Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOSARUL Fostului Șef de la DIICOT Alba: Înalta Curte a dispus începerea judecăţii. RECHIZITORIUL procurorilor care l-au ”lucrat” pe Berbeceanu

Publicat

ioan muresan traian berbeceanu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecăţii în dosarul acuzatorilor fostului şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Rechizitoriul procurorilor a fost admis de magistraţi în ceea ce-i vizează pe Ioan Mureşan (şost şef DIICOT Alba), Nicolaie Cean (fost procuror) şi poliţistul Alin Mirel Muntean, acuzaţi de represiune nedreaptă împotriva lui Berbeceanu.
Termenul de judecată este programat pe 15 octombrie
, iar decizia ÎCCJ poate fi contestată.

În decizia ÎCCJ din 18 septembrie se precizează următoarele: “Decizia instanţei de la ÎCCJ a fost pronunţată în 18 septembrie 2014 şi poate fi contestată la o instanţă superioară. ”Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Mureşan loan şi Muntean Alin Mirel. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală din dosarul nr.212/P/2013 în care a fost emis rechizitoriului din 15.07.2014 al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ioan, Muntean Alin Mirel.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii:

– Mureşan Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu; fals intelectual; represiune nedreaptă.

–  Cean Nicolaie Ioan pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

– Muntean Alin Mirel pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu; fals intelectual, în formă continuată; complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă”.

Cei trei au fost trimişi în judecată de DNA în 16 iulie 2014 şi sunt acuzaţi că au fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu. Ioan Mureşan, fost şef al DIICOT Alba Iulia în prezent suspendat din calitatea de procuror este acuzat de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual.

Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT (pensionat), este acuzat de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru: abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

În aceeaşi zi în care DNA trimitea în judecată acest dosar la Înalta Curte, la Tribunalul Bucureşti a fost trimis în judecată şi fostul şef BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, de către DIICOT, pentru luare de mită, spălare de bani, fals şi complicitate la delapidare.

Citeşte şi Traian BERBECEANU, trimis în JUDECATĂ, de DIICOT. În aceeaşi zi, şi dosarul fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a intrat în atenţia instanţei

Din rechizitoriul procurorilor

Potrivit rechizitoriului procurorilor “actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză au relevat existenţa unei activităţi infracţionale extrem de elaborate a inculpaţilor Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ion Şi Muntean Alin Mirel, subtil şi atent construită, prin folosirea cu rea-credinţă a funcţiei şi a instrumentelor procedurale, rezultatul final constând în colectarea unui material probator cu aparenţă de legalitate şi temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare şi reţinerea părţii vătămate Berbeceanu Traian, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcţia deţinută şi al intrării în posesia materialelor compromiţătoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi deţinut”.

Anchetatorii susţin că “devenind tot mai vocal şi mai determinat în a aduce la cunoştinţa organelor competente împrejurările cu potenţial incriminator la adresa lui Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ion Şi Muntean Alin Mirel, constatate pe parcursul derulării activităţii profesionale în calitate de şef al BCCO Alba Iulia, iar pe de altă parte efectuând anchete care vizau oameni de afaceri aflaţi în legătură cu aceştia, Berbeceanu Traian a determinat din partea anchetatorilor o reacţie de apărare, generată de panică şi concretizată în efectuarea unor demersuri infracţionale care au urmărit <reducerea la tăcere> a ofiţerului de poliţie”.

Potrivit aceloraşi surse, “Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ion Şi Muntean Alin Mirel au ales ca manieră de apărare faţă de o posibilă anchetă penală neutralizarea iniţiatorului, a persoanei care putea furniza elemente de natură a-i incrimina.
Această alegere a fost determinată de două motive: primul ar fi acela că natura funcţiei deţinute (procuror, respectiv ofiţer de poliţie) le-a permis construirea unei cauze penale împotriva lui Berbeceanu Traian, iar cel de-al doilea este acela că, doar prin intrarea în posesia materialelor incriminatoare pe care susnumitul pretindea că le deţine ori prin examinarea conţinutului acestora, ar fi avut un control real asupra propriei lor situaţii juridice.

Astfel, chiar dacă inculpaţii şi-ar fi formulat diverse apărări, în înţelegere cu alte persoane, ale căror interese se presupune că le-ar fi favorizat în schimbul unor sume de bani, chiar dacă s-ar fi preconstituit înscrisuri care să denatureze anumite împrejurări, chiar dacă s-ar fi identificat varii modalităţi de apărare, Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ion Şi Muntean Alin Mirel nu ar fi avut certitudini cu privire la un eventual curs favorabil al unei potenţiale cauze penale, în lipsa cunoaşterii datelor compromiţătoare pretins deţinute de Berbeceanu Traian, date la care nu puteau avea acces decât în urma efectuării unor percheziţii.

Astfel, inculpatul Mureşan Ioan, în calitate de procuror şef al Serviciului teritorial Alba Iulia al DIICOT, ajutat de inculpatul Muntean Alin Mirel şi cu concursul inculpatului Cean Nicolaie Ion, a conceput un plan cu vădite conotaţii infracţionale, în care a fost angrenat şi martorul C.C.D, cu privire la care nu au rezultat suficiente indicii care să ateste cunoaşterea completă a activităţii infracţionale, acesta fiind mai degrabă îndrumat pe anumite piste la solicitarea lui Mureşan Ioan, cu larga participare a inculpatului Muntean Alin”.

Mai concret, în 2013, inculpatul Ioan Mureşan, împreună cu inculpatul Alin Mirel Muntean şi cu complicitatea inculpatului Nicolaie Cean, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu vizând desfăşurarea activităţii în conformitate cu legea, prin: – dispunerea începerii urmăririi penale faţă de Berbeceanu Traian pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional nestructurat; – favorizarea infractorului; – omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii (21.10.2013); – punerea în mişcare a acţiunii penale (23.10.2013); – reţinerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013).

De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul Alin Mirel Muntean, a unor probe nelegale, cu un conţinut nereal. În acelaşi context, Ioan Mureşan nu a procedat la verificarea altor variante de anchetă, deşi existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru.

”În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul Ioan Mureşan a inserat cu ştiinţă menţiuni false sau denaturate şi a ascuns existenţa unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia. Ca urmare a acestor acţiuni, inculpaţii Ioan Mureşan, Alin Mirel Muntean şi Nicolaie Cean au obţinut, atât pentru sine, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta”, potrivit rechizitoriului DNA.

Reamintim că Traian Berbeceanu a stat în arest preventiv aproximativ o lună, acum fiind la dispoziţia IPJ Hunedoara.

Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost suspendat din funcţia de procuror şi, deocamdată, nu a reusit să ia examenul pentru avocaţi definitivi.

Nicolaie Cean este pensionat, iar Alin Muntean este la dispoziţia conducerii IPJ Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax