Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dezvăluie Europei tradiţiile Regiunii Centru. Concurs pentru promovarea identităţii culturale, prin obiceiuri, povestiri populare şi reţete păstrate de generaţii

Publicat

concurs traditii regiunea centru Cei care doresc să contribuie la promovarea tradiţiilor în Regiunea Centru sunt invitaţi să participe la un concurs prin care vor fi selectate cele mai apreciate obiceiuri, povestiri populare nepublicate până acum sau reţete de mâncăruri moștenite din generație în generație.

Concursul se adresează tuturor, nu neapărat doar locuitorilor din Regiunea Centru şi este organizat de Europe Direct Regiunea Centru.

Sunt căutate elemente autentice de cultură populară sau culinară, pentru a identifica și promova identitatea culturală a Regiunii Centru, în mod special, implicit a României și a regiunilor sale.

“Considerăm că nimic nu poate defini mai bine spiritul locuitorilor Regiunii decât tradițiile și obiceiurile străvechi. Într-o societate în care realitățile economice și dezvoltarea tehnologică imprimă o uniformizare tot mai accentuată, organizatorii își propun să sublinieze prin prezentul concurs elementele ce conferă unicitate și identitate regiunii și să promoveze în rândul tinerilor valorile tradiționale specifice locuitorilor județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu”, transmit organizatorii. Valențele culturale tradiționale românești, caracterizate atât prin diversitate etnică, cât și prin vasta diversitate a momentelor celebrate din viața cetățenilor și a modului în care se reflectă tradiția în bucatele românești și în basmele populare vor sprijini activitatea ADR Centru și a Centrului de a face cunoscută și înțeleasă această regiune, Europei, potrivit sursei citate.

Concursul are două secţiuni

Prima secțiune a concursului derulat prin intermediul paginii de Facebook a Centrului vizează promovarea obiceiurilor și tradițiilor populare, a basmelor sau a altor tradiții moștenite sau cu care participanții au intrat în contact. Spre exemplu, pot fi înscrise în concurs obiceiuri mai puțin cunoscute legate de sărbători și semnificația lor (ex. sărbători pascale, Crăciun, botez, căsătorie, Florii, înmormântare), basme povestite de bunici, nepublicate sau alte tradiții ce marchează celebrarea sărbătorilor, sau a tradițiilor din Regiunea Centru, la care concurenții au participat sau asistat. Acestea trebuie să fie prezentate pe scurt, alături de semnificația obiceiului așa cum a fost moștenită ”din bâtrâni”. Prezentarea se poate face ca text, text și imagini, înregistrare video.

A doua secțiune vizează promovarea tradițiilor culinare specifice diferitelor etnii și zone ale regiunii. Pentru că, de cele mai multe ori, legătura cu ”acasă” este simbolizată de gustul mâncării făcută de bunica sau de mama, ne propunem să promovăm acele rețete de bucate tradiționale care sunt moștenite din generație în generație, bucate pregătite cu ocazia anumitor sărbători de peste an sau pur și simplu în mod obișnuit. În cadrul concursului vor putea fi incluse rețete specifice comunităților de români, sași, secui, dar și cele provenite de la alte etnii.

Vă puteți înscrie la concurs prin materiale în format text, fotografii și înregistrări video. Materialele înscrise în concurs vor fi publicate pe pagina de internet a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru. Ulterior publicării lor pe site, materialele vor fi promovate prin intermediul a două albume eveniment create pe contul Facebook al Centrului, corespunzătoare celor două secțiuni ale concursului. Astfel, materialele vor putea fi apreciate și votate de către toți cei interesați de tradițiile și obiceiurile din regiune. Câştigătorii celor două premii în valoare de circa 200 de euro vor fi desemnați în baza voturilor exprimate pe contul de Facebook al Centrului. Câștigătorii premiilor în valoare de circa 100 euro vor fi desemnați din cei situații pe următoarele 3 locuri.

Concursul se desfășoară în perioada 10 aprilie – 30 septembrie 2015.

Pentru a fi luate în considerare ca fiind participante la concurs, propunerile trebuie trimise pe mail până la 30 septembrie 2015, ora 24:00. Orice propunere înscrisă după termenul acesta nu va participa în concurs.

Concursul este deschis tuturor persoanelor fizice cu vârsta de peste 12 ani din Regiunea Centru, din România sau UE, inclusiv din Republica Moldova. În cazul în care participantul este minor este necesară și o declarație din partea părinților prin care își exprimă acordul înscrierii și participării copilului în concurs

În vederea înscrierii în concurs, participanţii vor trimite un e-mail la adresa europedirect@adrcentru.ro conținând următoarele informații:

– numele și prenumele participantului, data nașterii, adresa de domiciliu, număr de telefon;

– descrierea obiceiului/ tradiției sau enumerarea ingredientelor rețetei tradiționale și a etapelor parcur-se pentru prepararea ei;

– simbolistica asociată practicării obiceiului relatat și localitatea/ localitățile unde se practică/ s-a prac-ticat obiceiul sau zona de unde provine rețeta înscrisă în concurs, alte aspecte sau mențiuni impor-tante, eventual persoana care a oferit mai multe informații;

Opțional, participanții vor transmite text, fotografii sau înregistrări video care ilustrează propunerile făcute. Pentru a fi recepționat pe adresa de e-mail a concursului, mesajul poate avea dimensi-unea de maxim 10 MB. În cazul în care propunerile depășesc acest volum, se vor transmite în mai multe mesaje sau pe www.wetransfer.com.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați oficial în luna noiembrie 2015. Pe parcursul lunii octombrie cei înscriși în concurs vor putea să-și promoveze materialele înscrise pentru a maximiza numărul de like-uri obținute. Atenţie! Se iau în considerare doar like-urile primite de fotografiile publicate în albumul concursului disponibil pe pagina de Facebook Europe Direct Regiunea Centru.

Ce-remonia de acordare a premiilor va avea loc în cursul lunii decembrie 2015. În cazul în care nu este posibilă participarea premianților la evenimentul de premiere, premiile se vor transmite prin poştă sau birourile regionale ale ADR Centru la datele de contact indicate în momentul înscrierii.

Vor fi acordate patru premii: 2 premii în valoare de cca. 200 euro/premiu și 2 premii în valoare de cca. 100 euro/premiu. Se va acorda fiecărei secțiuni câte un premiu în valoare de cca 200 de euro și un premiu în valoare de cca. 100 euro. În cazul în care nu există înscrieri la o secțiune, premiile se reportează celeilalte secțiuni.

Premiile se vor acorda în obiecte promoționale și constau în echipamente și aparate utile de uz general casnic, de tip electronic sau electrocasnic.

Vezi integral: Regulament_Concurs_Traditii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax