Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 noiembrie, zilierii pot fi angajaţi şi de persoanele fizice autorizate. Vezi care sunt condiţiile şi activităţile prestate

Publicat

De la 1 noiembrie intră în vigoare o serie de modificări la legea zilierilor. Aceştia pot fi angajaţi şi de către persoanele persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale sau persoanele fizice, pe lângă firme. Pot presta activități necalificate, ocazionale.

Modificările care au fost publicate miercuri în Monitorul oficial activitățile pe care le pot presta zilierii pentru persoanele care-i angajează ocazional. Acestea sunt în domenii ca: agricultură; vânătoare și pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură și acvacultură; pomicultură și viticultură; apicultură; zootehnie; spectacole, producții cinematografice și audiovizuale, publicitate, activități cu caracter cultural; manipulări de mărfuri.

Zilierii nu mai pot fi angajați în domeniul activităților de întreținere și curățenie, iar durata zilnică de muncă pentru un zilier nu poate depăşi 12 ore/zi.

Remunerația brută orară este între 2 lei și 10 lei / oră și se achită fie la sfârșitul zilei de lucru, fie la sfârșitul unei perioade agreate în scris de părți.

Venitul brut al zilierului este supus numai impozitului pe venit în procent de 16%, prin stopaj la sursă.

Nu se datorează asigurări sociale sau asigurări de sănătate și, implicit, zilierul nu are calitate de asigurat în sistemele de asigurări publice.

Nu este necesară în baza unui contract de muncă, doar înregistrarea persoanelor în Registrul zilierilor, care este completat în fiecare zi în care se angajează zilieri. Angajatorul va transmite la ITM până cel târziu în data de 5 a lunii următoare, un extras din Registrul zilierilor, ce poate fi trimis şi electronic.

Angajatorul trebuie să-l instruiască pe zilier cu privire la riscurile și pericolele la care poate fi expus în desfășurarea activității, înainte de începerea acesteia. Instruirea se va consemna în Fișa de instruire colectivă, utilizând modelul din anexa nr. 12 la normele de aplicare pentru Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax