Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Dezastru pentru investițiile din Alba! ”Revoluția fiscală” FURĂ zeci de milioane din bugetele locale

avatar

Publicat

”Revoluția fiscală” aruncă în aer bugetele administrațiilor locale din județul Alba și afectează drastic investițiile pe termen mediu și lung. Pierderile destinate investițiilor sunt imense, din cauza modului în care se vor calcula veniturile la bugetele locale. Pe de o parte, va scădea baza de impozitare și pe de alta, va scădea impozitul de la 16 la 10%. De exemplu, Consiliul Județean Alba va pierde anul viitor aproape 20 de milioane de lei, sumă care va dispărea de la capitolul investiții. La Alba Iulia, ”paguba” este și mai mare: 27 de milioane de lei va pierde bugetul local. Primarii altor orașe din județ, consideră că așa-zisa ”revoluție fiscală” va fi ”un dezastru” pentru bugetele localităților pe care le conduc.  Aceasta în contextul în care 71% din impozitele pe veniturile salariale rămân la bugetele locale, reprezentând un procent important din bugetul total al fiecărei administrații, fie că este vorba despre consiliul județean sau despre orașele și comunele județului.

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a spus că bugetul instituției va pierde aproximativ 20 de milioane de lei, o sumă foarte mare care pune în pericol toate investițiile de anul viitor. ”Este vorba despre reparații la drumuri, la clădiri… sunt multe. Le vom face până la urmă, dar ne va lua mai mulți ani. Este o dovadă de iresponsabilitate față de administrația locală” a spus Ion Dumitrel.

Sumă astronomică la Alba Iulia

Cea mai gravă situație este la Alba Iulia, unde la o primă evaluare, bugetul local va pierde o sumă astronomică: 27 de milioane de lei. Primarul Mircea Hava (PNL) a declarat că ”toată lumea a văzut ce se întâmplă”. ”Totul nu este decât o minciună, un fals, totul nu este decât o țopăială, cum spunea președintele României (…) omul câștigă 2 lei, ăsta e marele câștig al cetățeanului (…) eu înțeleg solidaritatea dar asta nu este solidaritate, este un mod de a băga mâna în buzunarul altcuiva, lucrul cel mai grav. Fiți sigur că nu vom sta așa” a spus Hava, adăugând că bugetul național a fost ”construit pe pomeni”.


La rândul său, viceprimarul Gabriel Pleșa (PNL) a spus că este vorba despre ”una dintre cele mai grele lovituri pentru administrația locală”. ”Este o  ipocrizie ce au făcut. Au venit la putere cu promisiuni de creșteri de salarii și venituri și la nici un an vin cu această schimbare a codului fiscal. Repet, este o lovitură foarte grea pentru orice administrație locală din România. Se diminuează foarte grav resursele și probabil va fi nevoie de creșteri de impozite și restructurări de personal, pe care nu ni le dorim. Vor fi multe investiții afectate în mod direct. Încă nu am un exemplu” a declarat pentru Alba24, viceprimarul Pleșa.

Nicolaie Moldovan, City manager al municipiului Alba Iulia, spune că la investițiile pentru care deja s-au organizat licitații, primăria nu v-a renunța chiar dacă probabil va fi nevoită să încetinească ritmul lucrărilor și evident al plăților. Moldovan spune că administrația va continua proiectele pe fonduri europene, unde aportul primăriei este de 2%.  Totodată, acesta spune că finanțările europene nu vor fi afectate drastic dacă Autoritatea centrală de management va respecta termenele de plată și nu vor apărea sincope.

Dispare tot bugetul propriu de investiții

Situația este critică la Blaj, un oraș în plină dezvotare care, potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar (PNL), va pierde tot bugetul propriu pentru investiții.

Este vorba despre o diminuare a bugetului cu suma de 5,5 milioane de lei. ”Rămân doar cu cheltuielile de funcționare. Nici banii de cofinanțare a proiectelor europene nu-i vom mai avea. Repet, este vorba de tot bugetul de investiții propriu al orașului. Eu sunt aici la primărie pentru investiții, nu să mătur străzile. Sunt foarte supărat. Este vorba despre distrugerea comunităților dezvoltate și de aici va fi distrusă și o parte a economiei românești, firme de construcții, etc… toate firmele care țin de investiții”.

Investiția la Spital, în pericol la Sebeș

Pierderile la Sebeș se ridică la suma de aproximativ 9 milioane de lei din bugetul anul de 28 de milioane, deci o pierdere de 22%.

„Investițiile pentru 2018 nu vor fi neapărat afectate pentru că noi ne-am luat în calcul faptul că ele sunt pornite, la anul încep lucrările. Clar că la un moment dat, în 2019, vom vedea efectul mare. Acum sunt 2 variante, ori o să oprim investițiile sau să prelungim termenul, ori găsim alte soluții de finanțare. Investiția care ne preocupă este Spitalul care ar putea fi pus în pericol să dureze mai mult. Suma propusă aici este de 10 milioane de euro pentru câțiva. Trebuie să vedem, să găsim altă sursă” spune primarul Dorin Nistor.

Primăria Aiud va pierde echivalentul banilor alocați în bugetul de anul acesta pentru reparații, spune primarul Oana Badea (PNL). Acesta nu a dorit să ofere o cifra exactă ”până nu este sigura 100%”.
La Cugir, primarul Adrian Teban (PNL) nu este în țară, angajații primăriei neputând furniza aceste date în lipsa lui. Nici primarul din Cîmpeni, Călin Andreș (PSD), nu era la primărie. Acesta a spus că doar vineri va putea face declarații pe acest subiect.
De menționat ar fi că TOATE celelalte unități administrativ teritoriale din județul Alba vor avea de suferit ca urmare a ”revoluției fiscale”. Alba24 v-a prezentat bugetele care au suferit cele mai mari ”pierderi”.

 

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
3 Comentarii

3 Comments

 1. avatar

  m

  joi, 09.11.2017 la 15:46

  astea nu sunt probleme!? roman oricum zicea ca pnl are solutii. sa speram ca solutiile nu sunt bocetele primarilor? sa vedem acum solutiile si cat sunt de performanti primarii mult laudati.daca tot si-au marit salariile primarii si ingreaga functionarime trebuie sa performeze macar la nivelul salariilor.

 2. avatar

  eu

  vineri, 10.11.2017 la 09:20

  Reduceti imensele salarii pe care le-ati acordat nejustificat la 80% din serviciile care nu au pic de raspundere si la amaratii care lucreaza au sallarii ca si femeile de servici, fara vreo aluzie fata de munca femeilor de servici, doar ca trebuie sa fi gandit inainte de a face umilinta asta intre angajati. Taiati din salariile mari si continuati-va proiectele, nu tot urlati.

 3. avatar

  cititor

  vineri, 10.11.2017 la 10:39

  Nu va mai plingeti! Ati triplat salariile! Discrepantele fata de mediul privat sunt uriase! V-ati batut joc de cei din mediul privat! Acum puneti mana si munciti!Cautati soluti sau reduceti salariile!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

BLAJ

COD GALBEN de furtună în zona Blajului. Averse care vor cumula 25-30 l/mp, descărcări electrice și grindină

avatar

Publicat

Județul Alba nu scapă de ploi. O nouă atenționare de COD GALBEN de ploi a fost emisă de meteorologi. Aceasta este valabilă pentru miercuri la ora 22.30.  Se vor semnala averse care vor cumula 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici.

Localitățile afectate sunt: Jidvei, Șona, Valea Lungă, Cetatea de Baltă;

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

21 iunie, cea mai lungă zi din an. Tradiţii şi supertiţii pentru solstițiu de vara 2018

avatar

Publicat

soare

Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui. Solstiţiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit”, iar evenimentul care ar loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului. În credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.

Legende şi superstiţii

Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului.

Solstiţiul de vară era în vechime şi un prilej de găsire şi folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

 

foto: Ionuț Văidean

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de Lege: Firmele cu mai mult de 50 de angajați pot avea un expert în egalitatea de șanse

avatar

Publicat

barbat feemie afaceri
flickr.com

Companiile cu peste 50 de angajaţi pot angaja sau desemna din rândul salariaţilor un expert în egalitate de şanse. Unul dintre cele mai importante atribute a exepertului va fi implementarea de programe și proiecte în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 212 voturi “pentru” şi urmează să ajungă la Preşedintele României spre promulgare.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi stabileşte că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare cu un număr de peste 50 de angajați, precum și companiile private cu un număr de peste 50 de angajați, pot:

-să identifice un angajat căruia să-i repartizeze, prin fișa postului, atribuții în domeniul egalității de șanse şi de tratament între femei și bărbați;
-să opteze pentru angajarea unui expert/tehnician în egalitate de şanse, în limita bugetului existent pentru cheltuieli salariale.

La nivelul instituţiei/companiei, din perspectiva domeniului specific al fiecărei entități în care își desfășoară activitatea, expertul/tehnicianul în egalitatea de șanse sau persoana desemnată cu atribuții în domeniul egalității de șanse şi de tratament între femei și bărbați, au următoarele atribuții principale:

-analizează contextul de apariție și evoluție a fenomenului de discriminare de gen, precum și nerespectarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați și recomandă soluţii în vederea respectării acestui principiu, conform legii;
-formulează recomandări/observaţii/propuneri în vederea prevenirii/gestionării/ remedierii contextului de risc care ar putea conduce la încălcarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu respectarea principiului confidențialității;
-propune măsuri privind asigurarea egalității de șanse şi de tratament între femei și bărbați, evaluează impactul acestora asupra femeilor și bărbaţilor;
-elaborează planuri de acțiune privind implementarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați în care să fie cuprinse cel puțin: măsuri active de promovare a egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de gen, măsuri privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, măsuri privind egalitatea de tratament în ceea ce privește politica de remunerare, promovare în funcții și ocuparea funcțiilor de decizie;
-elaborează, fundamentează, evaluează și implementează programe și proiecte în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați;
acordă consultanță de specialitate pentru aplicarea prevederilor legislației naționale și comunitare în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Samsung se pregăteşte să scoată pe piaţă primul telefon inteligent pliabil. Cât va costa

avatar

Publicat

samsung

Samsung se pregăteşte să scoată pe piaţă primul telefon inteligent pliabil. Iar preţul va fi unul pe măsură – aproape două mii de dolari, dublu faţă de cât costă acum cele mai scumpe modele de pe piaţă, vârfurile de gamă ale celor de la Samsung şi Apple.

Viitorul smartphone a fost deja prezentat de Samsung în privat și sub protecția unui acord de nepublicare câtorva jurnaliști la ediția din acest an a Consumer Electronics Show.

Noul model ar urma să poarte numele nu tocmai original de… Galaxy X. Cam te trimite cu gândul la principalul rival – Apple. Surse citate de presa de specialitate susţin că producția va începe în luna noiembrie, ceea ce înseamnă că lansarea pe piață va avea loc în prima parte a anului viitor.

În urmă cu câteva luni se zvonea că lansarea ar putea avea loc chiar anul acesta. Dacă sud-coreenii scot pe piaţă primul telefon pliabil, acest produs ar reprezenta un moment de cotitură pe piaţa smartphone-urilor, în condiţiile în care de ani buni nu au existat schimbări majore de design. Se vorbeşte mult că viitorul este al telefoanelor pliabile. Iar viitorul ăsta pare acum foarte aproape.

 

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: PROTEST la Alba Iulia împotriva PSD -ALDE și a modificărilor din Codul de Procedură Penală

avatar

Publicat

protest alba iulia

Circa patruzeci de persoane s-au adunat în fața Prefecturii județului Alba pentru a protesta împotriva PSD-ALDE. Membri mișcării #Rezist Alba, au organizat un protest împotriva coaliției conduse de Dragnea și Tăriceanu și a unei posibile acțiuni de suspendare a președintelui țării și revocare a procurorului șef DNA. Protestul a vizat și ultimele modificări făcute de parlamentarii Puterii la Codul de Procedură Penală, multe dintre aceste fiind considerate un atac la siguranța cetățeanului. ”PSD-ALDE au făcut din România un rai al infractorilor, numai pentru a scăpa câțiva politicieni de pușcărie” spun protestatarii din grupul #REZIST.

protest

În urma ultimelor evenimente politice membri mișcării #Rezist Alba au organizat un protest în data de 20 iunie în fața Prefecturii județului Alba pentru a manifesta împotriva PSD și a schimbărilor pe care acesta le aduce justiției din România, a unei posibile acțiuni de suspendare a lui Klaus Iohannis și revocării Laurei Codruța Kovesi.

protest

„Am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României. Avem de ales între un stat de drept și un stat banditesc. Cereți demisia Guvernului, cereți demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cereți majorității parlamentare să oprească schimbarea codurilor penale. Iar dacă îl suspendă pe Președinte, spuneți-le că ei oricum nu scapă. Spuneți-le că viitorul copiilor noștri și al țării nu trebuie să depindă de interesul penal al unui borfaș.

protest alba iulia

Gangsterii au capturat România. Au furat la fiecare contract din bani publici, au furat de la Guvern, au furat de la Parlament, au furat de la consiliul județean, au furat de la primărie, ne-au jefuit pe fiecare dintre noi. Iar când au început să ajungă la închisoare, au început să fure instituții și legi. Au transformat codurile penale în codurile penalilor, distrug instituții independente și le pun sub cizmă politică, fură democrația cu totul. România devine Koruptistan, iar democrația se transformă în cleptocrație.”,  au transmis organizatorii protestului.

Miercuri, începând de la ora 18,00 au fost organizate proteste în mai multe oraşe din ţară, după ce Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală.

Astfel, sunt anunţate proteste la Suceava (în faţa prefecturii), la Iaşi (Piaţa Unirii), la Galaţi (prefectură), la Sibiu (Piaţa Mare), la Baia Mare (prefectură), la Satu Mare (prefectură), la Braşov (prefectură), la Brăila (prefectură), la Ploieşti (prefectură), la Alba Iulia (prefectură), Constanţa (prefectură), Miercurea Ciuc (prefectură), Călăraşi (prefectură), Focşani (Piaţa Unirii), Piatra Neamţ (prefectură), Tulcea (Piaţa Civică), Craiova (prefectură), Piteşti (prefectură), Buzău (prefectură), Târgu Jiu (prefectură), Oradea (prefectură), Botoşani (prefectură), Bacău (prefectură), Vaslui, Târgovişte (prefectură), Arad (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

Peste trei mii de oameni au protestat marţi seară, la Cluj-Napoca, faţă de modificările la Codul de procedură penală adoptate de Parlament. Oamenii au scandat “Libertate”, “Hoţii”, “Demisia”, “Fără penali”, ”Jos Guvernul”, “Anticipate” sau ”PSD, ciuma roşie”.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională. Manifestanții #REZIS susțin că multe dintre modificările din Codul de Procedură Penală care au ca scop ieșirea de sub incidența penalui a mai multor politicieni, va afecta derularea unor acțiuni penale asupra unor infractori periculoși și îi va face pe cetățenii mai vulnerabili.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate