Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DOSARUL din ALBA de corupţie cu fonduri europene: Fermier cercetat de DNA pentru că a declarat fals că oile pe care le deţinea erau născute recent, pentru a primi bani UE

Publicat

oi pasune

oi pasuneÎn dosarul în care DNA a coordonat percheziţii în 12 locaţii din judeţul Alba, marţi, este cercetat şi un fermier din Alba pentru că a declarat, în mod fals, că oile deţinute în propriile exploataţii sunt născute recent, urmărind să obţină un punctaj mai mare pentru proiectul cu care a aplicat la finanţare europeană.

Este vorba de fermierul Gheorghe Ioan Giurgiu, suspectat că a depus documente false în cadrul unui proiect prin care încerca obţinerea unui sprijin nerambursabil de 40.000 de euro.

Citeşte şi VIDEO: 12 PERCHEZIȚII DNA în Alba, într-un dosar de corupție cu fonduri europene. Directorul adjunct al CRFIR 7 Centru audiat

Anchetatorii arată că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a sesizat DNA cu privire la existenţa unei suspiciuni de fraudă împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în legătură cu proiectul „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe – Ioan„.

În urma cercetărilor efectuate, arată procurorii DNA, a rezultat că, în 13 ianuarie 2012, beneficiarul Giurgiu a depus la APDRP, oficiul judeţean Alba, cererea de finanţare pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, cu denumirea „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe Ioan”, în cuprinsul căreia a declarat – în fals – că ovinele pe care le deţine în cadrul fermei sale, în număr de 148, sunt născute în perioada 2 februarie – 26 februarie 2011, încadrându-se la categoria „Oi – alte oi”, criteriu care a determinat mărirea, în mod artificial, a dimensiunii fermei din punct de vedere al calculului unităţilor de dezvoltare economică (UDE), împrejurare care a condus, în final, la declararea solicitantului ca eligibil pentru finanţare pe Măsura 112, acesta primind, în urma semnării contractului de finanţare, prima tranşă a ajutorului financiar din fonduri europene nerambursabile în cuantum de 103.759 de lei.

Procurorii mai arată că Giurgiu a justificat datele de naştere ale ovinelor deţinute în cadrul fermei prin depunerea unui formularul de mişcare, întocmit de medicul veterinar Dorin Dumitru, al cărui conţinut a fost modificat, prin introducerea de menţiuni suplimentare faţă de exemplarul original, respectiv menţiunile privind datele false de naştere a ovinelor, în perioada 2 februarie – 26 februarie 2011.

Din evidenţele existente în baza de date a Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor – Registrul exploataţiilor, rezultă datele de naştere reale ale aceloraşi animale, respectiv în perioada 2005 – 2008.

DNA mai arată că din declaraţia lui Giurgiu a reieşit faptul că cererea de finanţare i-a fost întocmită de Florian Farcaş, fostul director al oficiului judeţean Alba al APDRP până în anul 2010.

Citeşte şi Fostul director al OJPDRP Alba locuieşte în vilă construită pe fonduri europene. Precizări de la procurorii DNA

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anchetatorii au făcut 12 percheziţii, la 11 adrese din Alba Iulia şi localităţi învecinate, din care două sunt instituţii publice de interes local, iar restul sunt sediile unor firme şi domiciliile unor persoane.

Cercetările vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, conexe ori asimilate acestora, şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011 – 2014, a precizat DNA.

Una dintre percheziţii a avut loc la sediul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Centru din Alba Iulia, instituţie aflată în subordinea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale înfiinţată în acest an de Ministerul Agriculturii, prin reorganizarea APDRP.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax