Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputați de Alba, inițiatori ai unui proiect de lege controversat: PLĂTEȘTI și CÂŞTIGI un grad militar. Cât costă funcția de general

Publicat

militari alba

militari alba Mai mulți deputați și senatori au inițiat un proiect de lege prin care orice cetățean poate obține un grad militar, dacă donează o anumită sumă de bani. Proiectul prevede crearea unui fond de donații, bani cu care să fie achiziționată aparatură de tehnică de luptă și muniție pentru armata română. 

Printre semnatarii acestui proiect se numără și doi deputați din Alba, Călin Potor și Clement Negruț. Potor susține însă că a fost ”păcălit”, alături de alți colegi, cu un proiect de lege bazat pe un principiu bun.

Sub pretextul că Armata nu are fonduri suficiente, inițiatorul proiectului, deputatul PC Mircea Irimie, vrea să încurajeze donaţiile. Cei care vor dona vor fi recompensaţi, în funcţie de sumă dată, cu scutiri de taxe şi impozite și grad militar.

propunere donatii benevole Proiectul de lege are 32 de deputaţi şi senatori semnatari. Unul dintre semnatari, deputatul PSD de Alba Călin Potor, susţine că a fost „păcălit”, alături de ceilalţi colegi, cu un proiect de lege bazat pe un principiu bun, acela de face rost de bani pentru Armată.

”Susțin proiectul de lege prin care un pensionar din armată sau oricine dorește, să poată dona bani pentru sprijinirea armatei. Am fost de acord cu ideea în sine. Nu susțin acordarea de grade pentru cei care donează anumite sume de bani. La momentul când am semnat susținerea proiectului nu am văzut anexele”, a declarat pentru Alba24 deputatul PSD Călin Potor.

Deputatul mizează pe numeroasele filtre care pot depista greşelile proiectului, timp în care acesta va putea fi modificat.

”Filtrele legislative sunt multe și bune. Proiectul legislativ, în forma actuală, nu poate să treacă”, a mai precizat Călin Potor.

Potor a spus că a discutat și cu alți colegi semnatari ai proiectului și aceștia nu ar fi de acord cu beneficiile în grade pentru cei care donează.

Citește și LEGILE DEPUTAȚILOR de ALBA în Parlamentul României. Cine este politicianul cu CELE MAI PUȚINE iniţiative legislative

Proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților propune beneficii celor care donează bani pentru Armată. Astfel, cei care donează între 1.000 de euro și 5.000 de euro pe an, timp de cel puțin cinci ani, ar putea putea deveni subofițer în rezervă „cu obţiunea (n.r. – opţiunea) activării în serviciul militar activ, în condiţiile legii”, primind totodată o reducere de 4% pentru taxele și impozitele din anul respectiv, plus o diplomă și invitații la evenimentele Ministerului Apărării.

Cine donează între 5.000 și 10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puțin șapte ani, primește, potrivit proiectului, gradul de ofițer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxe și impozite. Pentru sume mai mari, între 10.000 și 50.000 de euro pe an, bani achitați timp de nouă ani, se oferă gradul de ofițer superior. Maximul pe care îl poate obţine un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani (600.000 de euro), este gradul de general şi aceea şi reducere de 8% pentru taxe şi impozite.

De asemenea, în proiectul de lege se precizează că, dacă ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

Nici vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul de Interne, nu este de acord cu acest proiect de lege, deşi n-ar refuza ajutoare financiare de la orice alt cetăţean.

”Nu am văzut acest proiect. Pot să vă spun că este foarte clar cum se acordă gradele militare. Românii au mare încredere în armată. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme. Nu se acordă, în schimb, gradele decât în anumite forme foarte clar stabilite de lege şi de regulamente militare”, a explicat Oprea.

Vezi aici proiectul de lege.

Citește aici expunerea de motive.

Vezi aici anexele.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. toma

    marți, 28.07.2015 at 12:56

    As dori sa-l vad pe maneslistul Guta, sau pe piticul Adi minune general. Pentru ca ei au banii necesari. Voi nu ?

  2. lupu sur

    marți, 28.07.2015 at 19:22

    Cr^^^^ !!!!!!! Cu ,, C” mare de la C-c-t.

  3. Aurel

    marți, 28.07.2015 at 19:29

    Penalii care din pacate ne reprezinta – obisnuiti sa considere ca totul este de vandut si cumparat – RUSINE potor si compania

  4. cunoscator

    marți, 28.07.2015 at 22:14

    Ca la talcioc. Ai bani cumperi orice. Dar ar trebui sa fie obligatorie, odata cu uniforma: dragostea de Romania, Nationalismul, juramantul militar -acela in care JUR SA IMI APAR TARA CHIAR CU PRETUL VIETII, lipsa dreptului de a fi ales, etc. Sa fir trimisi in Afganistan, sa dea piept cu talibanii donatorii…Armata nu de donatii are nevoie, senatori de doi lei ce sunteti, ci de onorarea promisiunii facuta catre NATO… 2.38% din PIB…Mizerii din parlament ce sunteti…

  5. maneaua vesela

    miercuri, 29.07.2015 at 10:02

    pai au extrapolat situatia lor- daca pentru a ajunge pe lista de partid pe pozitie eligibila, trebuie sa cotizezi la greu,. ei cred ca si pentru a capata grad militar sau titlu de doctor in stiinte e destul sa dai bani…colonel jiji bekali…cum suna ? general maior pepe… academician dr. potor…in concluzie, politicianul este cancerul societatii romanesti si demolatorul conceptului de democratie, cinste, onoare si meritocratie

  6. Vlad

    miercuri, 29.07.2015 at 13:20

    Doamne fereste sa te conduca in lupta unul cu gradul cumparat !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax