetului de insolvenţă – administrator judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu; evaziune fiscală prin refuzul de a pune la dispoziţia DGFP HD. ca organe de control, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor; participaţie improprie la evaziune fiscală, în scopul împiedicării verificărilor; participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată; participaţie improprie la evaziune fiscală.

Citeşte şi Comisarul Traian Berbeceanu și soții Biriescu, arestați preventiv pentru 29 de zile. După pronunțarea sentinței, colegii au strigat: „Rușine!”

La şedinţa de miercuri, de la ÎCCJ, DNA a depus o cerere la dosar pentru eliberarea unei copii după referatul cu propunerea de arestare a inculpaţilor întocmit de DIICOT Alba Iulia.

Reamintim că în urma verdictului dat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia de joi, 24 octombrie, inculpații au declarat recurs, care a fost judecat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Berbeceanu a fost considerat de judecătorul de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea de arestare preventivă prea iubit de subordonați și colegi și prea celebru în raport cu unii colegi și procurori. Motivarea hotărârii de arestare preventivă pentru 29 de zile a şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, dată de judecătorul Dana Ghițoaica – fost procuror DIICOT – arată că “există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă”. Instanţa a evidenţiat “poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora”, “notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori”, dar şi “divulgarea în mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală”.

Tot din motivarea Curţii de Apel reiese faptul că „atât la domiciliul inculpatului cât şi în incinta biroului său s-au găsit cu ocazia percheziţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru, cât şi alte cauze neînregistrate. S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului”.

Reamintim că în noaptea de miercuri, 23 octombrie, spre joi, 24 octombrie, şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT în urma a 11 percheziţii domiciliare efectuate în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi.

Grupul condus de soții Biriescu este vizat pentru evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului a evidenţelor, documentelor şi bunurilor de patrimoniu. Berbeceanu este suspectat de sprijinirea grupului infracțional.

Procurorii DIICOT consideră că în cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive [fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare)].

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului, procurorii mai spun că a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane lei).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. bono

    joi, 31.10.2013 at 06:11

    Dezamagitor! Traim intr-o tara fara speranta! Daca o persoana cu o anumita importanta si notorietate e supusa unei asemenea mascarde juridice, atunci ce putem spune de un om obisnuit care intra in colimatorul mafiei serviciilor – politico-economice!? RUSINE ROMANIA! FREE BERBECEANU!

  2. gigi

    joi, 31.10.2013 at 07:06

    Acesti asa zisi magistrati care, in opinia lor, coordoneaza activitatea politistilor de la combaterea crimei organizate sustin ca se pricep si la culegerea informatiilor desi nu au pregatire in acest sens, sunt mult mai buni in munca de politie decat politistii adevarati, fireste ca se pricep si la munca lor ca doar de aia sunt platiti cu peste 100 milioane pe luna dar mai cu seama pot fi si judecatori daca situatia o impune. Cine la da lor acest drept? Cine le da posibilitatea de a suprima si confisca in folosul lor tot lantul juridic? Nu au nici o legatura cu magistratii!!! Judecatorii sunt magistrati! Ei sunt doar politist fara insigna care nu se pricep decat la a da indicatii din birou de multe ori eronate. Bineînțeles printre ei sunt Oameni care inteleg si respectă munca unui polițist.

  3. amarat

    vineri, 01.11.2013 at 00:32

    Deci , simplu si la obiect a vrut sa faca treaba, l-au incalecat si l-au priponit. Cine se mai incumeta sa faca CURATENIE?
    Shi uite asa nici draq nu mai are treaba penalilor si infractorilor, caci cine se mai incumeta sa faca treaba sub acoperire si apoi sa-l i-a de iculpat?
    R U S I N E am avut si noi in Alba un Cattani si pe ala l-ati ascuns sa nu va dea in primire
    CUM TE NASTI TU TEPES DOAMNE……….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax