Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Congres extraordinar la PNL pentru alegerea conducerii partidului. Antonescu propune ca europarlamentarii liberali să treacă la grupul PPE

Publicat

Conducerea PNL s-a reunit, luni, într-o şedinţă a BPN, în care a discutat despre convocarea unui congres extraordinar pentru succesiunea la şefia partidului. Ideea este să nu se ajungă în toamnă cu preşedinte interimar, în condiţiile în care Crin Antonescu şi Klaus Iohannis îşi părăsesc funcţiile.

UPDATE: Data convocării congresului extraordinar va fi stabilită miercuri, în şedinţa Delegaţiei Permanente. Crin Antonescu susţine că şi-a prezentat demisia de la conducerea partidului, însă din punct de vedere administrativ lucrurile vor decurge normal în PNL până la o decizie a congresului.

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, luni, după Delegaţia Permanentă, că va candida pentru funcţia de preşedinte al partidului, la congresul extraordinar.

Citeşte şi Demisii la vârful PNL după rezultatele la europarlamentare | Antonescu spune că-și anunță demisia în BPN și Iohannis rămâne simplu membru

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a confirmat că liberalii au votat trecerea formaţiunii de la ALDE la PPE. „BPN al PNL a decis cu majoritate de voturi, un vot împotrivă şi trei abţineri, ca PNL să se alăture PPE şi europarlamentarii noştri să facă parte din grupului PPE. Decizia va fi supusă atenţiei şi Delegaţiei Permanente „, a anunţat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a precizat, pentru Mediafax, că Partidul Popular European ar putea discuta şi lua o decizie privind primirea PNL săptămâna viitoare, dacă liberalii români trimit documentaţia necesară la timp.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că, în şedinţa de luni a conducerii partidului, va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European.

Crin Antonescu a arătat că, având în vedere contextul european, în urma consultării cu mulţi colegi, şi mai ales în situaţia internă şi externă, va propune, la Biroul Politic al partidului, ca europarlamentarii liberali să adere la grupul PPE.

„Este o decizie pe care eu o voi propune colegilor mei”, a anunţat Antonescu, precizând că propunerea sa are în vedere faptul că „Uniunea Europeană nu trebuie să fie condusă de un preşedinte socialist”.

„Având în vedere că mecanismele europene sunt diferite de cele din Parlamentele naţionale, cine va avea mai mulţi europarlamentari, mai multe mandate între PPE şi PSD, va desemna preşedintele Comisiei Europene”, a arătat Antonescu.

El a mai spus că opţiunea PNL este foarte clară, pentru dreapta, pentru un preşedinte al Comisiei Europpene din partea PPE, adăugând că există şi o compatibilitate doctrinară, de orietare politică strategică între PPE şi PNL, un partid de dreapta.

Potrivit lui Antonescu, în al doilea rând, opţiunea este legată de faptul că dreapta trebuie să îşi unească forţele şi în Europa, şi în ţară.

Antonescu a fost întrebat dacă nu reprezintă o problemă faptul că a negat că ia în calcul aderarea europarlamentarilor PNL la PPE, inclusiv în momentul în care liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a afirmat în prezenţa sa că liberalii şi ALDE sunt precum un frate şi o soră într-o familie.

„Sigur că este o problemă, am avut foarte bune raporturi şi le mulţumim încă o dată celor din ALDE. Există însă decizii politice care depăşesc sentimentele, există decizii politice care angajează viitorul unui partid, există decizii politice în care trebuie să iei toate elementele în calcul. La momentul respectiv aceste elemente nu existau, la momentul respectiv mecanismele şi raporturile europene nu existau, şi nu putem, aşa cum am spus, nu putem asuma riscul de a avea un preşedinte socialist al Comisiei Europene, în conjunctura pe care o cunoaştem cu toţii. Asta este poziţia mea, pe asta o voi prezenta BPN al PNL, decizia va fi luată acolo, eu sunt aproape sigur că va fi acceptată”, a declarat Antonescu.

Europarlamentarul PNL Adina Vălean susţine că locul partidului este în grupul Partidului Popular European deoarece în cadrul ALDE, actualul grup la care sunt afiliaţi liberalii, este compus de partide majoritar de centru-stânga.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax