Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR: 40 DE OAMENI CELEBRI care-ţi dau motive să fii MÂNDRU că ești din județul ALBA

Publicat

Contemporani sau din file de istorie, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, chiar dacă la prima vedere nu au nimic în comun, o serie de oameni care s-au născut sau care au legătură cu localităţi din judeţul Alba au reuşit, prin ceea ce au făcut sau au inspirat semenilor să dea valoare existenţei lor şi, prin extensie celor care trăiesc sau au trăit pe aceste meleaguri.

Numele şi activitatea lor sunt repere sau chiar modele de viaţă pentru cei care încă mai încearcă să-şi găsească rostul în viaţă. Toți au ceva în comun: s-au născut, au trăit sau provin din Alba, un județ din inima Ardealului.

Vă prezentăm nume „noi”, dar şi personalităţi remarcabile din seria celor care reprezintă judeţul Alba.

Radu Rusu sau „Zuckerberg” de România

Tânărul care, care a fondat în Silicon Valley o reţea de socializare despre care investitorii spun că este următorul Facebook, este originar din Alba Iulia. A creat o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul, Fyusion, fiind comparată cu giganții Facebook și Google.

radu rusu

Afacerea pe care a dechis-o în SUA a primit în urmă cu câteva luni o finanţare de 3,5 milioane de dolari. Finanțarea a fost folosită pentru a crea o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul „surround view”. Aplicaţia creată pentru telefoane mobile şi tablete permite utilizatorilor să realizeze fotografii pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

Tânărul cercetător a precizat că aplicația poate face face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și „taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion”.

A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea – Automatică și Informatică Industrială în 2004, iar în 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat și doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 până în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice. În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International. În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează:”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Este căsătorit şi are o fetiţă. Trăieşte în San Francisco alături de soţie, restul familiei fiind în România.

Întrebat dacă se gândea că va ajune atât de departe, Radu a spus că „e aproape imposibil să te gândeşti că din Alba Iulia sau Cluj poţi ajunge să predai la Stanford şi să devii CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Dar, dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă“.

Felix Crişan: a demonstrat că drumul spre Silicon Valley poate să înceapă de la Alba Iulia

felix crisan mobipay Felix Crișan, originar din Alba Iulia, este unul dintre fondatorii unei companii româneşti care deține supremația pe piața micro-plăților electronice. A absolvit Colegiul „Horea Cloșca și Crișan” și apoi universitatea, la București. A lucrat pentru IBM și HP și apoi și-a făcut propria sa afacere în ţară. Aplicația realizată de el s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii în cadrul primei expoziții dedicate start-up-urilor prezente în centrul mondial al giganților din domeniul IT, Silicon Valley.

Felix Crișan a absolvit Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia în 1992, urmând apoi între anii 1992 – 1997 cursurile universității din București, specializarea Informatică. A început din poziția de analist programator, ajungând în 2003 să lucreze pentru IBM, iar în 2005 să devină consultant în industria telecom pentru Hewlett-Packard România.

Împreună cu un grup de colegi, a dezvoltat o aplicație care a reușit să cucerească piața românească a micro-plăților electronice. A devenit astfel cofondator al Netopia System – o companie care furnizează soluții de SMS marketing și plăți electronice, poate cea mai bine dezvoltată de pe piața din România. În iunie 2010, compania sa, Netopia System a devenit prima companie românească premiată în cadrul unei competiții din Silicon Valley, cu tehnologia patentată mobilPay.com.

Marius Moga

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. Raluca

    miercuri, 30.12.2015 at 20:29

    Iosif Sîrbu (n. 21 septembrie 1925, Șibot, Alba – d. 6 septembrie 1964) a fost primul campion olimpic român din toate timpurile, la disciplina tir, în cadrul JO Helsinki – 1952 (proba de tir, armă liberă, calibru redus, 40 focuri, poziția culcat). Multiplu campion național și balcanic. După victoria de la olimpiadă, a fost nevoit să schimbe arma și poziția de tragere, în urma unei afecțiuni la ochiul drept; reușește, totuși, un loc 5 la JO din Melbourne – 1956.

  2. motzu'

    joi, 31.12.2015 at 08:20

    L-ati uitat pe Closca!

    • Sica

      vineri, 06.07.2018 at 13:22

      E in Hunedoara, bre!

  3. Cristian

    joi, 31.12.2015 at 10:17

    L-ați uitat pe Ioan C. Bianu (n. 8 septembrie 1856, Făget, județul Alba – d. 13 februarie 1935, București) a fost un filolog și bibliograf român, membru titular și președinte al Academiei Române

  4. Daniel

    joi, 31.12.2015 at 11:15

    De prof. Ilie Cioca nu se zice nimic? 157 titluri de campion naţional la atletism

  5. liliana horvath

    sâmbătă, 02.01.2016 at 19:57

    Eu l-as mai adauga pe d-l profesor CRISTIAN PAUN,profesor universitar la ASE Bucuresti,parintii d-lui si acum locuiesc in orasul Alba Iulia

    • marius bîc

      miercuri, 27.09.2017 at 00:14

      Subscriu la inițiativa dumneavoastră!

  6. cristian florin

    duminică, 03.01.2016 at 03:21

    ……………………….Ce legatura are acest material cu domnul Romulus Rusan……..interpreta de muzică populară, de pe Valea Târnavei s-a născut pe 11 august 1949 în comuna Veseuş, judeţul Alba. A debutat la vârsta de 18 ani, în lumea muzicii folclorice în cadrul concursului, „ Dialoguri la distanţă” din Târgu Mureş, unde a primit nota 10, ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureş. Cântecul cu care a participat la acest concurs se numeşte Bădiţă de pe Târnavă.

  7. A.D.

    duminică, 03.01.2016 at 10:23

    ..unele ‘valori” si-au folosit….. „valoarea ” sa-si angajeze copii „la stat” :)))

  8. Adi

    sâmbătă, 07.07.2018 at 20:23

    ….si cu Ioan Goia intemeietorul scolii medicale clujene cum ramane ? 🙁

  9. Ciprian

    luni, 22.10.2018 at 23:27

    De menționat,regretatul prof Dr Ioan Andrițoiu, din Vinerea, reputat arheolog și fost profesor la Universitatea 1 Decembrie 1918

  10. Tudor

    marți, 23.10.2018 at 11:01

    Marius Moga e mai tare ca Lucian Blaga!

  11. Csilla

    miercuri, 24.10.2018 at 19:37

    Sper ca OMUL pe care doresc sa.l nominalizez, sa fie nascut in judetul Alba! Iar daca nu, tot OM de seama ramane.
    Conferentiar la UMF Cluj-Napoca, dr. SIMION BRAN.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax