Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosare penale cu prejudicii de sute de mii de lei la Primăria Vinţu de Jos. Acuzaţii de fals şi abuz în funcţie pentru fostul primar şi angajaţi

Publicat

primaria vintu de jos sediu Activitatea primăriei uneia dintre cele mai mari comune din Alba, Vinţu de Jos, este, de câţiva ani, vizată de anchete penale pentru fapte comise în mandatul trecut. Fostul primar şi trei angajaţi au dosare de cercetare pentru abuz în serviciu şi fals.

Scandalul penal a fost declanşat după reţinerea şi arestarea la domiciliu, în 2015, a fostului primar şi a fostului contabil, acuzaţi de abuz în serviciu cu prejudiciu de sute de mii de lei. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba au descoperit în anchetă şi alte ilegalităţi.

Astfel a fost trimisă în judecată, prin acord de recunoaştere a vinovăţiei, o angajată a insituţiei, Maria Albu, pentru falsificarea a zeci de autorizaţii de construire şi studii geotehnice, potrivit adevărul.ro. Potrivit acordului cu Parchetul, a fost stabilită pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi achitarea prejudiciului în valoare de 37.000 de lei, confirmată de instanţă în 29 noiembrie 2016. Faptele reţinute în acest caz sunt acordarea de numere fictive unor documente depuse de persoane fizice la primărie, prin care au putut fi luaţi bani de la oameni, în interes propriu.

Alt angajat trimis în judecată este Gheorghe Radu Doncuţ (30 de ani), de la serviciul de cadastru şi fond funciar, acuzat că a desfăşurat activităţi de topografie şi a încasat ilegal sume de bani. Prejudiciul calculat de procurori este de 18.862 de lei şi a fost recuperat de la inculpat. Şi acesta a încheiat un acord de recunoaştere şi vinovăţie cu Parchetul pentru pedeapsa de 10 luni de închisoare cu amânarea executării pe o perioadă de doi ani. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba, primul termen fiind în 13 februarie 2017.

Dosarul fostului primar Gheorghe Vlad

Procuroriii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, în 21 februarie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Gheorghe Vlad – pe atunci primar la Vințu de Jos, pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată și Valentin Nicolae Groza – șef Birou buget, finanțe, contabilitate, impozite și taxe locale, strategii, programe în cadrul primăriei, la data faptelor, tot pentru abuz în serviciu sub formă continuată și participație improprie la fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit procurorilor, „primarul Gheorghe Vlad, în perioada 2013 – 11 august 2014 a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și consumuri nejustificate de materiale de curățenie, precum și de produse ce nu se regăsesc în inventarul entității, iar în unele cazuri a achiziționat materiale – piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei).

De asemenea, suspectul a angajat, ordonanțat și efectuat plata de cheltuieli cu carburanți (benzină, motorină și uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale.

O parte din carburant a fost consumat de suspect pentru deplasări în interes personal, precum și de alte persoane cu acceptul acestuia.

Suspectul a dispus unui martor, șofer în cadrul Primăriei Vințu de Jos să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată.

Activitatea infracțională a mai constat în faptul că, suspectul a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și plăți nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix județul Bihor”.

De asemenea, potrivit procurorilor, inculpatul Valentin Nicolae Groza le-a determinat pe două martore să antedateze înscrisuri şi să modifice menţiuni în registrele de corespondenţă ale Primăriei în perioada efectuării controlului de audit. Dosarul se află în faza realizării expertizei, urmând să fie trimis în instanţă în perioada următoare.

Fostul contabil a fost mutat din funcţie pe un alt post, în timp ce fostul primar a devenit după alegerile din 2016 referent la serviciul de impozite şi taxe al instituţiei.

În cadrul unei conferinţe de presă din luna ianuarie 2015, Gheorghe Vlad a recunoscut că a folosit combustibil cumpărat din bugetul local pentru un utilaj al administraţiei, în scop personal.

În luna septembrie 2015 au avut loc descinderi ale oamenilor legii la sediul Primăriei Vinţu de jos şi au fost ridicate mai multe documente.

Comuna Vinţu de Jos este printre cele mai mari din Alba, având 4.800 de locuitori, mai mult decât oraşele Abrud şi Baia de Arieş.

Vezi AICI ce nereguli a descoperit Camera de Conturi la Primăria Vinţu de Jos, în urma unui control din 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioan

    vineri, 13.01.2017 at 16:50

    Doar atat?
    Cu furtul banilor destinați echipei de fotbal cum ramane?
    Ce bulan a avut D.A. fostul primar si S.D fostul si actualul sef DSV. Au furat ăștia doi de au uitat cum ii cheamă.
    Fratilor schimbați toti din primarie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax