Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Diplome de licenţă, vândute ca la piaţă. Peste 100 de PERCHEZIȚII la profesori universitari și studenți din trei județe. Poliţiştii au confiscat 350.000 de euro

Publicat

lucrare licenta teza doctorat UPDATE: Peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice au ridicat, miercuri, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, în urma celor peste 100 de percheziții efectuate la cadre didactice, studenți și la alte persoane din cadrul unor instituții de învățământ, care ar fi fost implicate în promovări fraduloase de examene.

Față de 15 persoane au fost dispuse măsuri restrictive de libertate, transmite IGPR.

Şase persoane au fost reținute și urmează să fie prezentate instanței, cu propunere de arestare preventivă, iar față de alte 9 s-a dispus măsura controlului judiciar.

Aproximativ 106 percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţa în judeţele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș la domiciliile unor profesori universitari şi studenţi, într-un dosar de acordare a diplomelor de licenţă pe bani. Procurorii DIICOT fac percheziţii la două universităţi, respectiv „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad. Un număr de 36 de persoane sunt puşi sub urmărire penal în acest dosar, printre care şi doi rectori și alte cadre didactice.

Descinderile în forţă ale procurorilor vizează traficul de diplome de licenţă de la facultăţile de medicină dentară, tehnologie, psihologie, medicina generală şi drept din cele două universităţi din Arad.

Potrivit Realitatea TV, unii studenți nici măcar nu dădeau pe la facultate, doar obțineau licența contracost. Studenții erau, în general, arabi şi italieni care habar nu aveau de limba română. Procurorii spun că s-au constituit adevărate reţele infracţionale, din care făceau parte atât cadrele didactice cât şi informaticienii din universităţile vizate.

Miercuri dimineaţa, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române efectuează peste 100 de percheziții la cadre didactice, studenți și la alte persoane din cadrul unor instituții de învățământ, care ar fi implicate în promovări fraduloase de examene.

Potrivit unui comunicat al IGPR, 36 de persoane sunt cercetate pentru infracțiuni de corupție, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurori al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul structurilor teritoriale corespondente din cadrul inspectoratelor de poliție județene din Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, au efectuat 106 percheziţii domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice și studenți din cadrul a două universități) cercetate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic „Diplome de licență fără studii”.

Din probele administrate până în prezent a reieșit următoarea situație de fapt, potrivit Parchetului de pe lângă ÎCCJ:
„Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor:

1. Primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS);

2. Modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea;

3. Intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră;

4. Achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.

În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect”.

Perchezițiile au fost derulate cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” București, iar pentru documentarea activității infracționale s-a beneficiat de suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

surse: IGPR, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax