Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul creditelor de la BCR: Cum a încercat DNA Alba Iulia să evite achitarea inculpaţilor acuzaţi de abuz în serviciu

Publicat

curtea de apel alba iulia În “dosarul creditelor de la BCR Alba”, reprezentanţii DNA Alba Iulia au solicitat strămutarea cauzei, după ce instanţa a rămas în pronunţare. Solicitarea le-a fost însă respinsă, în 16 martie, de Curtea de Apel Alba Iulia. Reamintim că în 6 martie Tribunalul Alba a decis achitarea a 27 de inculpaţi din acest dosar, trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălarea banilor.

Achitarea celor 27 de inculpaţi, din “lotul” de 28 în acest dosar (10 dintre ei angajaţi BCR, la data faptelor), este bazată pe decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, potrivit căreia infracţiunea de abuz în serviciu se mai poate pedepsi penal doar dacă se constată încălcarea unui act normativ primar, respectiv ordonanţă, ordonanţă de urgenţă sau lege.

Citeşte Un dosar DNA Alba Iulia, cu prejudiciu calculat la peste 11 milioane de euro, anulat. Gelu Iancu și foşti angajaţi, achitați de Tribunalul Alba

În acest dosar, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru că au încălcat norme şi instrucţiuni de lucru în vigoare – Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate.

Unul dintre inculpaţi este acuzat doar de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi, astfel, nu a beneficiat de decizia Curţii Constituţionale

În iulie 2014, 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru acordarea în condiţii ilegale a 56 de credite corporate, pentru mai multe firme, printre care şi cea a controversatului afacerist Gelu Iancu din Alba Iulia, potrivit adevărul.ro.

BCR s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat.
DNA Alba Iulia a încercat să evite o decizie de achitare, mai întâi, prin recuzarea judecătorului şi apoi printr-o cerere de strămutare a cauzei. Ambele solicitări au fost respinse.

”Respinge ca nefondată cererea formulată de DNA – S.T. Alba Iulia pentru strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 3389/107/2014 al Tribunalului Alba Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 16.03.2017”, potrivit deciziei de la Curtea de Apel.

AICI, mai multe detalii despre acest dosar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax