Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputații au adoptat tacit Legea prevenţiei, cea care obligă românii să-și plătescă tratamentul

Publicat

sanatate tensiune arteriale medic Propunerea legislativă privind activitatea de prevenție în sănătate a fost adoptată tacit, miercuri, 6 aprilie, de plenul Camerei Deputaților, în forma inițială.

Data la care s-a împlinit termenul constituțional pentru dezbatere și vot final a fost 1 aprilie, astfel, propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituție și ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Președintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, a transmis că legea trece tacit în forma depusă, deși raportul Comisiei pentru sănătate a fost de respingere. „Proiectul depus a născut în societatea civilă un mare grad de nemulțumire. Modificările la acest proiect vor fi depuse la Senat, legea căpătând din caracter organic un caracter ordinar”, a explicat Buicu.

În forma inițială, proiectul de lege privind activitatea de prevenție în sănătate prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Prevenția se desfășoară în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale. Politica, strategia și programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care se înființează prin această lege și care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății.

Citește și Parlamentarii vor să înființeze Agenția Națională de Prevenție în Sănătate. Printre atribuţii, achiziţionarea de vaccinuri

Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate. Cetățenii au dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, aceștia pot suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

Propunerea legislativă a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe data de 1 februarie. Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax