|

Dosar la DNA pentru construcția noii fabrici de formaldehidă a Kronospan. Plângerea penală îl vizează pe fostul primar din Sebeș, Alexandru Dăncilă

kronospanUn cetățean din Sebeș a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba suspendarea dezbaterilor publice pentru autorizația de mediu necesară funcționării noii fabrici de formaldehidă de la Sebeș, invocând o anchetă DNA în derulare. Modul în care au fost eliberate documentele necesare construcției noii fabrici de producție a formaldehidei de la Sebeș face obiectul unui dosar înregistrat la DNA Alba Iulia. Este vorba despre autorizația de construcție care ar fi fost eliberată în baza unui certificat de urbanism expirat. Reclamația la Parchet, foarte gravă, a fost făcută Nicolae Comici, un cetățean din Sebeș. Potrivit acestuia, expirate ar mai fi și alte documente,  printre care, cel mai important este Avizul de Mediu care a fost anulat de Tribunalul Cluj – Napoca.

 

alexandru dancilaTotul a pornit de la o plângere penală formulată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș împotriva fostului primar, Alexandru Dăncilă, prin care se solicita anularea autorizației de construcție a fabricii, pe motiv că acest document a fost eliberat în baza unui certificat de urbanism care expirase.

Parchetul a înregistrat un dosar penal cu nr. 115/P/2015, pe care l-a trimis spre soluționare Direcției Naționale Anticorupție Alba Iulia, având în vedere că îl viza pe primarul de atunci al Sebeșului.

Cel care a făcut denunțul este un cetățean din Sebeș, Nicolae Comici, care a depus la dosar documente prin care a încercat să dovedească faptul că ridicarea noii facilități de producție s-a făcut ilegal.

kronospan

Conform unui document transmis de Comici către APM Alba, pe lângă certificatul de urbanism expirat, ar fi mai vorba despre Avizul de Mediu Nr. SB 8 din 23.04.2009, anulat de Tribunalul Cluj Napoca. ”În urma anulării avizului de mediu de către Tribunalul Cluj Napoca sunt lovite de nulitate următoarele documente emise de către autorități pe baza acestuia, documente depuse în dosarul de obținere a autorizației: Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea fabricii, Raportul privind impactul asupra mediului, acordul de mediu Nr SB din 26.10 .2012” a scris Comici în document.

Acesta a solicitat anularea sau suspendarea dezbaterilor publice planificate la Sebeș în vederea eliberării autorizației integrate de mediu până la finalizarea cercetărilor DNA Alba Iulia.

 

 

kronospan 2Fostul primar din Sebeș, Alexandru Dăncilă, a spus că nu știe despre ce este vorba și că nu a fost invitat la DNA pentru explicații. ”Întrebați la Primăria Sebeș” a spus acesta.

Kronospan, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, vizează mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei pe platforma industrială de la Sebeș, de la 40.000 la 60.000 de tone pe an.

Construcția fabricii a stârnit însă un imens scandal cu o parte a comunității locale, care consideră producția de formaldehidă ca fiind extrem de periculoasă pentru populație.

În cadrul dezbaterii de ieri, reprezentanții companiei au încercat să liniștească lumea spunând că nu există pericol pentru sănătatea populaţiei din Sebeş, iar dacă Kronochem (divizia Kronospan pentru producerea formaldehidei) va primi autorizaţia integrată de mediu pentru noua instalație, cea veche va fi oprită şi vândută când cea nouă va ajunge la capacitatea maximă prevăzută în autorizaţie.

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=582979avatar Publicat de pe 12 iulie 2017
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • corect: Corect !!!
  • votul: Platiti ce ati votat, fiecare dintre voi. Asta se intimpla cind analizezi cu ce partid votezi si nu pe cine...
  • florin: Doar un tampit care are salariul minim pe economie, poate accepta fara sa iasa in strada, sa plateasca taxele...
  • viki: Mai da-va-n p…. mea pe toti !!!!!
  • Arpi: Si eu cand incercam sa le explic autoritatilor locale ca nu e bine sa inchida poligonul de tir cu arcul pentru...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI