Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Dosarul contrabandei cu aur din Turcia: Tribunalul Alba a dispus control judiciar în locul arestării preventive pentru şase inculpaţi

Publicat

Tribunalul Alba a dispus înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea a controlului judiciar pentru şase inculpaţi din „Dosarul contrabandei cu aur din Turcia”. Instanţa a respins propunerea DIICOT de prelungire a arestării preventive pentru inculpaţii Gheorghe Costea, Sedat Balkan, Victoraş Olteanu, Marian Ciobanu, Fakic Birol şi Mert Niazi.

Inculpaţii din acest dosar sunt majoritatea cetăţeni români din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Argeş, Timiş, Braşov, Alba, Arad, Oradea, Sibiu şi Suceava fiind acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat, contrabandă şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate. Printre inculpaţii pentru care s-a început urmărirea penală sunt şi cetăţeni turci.

Grupul a fost destructurat de procurorii DIICOT, în 10 decembrie, când au fost efectuate 225 de percheziţii în Alba şi alte 29 de judeţe. Oamenii legii au audiat la sediul din Alba Iulia aproape 100 de persoane.

În 19 decembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile declarate de cinci dintre cei 15 inculpaţi arestaţi iniţial. De atunci, aceştia au fost eliberaţi din arest preventiv, dar sunt obligaţi să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei. Este vorba despre Lăcrămioara Simona Marcu şi Ioan Marcu din Sebeş, Abdul Kadir Sagcan, Sertac Senel, Ioan Străuneanu.

Cu privire la ceilalţi 11 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei pentru o perioadă de 30 de zile. Aceştia sunt: Dennis Laurenţiu Delcea, George Alin Ile, Radu Zecheriu, Dumitru Roman, Kosara Gheza, Tănase Siapte, Bagdasaryan Harutyun, Mircea Voina, George Gabriel Hruşcovschi, Florin Noice şi Ozdemir Ahmet.

În februarie 2014, Tribunalul Alba a constatat că a rămas fără obiect propunerea de prelungire a mandatului de arestare preventivă pentru inculpaţii Marius Jugăraru şi Gabriel Dull. Alţi doi inculpaţi, Ion Daniel Petrache şi Dumitru Ciobanu au obţinut, la Curtea de Apel, decizie de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu cea a controlului judiciar.

Rețeaua de contrabandiști se află sub supraveghere de la începutul anului 2013 până în prezent, dar funcționează de mai mult timp, potrivit oamenilor legii. Gruparea este condusă de cetățeni turci de origine curdă. Aceștia achiziționau bijuterii la prețuri foarte mici, de la amaneturi pe care le transportau ilegal în alte ţări, unde le topeau, confecţionau bijuterii noi şi le reintroduceau, ilegal, în circuitul comercial.

„Se acționa printr-o firmă de transport cu mai multe autocare precum și pentru distribuția în mai multe țări din Europa, mai multe mașini mici și mai multe persoane, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina. Toate autovehiculele folosite, chiar și autocarele aveau spații confecționate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane și spațiile se deschideau electric, fie în instalația de are condiționat sau airbag, sub scaunele din față ale mașinii sau în alte părți. Cea mai mare cantitate de bijuterii ridicată la un transport a fost de 20 kg. Un transport intern ducea între 10 și 20 kg de bijuterii”, a explicat procurorul şef DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan.

Prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA și alte impozite se apropie de 2,5 milioane lei pentru cantitatea de bijuterii confiscată.

Citeşte şi VIDEO: Cum acționa gruparea de contrabandiști de bijuterii din aur. Precizări de la comisarul Florescu și procurorul Mureșan

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax