Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DEFINITIVAT 2016: Peste 130 de profesori din Alba, aşteptaţi la examenul din 4 august. Care sunt specializările cele mai căutate

Publicat

examen director carte ochelari Peste 130 de candidaţi din judeţul Alba sunt aşteptaţi să participe la proba scrisă din 4 august, în cadrul examenului naţional de Definitivat 2016. Potrivit inspectorului şcolar general, Marcela Dărămuş, aceştia vor susţine testarea la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Primele rezultate vor fi cunoscute în 11 august.

Un număr de 145 de profesori și-au depus dosarele pentru a intra la această sesiune a examenului de Definitivat. Dintre aceștia 14 au fost declarați respinși sau nu au fişele validate. AICI, lista publicată de Ministerul Educaţiei.

Majoritatea dau examen pentru posturi din învăţământul preşcolar sau primar. De asemenea, discipline căutate sunt Engleza, Educaţia Fizică, Muzica, Limba română şi Matematica. Mai puţini candidaţi dau examen la discipline ca Psihologie, Fizică, Arte Vizuale, Istorie, Logică/Filosofie, Economie, Biologie, Mecanică.

Potrivit metodologiei, examenul include susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă. Inspecţiile la clasă s-au desfăşurat până la data de 17 iunie, iar proba scrisă va fi susţinută joi, 4 august. AICI, metodologia de examen, integral.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 11 august 2016, iar cele finale (după rezolvarea contestaţiilor) – pe 18 august 2016.

Nota obţinută la proba scrisă va reprezenta, practic, nota la examen, iar nota minimă de promovare este 8.

Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învățământul preuniversitar. După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar.

Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul.

Calendar Definitivat 2016:

– până la 17 iunie 2016: Efectuarea inspecțiilor la clasă
– 17 – 30 iunie 2016: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică
– 4 august 2016: Susținerea probei scrise
– 11 august 2016: Afișarea rezultatelor
– 11 – 12 august 2016: Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestații
– 12 – 17 august 2016: Soluționarea contestațiilor
– 18 august 2016: Afișarea rezultatelor finale
– 19 – 30 august 2016: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Intră în examenul scris de definitivat profesorii care, la inspecții, au media cel puțin 8 și care au predat cel puțin 1 an. Examenul scris de definitivat durează 4 ore.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax