Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DIICOT Alba: Finanţatorul Jiul Petroşani, Alin Simota, liderul unei grupări care şantaja oameni de afaceri. Percheziţii în şapte locaţii din Hunedoara

Publicat

Procurorii DIICOT Alba coordonează o anchetă în care este vizat consilierul local din Petroşani Alin Simota, finanţator al echipei de fotbal Jiul Petroşani. Marţi dimineaţa, oamenii legii au descins la biroul acestuia de la baza sportivă. Potrivit procurorilor, acesta era liderul unei grupări care şantaja oameni de afaceri din Hunedoara, la cererea lui fiind executate acte de violenţă şi răpiri ale unor persoane, pentru ca acestea să divulge adresele datornicilor de la care avea de recuperat bani.

UPDATE: În noaptea de marţi spre miercuri, opt persoane învinuite în acest dosar au fost audiate la DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pe numele a patru dintre ele fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. De asemenea, o a cincea persoană a primit interdicţia de a părăsi ţara.

Conform reprezentanţilor DIICOT Alba Iulia, printre cei reţinuţi se află şi Alin Simota, considerat liderul grupării infracţionale.

Procurorii DIICOT vor înainta, miercuri, Curţii de Apel Alba Iulia propuneri de arestare preventivă a celor patru persoane reţinute în acest dosar.

UPDATE1:

Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la 4  persoane, iar pentru altă persoană, Gheorghe Bota, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile de la data prinderii sale.

Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că au făcut parte alături de alte persoane dintr-o grupare specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj asupra unor oameni de afaceri locali, cămătărie, înşelăciune, care a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara.

Printre cele 4 persoane pentru care s-au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile se află şi Alin Simota, considerat de anchetatori liderul grupării şi aflat în legătură cu gruparea condusă de Constantin Cristian Litera, pentru care a fost admisă propunerea de arestare preventivă în urmă cu o lună.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, a fost atacată cu recurs, iar

competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Anchetatorii au percheziţionat biroul omului de afaceri Alin Şimota de la baza sportivă din municipiul Petroşani, în prezenţa acestuia, care a fost adus de la locuinţa sa la baza sportivă. Alin Simota este consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, fiind şi finanţator al echipei de fotbal Jiul Petroşani, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, câştigând mai multe licitaţii organizate de CJ, în perioada în care a fost consilier judeţean.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale, unele dintre ele intrând în insolvenţă, s-a aflat de mai multe ori în atenţia anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă şi emitere de file cec fără acoperire.

Potrivit ultimei declaraţii de avere completată în 31 iulie 2012, după preluarea mandatului de consilier local la Petroşani, Alin Simota are în proprietate o garsonieră de 23 de metri pătraţi cumpărată în 2005. El nu are menţionate în declaraţia de avâre maşini, terenuri sau alte bunuri a căror valoare să depăşească 5.000 de euro şi nici sume în conturi sau depozite bancare. Conform aceleiaşi declaraţii, Şimota a încasat în anul fiscal anterior 7.426 de lei din indemnizaţia de consilier judeţean şi alţi 2.508 lei ca inginer la SC Simar Comimpex. În declaraţia de avere pe care a completat-o în 13 iunie 2012, la încheierea mandatului de consilier judeţean, Simota scria că are, pe lângă garsoniera din Petroşani, un apartament în Bucureşti de 58 de metri pătraţi, din 2004, un apartament la Cannes, în Franţa, din 2007, în suprafaţă de 860 de metri pătraţi şi o casă în SUA, cumpărată în 2006.

Sursa: mediafax

“Procurorii  D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia au reuşit destructurarea unei grupări infractionale organizate deosebit de violentă, constituită din opt persoane, grupare specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj asupra unor oameni de afaceri locali, cămătărie, înşelăciune, care a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara.

Practic, gruparea infracţională era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelaciune, etc.

Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că  liderul grupării era Simota Alin, cel care transmitea ordinele către inculpatul Litera Constantin Cristian, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Simota Alin, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate  adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii.

Tot astfel, un candidat pentru funcţia de consilier local a fost agresat la solicitarea lui Şimota Alin pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care inculpatul le administra.

În cauză s-au efectuat 7 percheziţii la diferite locatii din  judeţul  Hunedoara.

Cercetările se efectuează împreună cu ofiţeri delegaţi de la IPJ Alba şi BCCO Alba Iulia. Suportul tehnic, informativ şi logistic a fost asigurat de  SRI, DIPI şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba.

La sediul DIICOT urmează a fi aduşi 8 învinuiţi, precum şi  alte 11 persoane pentru audieri”, se arată în comunicatul DIICOT.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Grupul de 14 inculpaţi din Dosarul grupării “Litera-Simota” au fost trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia. Sunt acuzaţi de şantaj şi cămătărie | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax