Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DNA Alba Iulia: Două persoane REŢINUTE în urma percheziţiilor ce vizau infracţiuni de corupţie privind reabilitarea unor şcoli

Publicat

DNA Alba, sediu nou DNA Alba Iulia a dispus reţinerea a două persoane, în urma percheziţiilor de miercuri în dosarul privind reabilitarea unor şcoli din Braşov şi Sibiu. Acestea sunt Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga, acuzaţi de luare de mită.

Procurorii DNA au dispus totodată punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de aceştia, începând cu data de 4 iunie. Cei doi erau responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli, la nivelul județelor Brașov respectiv Sibiu, la data faptelor.

Citeşte şi PERCHEZIŢII la Alba Iulia și alte șase orașe din țară într-un dosar privind reabilitarea unor școli. Procurorii DNA vizează fapte de corupție din 2011

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 4 iunie, faţă de:
Marius Ene, specialist în cadrul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
Petru Agachi – administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
Într-un comunicat DNA, se arată că “rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor Sibiu și Brașov.
În conformitate cu cerințele proiectului implementat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.
În urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, membrii comisiei de licitație, din care făcea parte și inculpatul Ene Marius, au atribuit lucrările respective către o asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de inculpatul Agachi Petru, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.
Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.
În acest context, în perioada octombrie 2011-iulie 2012, inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.
Astfel, în intervalul respectiv, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 39.154 lei, pentru motivul mai sus menționat.
În cazul a două școli de pe raza județului Sibiu, în luna decembrie a anului 2012, au fost realizate recepțiile lucrărilor, întocmindu-se la final câte un proces verbal în care au fost consemnate lucrările neexecutate.
La instigarea inculpatului Agachi Petru, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului de către reprezentantul regional, determinând astfel ministerul să îi plătească constructorului suma de 129.110,79 lei, reprezentând ultima tranșă de plată și să îi elibereze scrisoarea de garanție pentru suma de 150.365, 15 lei, sume de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontate.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Ene Marius și Agachi Petru trebuie să respecte următoarele obligaţii :
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea,
f) să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme,
g) să nu mai participe în calitate de membru în cadrul comisiilor de licitație pentru achiziții publice organizate de autorități ale administrației publice centrale sau locale, instituții de stat, societăți comerciale la care statul are calitatea de acționar(în cazul inculpatului Ene Marius).
Inculpaților Ene Marius și Agachi Petru li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Celor patru inculpați li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Inculpații Cheşcă Daniel Valentin și Blaga Cristina urmează să fie prezentați la data de 4 iunie 2015, Tribunalului Alba, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax