Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul „Corupţie la Finanţe”: Termen în 12 iunie pentru pronunțare la Înalta Curte privind acuzațiile aduse inculpaților

Publicat

Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe în 12 iunie în Dosarul “Corupţie la finanţe”, în care sunt judecați fostul decan al Baroului de Avocați Alba, Doina Scutea, fostul director de la Finanțe Alba, Anghel Bogin, omul de afaceri Alexandru Duca, fostul ofițer SIE, Claudiu Vulpe și Radu Bogdan. Instanţa de fond, Curtea de Apel Târgu Mureş, a decis pedepse de închisoare cu suspendare pentru inculpaţi – cu excepția lui Alexandru Duca, în cazul căreia pedeapsa este cu executare, iar ÎCCJ judecă această cauză în apel.

În 6 martie, ÎCCJ s-a pronunţat privind cererile de probatorii solicitate în recursul formulat de către fostul decan al Baroului de Avocați Alba, Doina Scutea, omul de afaceri Alexandru Duca şi fostul ofiţer SIE, Claudiu Vulpe. 

Citeşte şi Dosarul “Corupţie la Finanţe”. Înalta Curte a admis probe noi pentru Scutea şi Duca şi a respins expertiza interceptărilor cerută de Vulpe

Reamintim că Doina Scutea a fost condamnată de Curtea de Apel Târgu Mureş la 2 ani închisoare cu suspendare, iar Ştefan Anghel Bogin – la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Singurul inculpat care a primit închisoare cu executare este omul de afaceri Alexandru Duca. Acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni. Doi foşti ofiţeri de informaţii au primit, de asemenea, condamnări cu suspendare. Claudiu Vulpe a primit 1 an şi 8 luni, iar Radu Bogdan a fost condamnat la 1 an şi 10 luni. Instanţa a mai dispus confiscarea sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei de la Radu Bogdan şi 206.615 lei de la inculpatul Alexandru Duca.

Inculpaţii au respins acuzaţiile aduse de procurorii DNA şi îşi susţin în continuare nevinovăţia.

Procurorii DNA au dispus trimiterea acestor inculpaţi în judecată în ianuarie 2011, sub acuzaţii de trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit procurorilor, la data de 1 iunie 2010, Doina Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Doina Scutea şi persoana fizică Doina Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei. Procurorii au arătat că, la rândul lui, Ştefan Bogin Anghel a luat legătura cu Doina Scutea, pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, învestit cu soluţionarea unui litigiu. Avocata a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul celor două persoane, ca Anghel Ştefan Bogin, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate mai sus.

La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus arestarea Doinei Scutea şi a lui Anghel Bogin. În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Doina Scutea a fost achitată în altă cauză, la ÎCCJ – Dosarul „Continental”, în care a fost judecată pentru complicitate la înşelăciune, alături de omul de afaceri Dorel Tamaş. Miliardarul albaiulian a fost condamnat, în lipsă, la patru ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare.

Citeşte şi Fostul decan al Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea, achitată în Dosarul “Continental”. Dorel Tamaş, 4 ani de închisoare cu executare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax