Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DEFINITIVAT 2016: 40 de candidaţi din Alba, dintre cei 131 înscrişi, s-au retras sau au lipsit de la examen. Primele rezultate, în 11 august

Publicat

HCC_intrare5Din cei 131 de candidaţi din judeţul Alba, înscrişi pentru participarea la proba scrisă în cadrul examenului de Definitivat 2016, 20 de profesori au părăsit sala de testare, joi, după ce au primit subiectele. Alţi 20 nu s-au prezentat la examen, astfel încât 91 de candidaţi vor afla rezultatele, în 11 august.

Din datele prezentate de inspectorul şcolar general adjunct IŞJ Alba, Dan Cherecheş, pentru Alba24, majoritatea candidaţilor retraşi din examen urmau să dea testare pentru învăţământul preşcolar (18 educatoare) sau primar (7 învăţători).

Subiectele, și baremele de evaluare pentru cele 101 discipline de examen vor fi publicate, la ora 16.00, pe site-ul subiecte2016.edu.ro. Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel național. Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 11 august 2016, iar cele finale (după rezolvarea contestaţiilor) – pe 18 august 2016. Nota obţinută la proba scrisă va reprezenta, practic, nota la examen. Pentru promovare, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 8.

La proba scrisă din 4 august, au fost înscrişi 131 de candidaţi din judeţul Alba, dintre care 41 pentru învăţământul preşcolar, 25 pentru învăţământul primar, 12 pentru specialitatea Limba engleză, 10 pentru Educaţie fizică şi sport. Printre disciplinele căutate au mai fost Muzica, Limba română şi Matematica. Mai puţini candidaţi dau examen la discipline ca Psihologie, Fizică, Arte Vizuale, Istorie, Logică/Filosofie, Economie, Biologie, Mecanică. În total, la Alba Iulia, proba scrisă a fost organizată pentru 25 de discipline, în funcţie de opţiunile candidaţilor, din cele 101 tipuri de subiecte disponibile la nivel naţional.

Au putut participa lan examenul scris de definitivat profesorii care, la inspecții, au media cel puțin 8 și care au predat cel puțin 1 an. Examenul scris de definitivat a durat 4 ore. AICI, metodologia de examen, integral.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar.

Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul.

Calendar Definitivat 2016:

– până la 17 iunie 2016: Efectuarea inspecțiilor la clasă
– 17 – 30 iunie 2016: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică
– 4 august 2016: Susținerea probei scrise
– 11 august 2016: Afișarea rezultatelor
– 11 – 12 august 2016: Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestații
– 12 – 17 august 2016: Soluționarea contestațiilor
– 18 august 2016: Afișarea rezultatelor finale
– 19 – 30 august 2016: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax