Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputații PNL Alba, Corneliu Olar și Sorin Bumb au votat alături de PSD, eliminarea conflictului de interese din Codul Penal

Publicat

dep

camera deputatilor Camera Deputaţilor a adoptat, în această săptămână, ca for decizional, proiectul de lege de modificare a Codului penal prin care se desfiinţează noțiunea de conflict de interese pentru funcționarii publici şi se înlocuieşte cu „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Pentru acest proiect, iniţiat de PSD, UDMR şi ALDE, au votat şi doi deputaţi de Alba, Sorin Bumb şi Corneliu Olar. Ministerul Public, 20 de dosare ar rămâne fără obiect.

Proiectul de lege iniţiat de parlamentari PSD, UDMR şi ALDE modifică articolele 301 și 308 din Codul penal şi a fost adoptat cu 187 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.

Printre cei care au votat “pentru”, alături de 132 deputați PSD (inclusiv deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu), 13 deputați UDMR, 14 deputați ALDE, 15 deputați PMP și 11 deputați ai minorităților naționale, s-au aflat şi doi deputați PNL de Alba: Sorin Ioan Bumb și Corneliu Olar. În schimb, alţi 45 deputaţi PNL au votat “împotrivă”, la fel şi toți deputații USR prezenți, adică 24.

Modificarea aprobată la Codul Penal prevede că articolul 301 din Codul penal nu se va mai numi „Conflictul de interese”, ci „Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit proiectului adoptat, „Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” este „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv” şi „se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

Potrivit legislaţiei actuale, conflictul de interese este „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Într-o analiză a Ministerului Public se arată că 20 de dosare trimise pe masa judecătorilor şi trei condamnări definitive care au la baza infracțiunea de conflict de interese ar putea rămâne fără obiect, după ce adoptarea acestui proiect.

În aceste cauze au fost trimiși în judecată 11 consilieri locali şi județeni, patru primari şi cinci directori de instituții publice.

surse: cdep.ro, romaniacurata.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gogu

    sâmbătă, 29.04.2017 at 14:57

    isi urmaresc doar interesele proprii….niste nenorociti!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax