Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DISTRACȚIA de WEEKEND: Spectacole, lansări de carte, muzică sau film. Ce poți face în acest sfârșit de săptămână

Publicat

Concerte, istorie, salve de tun, parade cu torțe, filme sau lansări de carte. De toate aceste lucruri vor avea parte toți cei care își vor petrece sfârșitul de săptămână în județul Alba. Weekend-ul ne aduce a III-a ediție a „Vocile Cetății”, Festivalul Internațional de film de scurt metraj „Très Courts”, Gara Romană dar și multe altele.

Dacă încă nu v-ați decis la ce evenimente să participați vă punem la dispoziție o listă cu o parte din lucrurile care se vor întâmpla în Alba Iulia, Blaj și Sebeș.

 

Pentru al șaptelea an consecutiv, în acest sfârșit de săptămână în Alba Iulia „Cartea” va fi „vedeta” orașului. Peste 50 de edituri din toată țara, peste 100 de lansări de cărți și reviste, ediții de colecție, anastatice și de lux, invitați din partea Academiei Române, din străinătate, scriitori, critici literari, artiști plastici, actori și o mulțime de iubitori ai cărții și culturii în general. Toate acestea sunt câteva dintre „ingredientele” celei de-a VII-a ediții a Târgului de Carte „Alba Transilvana”. Evenimentul se va desfășura timp de trei zile, între 9 și 11 mai, la în holul Alba Mall și în Sala de Bal. Vedeți PROGRAMUL complet al evenimentului.

 

 

La sfârşitul acestei săptămâni, în perioada 9-10 mai, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, 10 tineri talentaţi din ţară se vorlupta pentru trofeul „Vocile Cetăţii”. Un eveniment cu tradiţie în municipiul Alba Iulia, cea de-a III-a ediţie a festivalului reuneşte cele mai bune voci ale tinerilor interpreţi de muzică uşoară din ţară. VEZI MAI MULTE AICI.

 

Istoria, tradiția și lupta din vechea cetate Apulum va fi readusă la viață și în acestă vineri. Reenactorii care formează deja faimoasa Legiunea a XIII-a Gemina, dar și gladiatorii de la Ludus Apulensis, Dacii de la Lupii Apoulonului, de la ora 19.00, pe platforma din fața Porții a IV-a Cetății Alba Carolina, pentru a da o lecție de istorie celor care vor fi prezenți la evenimente. Demonstrații militare, lupte și povești. Asta își propune să aducă Garda Romană anul acesta în spectacolele mult așteptate. La fel ca și anul trecut, soldații vor fi prezenți în Cetatea Alba Carolina pentru a da viață celor mai curajoase personaje din istorie.

Și în acest sfârșit de săptămână turiști și albaiulieni sunt invitați vineri seara, de la ora 21.00, la ceremonialul schimbării gărzii cu torțe. Sâmbăta de la ora 21.00, ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun. În cazul acestuia din urmă, tunurile mobile vor fi mutate de fiecare dată într-o altă locaţie a cetăţii, după cum intenţionează organizatorii. Aceste spectacole vor avea caracter de permanenţă în week-end, până la sfârşitul lunii septembrie.

 

Ca în fiecare an, la Blaj are loc în această perioadă „Sărbătoarea Libertății”, eveniment ce comemorează Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății din 3 -15 mai 1848. Spectacole de muzică populară, concerte de muzică clasică, paradă cu călăreți și torțe, precum și un spectacol pentru tineret., sunt doar câteva dintre evenimentele ce vor avea loc la Blaj. Vineri, cei prezenţi vor avea parte de un moment de istorie, respectiv parada de călăreţi cu torţe, care îl va avea ca protagonist pe Avram Iancu pe calul său alb. Acesta va fi urmat de 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și de peste 300 de dascăli și elevi ai Blajului care vor purta torțe aprinse.

Sfârșitul de săptămână 9 – 11 mai aduce la Alba Iulia Festivalul Internațional „Très Courts”. Cinefilii sunt invitați și în acest an să vizioneze aproximativ 100 de foarte scurt metraje – filmulețe de maxim 3 minute -, internaționale, naționale, despre condiția femeii în lume și pentru copii. Filmele vor fi proiectate simultan în zeci de orașe ale lumii, printre care și Alba Iulia. Cele trei seri de film încep la ora 20.30 în Cetatea Alba Carolina la Spațiile RYMA, iar intrarea este liberă. Vezi mai mute despre „Très Courts” AICI.

 

Academicieni, scriitori, oameni de cultură și admiratori ai lui Lucian Blaga, toți se vor întâlni în acest sfârșit de săptămână la Lancrăm, Sebeș și Alba Iulia, la cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Lansări de carte, comunicări științifice, recitaluri muzicale și de poezie, dar și momente omagiale și ceremonii religioase, sunt doar câteva dintre momentele culturale de care vor avea parte cei care vor participa la eveniment. Ca în fiecare an din 2007 încoace, festivalul se completează cu Târgul de carte „Alba Transilvana” ce va avea loc la Alba Mall. Vezi programul pe Sebeș.Alba24.ro.

Duminică, 11 mai, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba- Iulia, copiii îi vor putea vedea pe zglobii Hänsel şi Gretel în povestea muzicală după fraţii Grimm, ce le poartă numele. Basmul îndrăgit al copilăriei tuturor, pus pe muzica lui Engelbert Humperdinck, îi va purta pe cei mici printre desişurile pădurii, căsuţa de turtă dulce a Vrăjitoarei şi bagheta magică a Zânei Zorilor, fiind un spectacol potrivit pentru a fi urmărit . Alături de vocile veselilor artişti Alexandra Hordoan, Simona Baltog, Daniela Mureşan Chişbora, Horaţiu Ruşti, Liza Kadelnik şi Ioana Dan, spectacolul va fi completat de plăcutul acompaniament la pian al Adelei Bihari, iar regia artistică e semnată de Diana Todea. Spectacolul are o pauză. Inrarea este libera.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax