Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosar de EVAZIUNE FISCALĂ în comerţul cu lemn: Patronul din Săsciori și o persoană din Neamț, ARESTAȚI PREVENTIV

Publicat

suspect evaziune fiscala Din cele 12 persoane cercetate pentru evaziune fiscală, care joi au fost prezentate procurorilor pentru mandate de arestare preventivă, magistrații au admis emiterea mandatului pentru perioadă de 30 de zile față de Petru Cernat (foto) din Săsciori și Claudia Apopei din Piatra Neamț. Față de opt persoane cercetate pentru complicitate la evaziune fiscală a fost luată măsura controlului judiciar, iar față de alți doi suspecți s-a dispus cercetarea în stare de libertate.

UPDATE: Potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, s-a dispus începerea urmăririi penale față de 11 inculpați. Persoanele care sunt cercetate sub control judiciar sunt Petrică Ovidiu Boandă, Silviu Țabrea, Mariana Radu (fost director economic al Direcției Silvice Alba), Liviu Ilie Duvlea, Vasile Fățan, Vasiel Sorpin Spiescu, Constantin Ciprian Crăcăoanu și Florin Mihai.

În cazul celor două persoane arestate preventiv, Petru Cernat (patronul Transm Monica SRL din Laz) și Claudia Apopei din Neamț, procurorii au reținut următoarele fapte. Administratorul firmei menționate, Petru Cernat, cu ajutorul celorlalți inculpați, a înregistrat cheltuieli fictive cu achiziții de material lemnos de la un număr de opt societăți (inactive, care nu recunosc relația comerciale, respectiv au un comportament de tip fantomă(, printre furnizorii de facturi fiind și societățile coordonate de inculpata Claudia Apopei, care nu funcționau la sediile sociale declarate. Totodată, s-a reținut și fapta de evayiune fiscală prin ascunderea surse impoyabile și sustragerea în acest mod de la plata unui impoyit pe venit cu reținere la sursă. Prejudiciul total cauzat se cifrează la valoarea de 766.342 lei. Cercetările continuă.

În urma percheziţiilor efectuate miercuri de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din IPJ Alba sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în colaborare cu poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Neamț, Suceava, Maramureș şi Satu Mare şi cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, în 37 de locaţii pe raza județelor Alba, Neamț, Suceava, Maramureș şi Satu Mare, au fost identificate 14 din cele 15 persoane bănuite de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, pe numele cărora erau emise mandate de aducere.

De asemenea, poliţiştii au identificat şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, documente şi 7 echipamente IT.

„Cele 14 persoane vizate au fost conduse sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba unde au fost audiate iar faţă de 12 dintre acestea poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cursul zilei de joi, 4 decembrie, cele 12 persoane reţinute au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru continuarea cercetărilor şi dispunerea de măsuri legale. Pentru două dintre ele procurorii au dispus cercetarea în stare de libertate, iar faţă de 8 dintre aceste persoane, cercetate sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală a luat măsura controlului judiciar.

În cazul lui C.P. de 44 de ani, din comuna Săsciori, judeţul Alba şi A.C. de 47 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, cercetaţi pentru evaziune fiscală, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă şi i-au prezentat instanţei de judecată care a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Alba.

Dintre cele 12 persoane reţinute, cinci sunt din zona Sebeş – Săsciori, inclusiv Petru Cernat, patronul firmei “Trans Monica” SRL din satul Laz (comuna Săsciori), vizat pentru evaziune fiscală, respectiv Mariana Radu, contabil, fost director economic (până anul trecut) la Direcţia silvică Alba.

Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014. Marfa ar fi fost comercializată mai multor mari procesatori de material lemnos.

Reamintim că miercuri polițiștii din cadrul IPJ Alba au efectuat 37 de percheziţii la locuinţele sau sediile unor societăţi comerciale aparţinând mai multor persoane cu domiciliile pe raza judeţelor Alba, Neamţ, Suceava, Maramureş şi Satu Mare.

În cauza investigată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din I.P.J. Alba există suspiciunea că, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii unei societăţi comerciale din judeţul Alba a exploatat şi achiziţionat masă lemnoasă, fără forme legale, pentru care a folosit documente fictive, provenite de la societăţi comerciale de tip „fantomă”. Ulterior, materialul lemnos, astfel achiziţionat ar fi fost comercializat mai multor mari procesatori de material lemnos.

Prin aceste operaţiuni ilegale s-ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 766.342 de lei. La acţiune au participat şi inspectori antifraudă şi specialiști din cadrul ITRSV Cluj.

Citeşte şi UPDATE | PERCHEZIŢII în ALBA şi alte patru judeţe: Poliţiştii au descins la 37 de adrese, într-un dosar de evaziune în comerţul cu lemn

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax