Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doi fraţi din Apuseni, condamnaţi la închisoare cu suspendare, după ce s-au bătut cu poliţiştii, la festivalul Untold

Publicat

pasca cimpeniCei doi fraţi din Apuseni, care s-au luat la bătaie cu poliţiştii, anul trecut, la Untold, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia aparţine Judecătoriei Cluj-Napoca şi poate fi contestată la Tribunal.

Conflictul în care au fost implicaţi Ioan şi Domin Paşca s-a produs la una dintre porţile de ieşire de la concerte, la evenimentul din 2016.

În 12 iulie, Judecătoria Cluj-Napoca a pronunţat decizia de “condamnare fără acord de recunoaştere” în cazul celor doi. Potrivit instanţei. Ioan Vasile Paşca a fost condamnat pentru ultraj la pedeapsa de un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 2 ani. Pentru Irimie Domin Paşca, pedeapsa decisă de instanţă este de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 2 ani.

Printre obligaţiile stabilite de instanţă, inculpaţii mai trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare (la Primăria Cluj-Napoca sau Asociaţia Creştină „Christiana”).

De asemenea, Ioan Vasile Paşca trebuie să plătească 3000 lei daune morale uneia dintre părţile civile din dosar, iar fratele său, 6000 de lei, altor două părţi civile din această cauză.

După incidentul de la Untold, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj au dispus începerea urmăririi penale sub control judiciar. Potrivit anchetatorilor, ”deşi inculpaţii nu au antecedente penale, modalitatea în care au fost comise faptele, ecoul social negativ, percepţia populaţiei cu privire la eficacitatea organelor de ordine şi siguranţă publică în reprimarea unor astfel de comportamente, conduc la necesitatea acţionării ferme a organelor judiciare inclusiv prin luarea măsurilor preventive. Aspectele expuse justifică luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru estomparea acestor comportamente ilicite cât şi cu caracter de exemplaritate pentru alte persoane pretabile la astfel de manifestări. Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor şi necesară pentru scopul urmărit, respectiv acela al asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi pentru prevenirea săvârşirii altor infracţiuni”.

Potrivit anchetatorilor, în 7 august, cei doi fraţi ar fi încercat să intre înapoi în perimetrul festivalului (pe poarta de ieşire, pe finalul evenimentului), „generând un conflict verbal cu agenţii de pază şi cu jandarmul L.S.F. (…) inculpaţii au pătruns în arealul îngrădit, iar Paşca Ioan-Vasile s-a îndreptat direct către jandarm ameninţându-l pe motiv că nu i-a permis accesul. (…) Având în vedere că atitudinea inculpatului Paşca Ioan-Vasile era progresiv agresivă, jandarmul a scos bastonul de cauciuc pentru reprimarea unui atac fizic care ar fi putut să fie declanşat în orice moment de către inculpat. Paşca Irimie-Domin a prins cu mâna bastonul jandarmului, probabil în încercarea de a evita un atac împotriva fratelui său, şi a încercat să-l tragă, dar jandarmul a opus rezistenţă şi i-a îndepărtat mâna printr-un gest de smulgere. (…) poliţistul a închis poarta de acces încercând să-i ţină pe cei doi în perimetrul îngrădit până la sosirea forţelor suplimentare, dar inculpatul Paşca Irimie-Domin a tras cu putere de poartă şi a deschis-o şi, împreună cu fratele său Paşca Ioan-Vasile, s-a îndreptat în pas grăbit pe str. George Coşbuc. Poliţistul B.S. şi jandarmul L.S.F. au plecat în urmărirea acestora şi au încercat să-i determine să rămână pe loc, poziţionându-se în faţa loc dar fără a avea contact fizic. În timp ce inculpaţii au trecut de Canalul Morii deplasându-se pe str. George Coşbuc pe partea dreaptă către str. Moţilor, la faţa locului a ajuns echipajul de poliţie format din agenţii P.A., D.M.G. şi O.A.

Având în vedere fapta sesizată (ultraj), atitudinea recalcitrantă manifestă a inculpatului Paşca Ioan-Vasile şi încercările acestuia de a scăpa de încercuirea poliţiştilor, persoana vătămată P.A. a luat decizia de a-l încătuşa solicitându-i iniţial să pună mâinile pe o maşină parcată în apropiere însă inculpatul nu s-a supus măsurilor dispuse, motiv pentru care a fost iniţiată procedura de încătuşare forţată, respectiv agentul de poliţie P.A. l-a prins de mâna stângă pe Paşca Ioan-Vasile în încercarea de a-i pune cătuşele. Acţiunea agentului de poliţie a declanşat o reacţie nejustificată şi disproporţionată a celor doi inculpaţi. Astfel, Paşca Ioan-Vasile a început să se întoarcă şi să se smucească, iar Paşca Irimie-Domin a intervenit în ajutorul fratelui său şi a încercat să-i îndepărteze pe poliţişti pentru a nu-l încătuşa. În încercarea de a-i imobiliza şi a-i încătuşa pe cei doi inculpaţi s-a iscat o adevărată învălmăşeală şi încleştare de forţe întrucât la faţa locului a mai venit un echipaj de poliţie format din agenţii C.C., B.V.M. şi A.O.A. Prin opoziţia fizică la încătuşare exercitată de Paşca Ioan-Vasile, agentul de poliţie P.A. a căzut la sol, în genunchi, şi i-au fost cauzate leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale. În timp ce persoanele vătămate D.M.G., O.A. şi P.A. încercau să-l imobilizeze pe Paşca Ioan-Vasile, inculpatul Paşca Irimie-Domin (individ îmbrăcat cu un tricou închis la culoare), fiind supus procedurii de imobilizare de către ceilalţi poliţişti, când a fost ridicat de la sol, pentru a scăpa, l-a lovit cu picioarele în zona spatelui pe D.M.G. şi în zona toracică pe O.A. Este de precizat că inculpatul Paşca Irimie-Domin a exercitat loviturile cu picioarele din poziţia decubit dorsal în momentul în care poliţiştii încercau să îl încătuşeze. În urma acţiunii agresive exercitate de Paşca Irimie-Domin, persoana vătămată O.A. a suferit leziuni traumatice vindecabile în 2-3 zile de îngrijiri medicale, iar persoana vătămată D.M.G. leziuni vindecabile în 3-4 zile de îngrijiri medicale. Este de precizat că, după ce agentul de poliţie P.A. a căzut la sol, poliţiştii B.V.M. şi A.O.A. au intervenit pentru imobilizarea individului îmbrăcat cu tricou roz (n.b. Paşca Ioan-Vasile). Inculpatul a continuat acţiunea agresivă de împotrivire context în care persoana vătămată B.V.M. a căzut la sol şi a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale. Inculpatul Paşca Ioan-Vasile a fost încătuşat în cele din urmă, acesta continuând să înjure şi l-a ameninţat pe A.O.A. cu acte de violenţă sau păgubitoare viitoare. Din probele administrate în cauză nu rezultă că vreunul dintre inculpaţi ar fi vrut să sustragă pistolul jandarmului”.

Mai multe detalii, aici: Doi fraţi din Apuseni, sub control judiciar pentru ultraj, după ce s-au bătut cu poliţiştii, la Untold. Ce spun anchetatorii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax