Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE | Din 1 martie: Se introduce coplata în sistemul medical. Vezi ce categorii de pacienți nu plătesc serviciile din spitalele de stat

Publicat

Începând din luna martie a acestui an, bolnavii vor plăti o sumă modică (coplată) pentru servicii asigurate în spitale, excepție făcând serviciile de urgență, se arată în scrisoarea de intenție convenită de Guvern cu FMI.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a precizat că, de la 1 martie 2013, de la începutul contractului-cadru, se va aplica sistemul de coplată “pe caz externat”. Fiecare pacient care se externează ar urma să plătească o valoare modică. Aceasta ar urma să fie de 10 lei. Însă potrivit reprezentantului FMI, Erik de Vrijer, „nu am intrat in detalii referitoare la coplata de 10 lei, daca este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Nivelul acesteia ar putea fi de 10 lei pe zi, dar autorităţile trebuie să hotărască. Dacă este mică, coplata nu va avea nicio semnificaţie, nu va avea niciun efect”.

“În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.

De la coplată vor fi exceptaţi copiii, gravidele, pensionarii cu o pensie sub 740 de lei lunar, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă şi veteranii de război. „Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale”, se arată în comunicatul MSP, care stipulează şi că cuantumul sumelor pe care bolnavii vor fi plătească urmează să fie incluse în normele contractului-cadru pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl va încheia la 1 martie cu spitalele.

„În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp – ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc – o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax.

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

Managerii spitalelor vor fi înlocuiţi dacă unitatea acumulează datorii trei luni consecutiv

Contractele managerilor de spitale vor fi amendate astfel încât aceştia să poată fi înlocuiţi în urma unor evaluări trimestriale, dacă spitalul înregistrează datorii pentru trei luni consecutive, conform scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu FMI şi obţinute de Mediafax.

Documentul relevă totodată că, pentru a evita creşterea datoriilor din sistem, Guvernul va transfera resurse financiare de la spitale cu competenţe limitate către unităţile incluse în reţeaua spitalelor regionale de urgenţă.

Sistemul de achiziţii centralizate a medicamentelor va fi evaluat la sfârşitul acestui an.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. ion

    marți, 29.01.2013 at 15:13

    no ase prostilor vo trabuit USL la guvernare,ati muscato!!!!

  2. simo

    marți, 29.01.2013 at 19:39

    Frumos „cadou” pentru cei ce contribuie la asigurarile de sanatate, tot ei sa suporte si coplata. In schimb cei care nu muncesc, deci nu platesc contrubutii sunt scutiti si de coplata… Cand s-o incuraja si munca in tara asta????

  3. Pingback: Din martie, pacienții din Alba vor plăti serviciile din spital. Managerul Nicoleta Coșarcă: „Suntem pregătiți pentru coplată” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax