Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE Dosarul Alegeri 2009: Procurorul general Augustin Lazăr, „reclamat” la Inspecţia Judiciară, de ministrul Justiţiei. Explicaţii oficiale

Publicat

lazar

augustin lazarMinisterul Justiţiei transmite că a sesizat, miercuri, Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul procurorului general, Augustin Lazăr, de a pune la dispoziţie comisiei de anchetă o copie a dosarului privind alegerile prezidenţiale din 2009.

„Ca urmare a adresei nr. 4C-30/92 din 11 august 2017 a Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidențial, înregistrată la Ministerul Justiţiei cu nr 70082/11.08.2017, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei face următoarele precizări:

La data de 16 august, Ministerul Justiţiei a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul domnului Augustin Lazăr, Procurorul General al României de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi declaraţiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară.

Sesizarea este întemeiată pe faptul că acest refuz al domnului Augustin Lazăr, în exercitarea funcţiei de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, prevederile Constituţiei României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) şi art. 131 alin (1) aşa cum au fost interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

Conform art. 45 alin. (1) raportat la art. 44 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, Ministrul Justiţiei este titularul acțiunii disciplinare, iar Inspecţia Judiciară are competenţa de a realiza verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuţiunilor de serviciu de către Procurorul General al României”, transmite Ministerul Justiţiei, într-un comunicat.

Miercuri dimineață, Tudorel Toader declara că nu este cazul ca Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă poate să ofere aceste documente ale Ministerului Public comisiei parlamentare care investighează scrutinul, scrie realitatea.net.

„Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu. Am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia sa să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente”, afirma Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției, înainte de întâlnirea cu Augustin Lazăr.

UPDATE: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

“Domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), a avut în cursul zilei de astăzi, 16 august 2017, o discuție telefonică cu domnul Tudorel Toader, ministrul Justiției. În cadrul discuției, procurorul general i-a comunicat ministrului Justiției punctul de vedere al PÎCCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii după actele de urmărire penală efectuate într-un dosar soluționat de către Secția de urmărire penală și criminalistică. În acest sens, domnul Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară.

Menționăm, totodată, faptul că hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul PÎCCJ și nicidecum o decizie arbitrară.

Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar. Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PÎCCJ poate interesa, pe viitor, și alte parchete, dar, în egală măsură, și instanțele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privința dosarelor de urmărire penală și a lucrărilor aflate la parchete, cât și în privința dosarelor aflate la instanțe, atât în privința dosarelor în curs de soluționare, cât și în privința dosarelor soluționate și indiferent de modul în care au fost soluționate. Ori, având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, necesitatea pronunțării acestei instituții într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, așa cum a declarat public președintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PÎCCJ a fost unul administrativ, fiind de așteptat ca Plenul Consiliului să se pronunțe într-o proximă ședință.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Conştiinţa vie.

    joi, 17.08.2017 at 18:26

    ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax