Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decontările pentru naveta şcolară vor fi plafonate. Maximum 26 de lei pe lună pentru elevii care au de parcurs trei kilometri

Publicat

elevi

Elevii care fac naveta la şcoală pe o distanţă de 3 kilometri vor primi cel mult 26 de lei lunar. Asta arată un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor. Pentru o navetă de 3 km, tarifele abonamentelor şcolare variază între 15 lei şi 166 de lei lunar, în functie de operatorul de transport public. La nivelul judeţului Alba, peste 5.000 de elevi sunt navetişti.

În luna iunie, Ministerul Finanțelor a deblocat suma de 30.000 de lei pentru plata sumelor restante elevilor navetiști, iar ISJ Alba a început să plătească o parte din abonamentele celor peste 5.000 de elevi. Județul Alba a primit în acea perioadă 27% din totalul de bani necesar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, respectiv suma de 8.480 lei, din totalul de 3.169.351 de lei.

Reprezentanţii ISJ Aba anunţau în iunie că navetiști de la mai multe școli și licee din județul Alba nu și-au mai primit banii pentru decontul abonamentelor de transport, din luna noiembrie 2012. Acesta este şi motivul pentru care a fost luată măsura plafonării a decontărilor, pentru că zeci de mii de elevi din ţară mediul rural nu şi-au primit, jumătate de an, banii pentru naveta şcolară.

Potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanţelor, Ordonanta privind reglementarea unor masuri bugetare, care prevede plafonarea abonamentelor decontate pentru naveta şcolară, suma alocată pentru decontare nu va depăşi 26 de lei lunar pentru navet[ pe o distanţă de 3 km.

În ceea ce priveşte navetele şcolare pe distanţe mai mari de 3 kilometri, dar până în 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se va suplimenta cu 2 lei pentru fiecare kilometru.

Legea Educaţiei Naţionale, prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe baza abonamentului, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 de kilometri va fi de 120 de lei. Prevederile actului normativ au în vedere decontarea cheltuielilor generate de transport, mai exact sporirea accesului la educaţie pentru elevii aflaţi în zone defavorizate sau la distanţe mari fatţă de şcolile la care merg. Această propunere conduce la utilizarea eficientă a fondurilor publice.

Decontarea contravalorii abonamentelor sau a biletelor de transport se face de şcoli, elevilor navetişti, pe baza abonamentelor eliberate de operatorii de transport.

Tarifele minime ale abonamentelor, la navetele şcolare pe o distanţă de 3 km, sunt de 15 lei, iar tarifele maxime ajung la 166 lei. Pe o distanţă de 4 km, preţul minim al abonamentului este de 14 lei, iar cel maxim va fi de 210 lei. La naveta şcolară pe o distanţă de 5 km, preţul minim este de 16 lei, iar cel maxim de 207 lei. Pe o distanţă de 6 kilometri, valoarea minimă a abonamentului este de 23 lei, iar valoarea maxima ajunge la 207 lei.

Preţul abonamentului, pentru naveta pe o distanţă de 20 de km variază între 36 de lei şi 400 de lei. La 30 de km, tarifele practicate de transportatori variază între 30 de lei şi 491 de lei.

La 40 de km parcurşi cu transportul public, pentru naveta şcolară, preţurile sunt între 55 şi 440 de lei. Pe o distanţă de 50 de km, valorile minime ale abonamentelor sunt de 42 de lei, iar valorile maxime de 492 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oana Badea: „Sper ca Ponta să aibă inspirația ca nu cumva să aprobe ordonanța care va plafona decontarea navetei elevilor” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax