Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Două fete din Alba Iulia și o incursiune în India neturistică. Povești din spatele Bollywoodului

avatar

Publicat

Mihaela Bocan este o tânără din Alba Iulia cu o pasiunea aparte: călătoriile. Nu călătoriile turistice, de vacanță, cu cazare și mâncare incluse, ci călătoriile adevărate, în care poți vedea fața ascunsă a unor locuri, poți experimenta culturi și poți învăța multe lucruri de la oamenii cu care te întâlnești, fără să-i judeci și fără să te miri cât ești tu de diferit. De altfel, modestă, inteligentă și plăcută, Mihaela a acceptat cu greu ca poveștile ei, pe care le consideră ”prea comune” să fie subiectul acestui articol.

La cei 27 de ani, tânăra din Alba Iulia a călătorit enorm, după standardele comune. Recent, împreună cu o bună prietenă, a fost în India. Cu rucsacii în spate, cele două fete au căutat mai ales zonele neturistice, care, întotdeauna spun mai mult unui călător atent, decât ar putea-o face destinațiile-capcană pentru spirit și buzunar din ghidurile turistice. 

Cu banii câștigați lucrând în SUA anul trecut, Mihaela ”nu și-a cumpărat laptop”, ci a decis să vadă partea ascunsă a unei țări pe care în general ne-o reprezentăm doar prin niște clișee, fie că vin de la Hollywood, fie că sunt made in Bollywod: sărăcie, mizerie și romantism ieftin.

Că nu este așa, că India este o țară frumoasă, spirituală, cu oameni prietenoși de la care ai ce învăța, vă invităm să citiți în textul de mai jos al Mihaelei și, mai ales, să-i vedeți fotografiile.

Două fete și curajul de a vizita India

”În India am stat doar două săptămâni și jumătate (mult prea puțin, dar deocamdată atât mi-a permis timpul). De mult timp mi-am dorit să văd această zonă a lumii, dar recunosc că a fost primul loc în care nu am vrut să merg totuși singură. Așa că m-am înhămat la drum cu o prietenă, Diana Mardari, la fel de însetată de călătorii ca și mine, bucuroase că ne-am găsit persoana potrivită cu care să facem acest lucru (și ea avusese aceleași rețineri ca și mine când a venit vorba de India, motiv pentru care nu a mers nici ea până în acel moment). Când spun persoana potrivită mă refer la faptul că atunci când pleci într-o astfel de călătorie, trebuie să te asiguri că omul de lângă tine este pe aceeași lungime de undă cu tine.

În cazul nostru, amândouă căutam experiențe autentice, doream să cunoaștem cultura și să interacționăm cu localnicii, nu să fim doar turiști trecători. Asta înseamnă să ieși puțin din zona confort, să stai în hosteluri de backpackers, să te plimbi pe străduțe în afara obiectivelor turistice, să mănânci… recunosc că dintre toate zonele în care am fost, India a fost singurul loc în care nu am încercat street food, din motive de igienă. Cu toate acestea însă am avut ocazia să stăm la localnici și să mâncăm împreună cu ei și tot ce am gustat a fost incredibil de bun. Au o varietate atât de mare de condimente și modul în care le îmbină e excelent.

Trafic auto după regula claxonului și respect pentru vaci

Primul contact cu India a fost destul de șocant. Am început în partea de nord a țării și apoi am mers spre sud (trebuie să menționez asta pentru că localnicii se simțeau ofensați dacă vorbeam de India la modul general, ea fiind împărțită în 29 de state, în care se vorbesc 25 de limbi diferite. Deci eu pot să vorbesc doar despre o mică parte a Indiei).

În partea de nord, toate simțurile îți sunt bombardate: vizual, auditiv, olfactiv… e un haos total! Dar partea cea mai interesantă e faptul că ei au ordinea lor în acest haos și totul decurge natural… în trafic parcă toată lumea este la raliu. Se depășesc ba prin stânga, ba prin dreapta, nu se ține cont de benzi sau de semafoare… mașinile, motoarele, bicicletele, căruțele și tuk-tuk-urile se iau la întrecere, singura regulă fiind regula claxonului, care este atât de folosit încât devine o reală și constantă orchestră. Singura vietate relaxată de pe șosea este vaca, ce stă sau se plimbă nestingherită de tot ce e în jur…

Ospitalitate contra gânduri bune

După ce am petrecut o zi întreagă în această atmosferă, am ajuns (după ce am urcat puțin pe jos) la un fel de templu… simplu, modest, de o parte și de alta a unei străduțe înguste din piatră.  Acolo e liniște. Până când ajungi mai aproape și auzi cum cântă, cum se roagă. Dar cu toate astea, e tot liniște… și pace… am întrebat un bărbat dacă avem voie, fete fiind (în jur văzusem doar bărbați) și cu zâmbetul pe buze suntem chemate înăuntru, unde dăm de o grămadă de oameni îmbracați în robe și pictați pe față.

Majoritatea bărbați, dar și femei, cu o expresivitate aparte.  Ni se spune că este tradiție la ei ca o familie bogată să adune oamenii mai vârstnici și mai săraci și să le ofere de mâncare și eventual ceva bani. În schimb, acei oameni le ofereau binecuvântări și gânduri bune. Suntem și noi invitate să ne alăturăm. E greu de explicat în cuvinte ce am simțit în acel moment. E unul din acele lucruri pe care trebuie să le experimentezi și care rămân în memoria afectivă. A fost una din cele mai puternice experiențe.

Prietenii din New Delhi și Mumbai

Apoi, am avut norocul că atât eu cât și Diana am avut prieteni care locuiau acolo. În New Delhi și Mumbai am fost găzduiți de prietenii ei, o experiență total aparte. Întotdeauna cunoști cel mai bine cultura când trăiești sub același acoperiș cu un localnic și îți prezintă el locurile, te duce în locuri și localuri care nu sunt turistice, dar absolut minunate.

În ultima parte a călătoriei, am mers în Goa, mai spre sud. Peisajul în acea regiune e cu totul schimbat. Multă verdeață, eram și lângă ocean, totul curat, un aer relaxat, parcă eram pe o insulă. Atunci am înțeles la ce se refereau toți când spuneau că India diferă mult de la loc la loc. Acolo am stat la părinții unei prietene, pe care îi cunoscusem doar atunci și am fost întâmpinați cu brațele deschise de prietenii ei din copilărie, deși ea nu era acolo cu noi. Un cuplu minunat și foarte spiritual. Cu ea am făcut yoga și mediație iar cu soțul ei un curs de dans contemporan, ambii studiind dansul la New York înainte să se întoarcă înapoi în Goa. Am cunoscut oameni de la care am învățat multe, care mi-au devenit prieteni, pe care îi aștept cu drag în România.

Cultura amabilității

Am fost surprinsă de cât erau de prietenoși  oamenii. Recunosc că am plecat cu o oarecare reținere, din cauza poveștilor auzite despre India. Într-adevăr, oamenii se uitau foarte insistent la noi pe stradă. Dar mi-am dat seama că oamenii sunt doar curioși. Nu există o intenție negativă. Dar este și o diferență culturală. Ei dacă sunt curioși, se uită fără nici un fel de jenă, nu consideră că este nepoliticos. Noi nu suntem obișnuiți cu așa ceva și atunci putem percepe acest lucru ca fiind amenințător, dar nu este așa.

Foarte mulți oameni ne-au ajutat chiar și atunci când nu ceream ajutorul. Spre exemplu, când am ajuns la gară să ne luăm biletele de tren, un domn a văzut că eram puțin dezorientate și a venit să ne ajute. A stat cu noi până când am completat toate documentele să se asigure că sunt în regulă și că avem biletele în mână. În tren, alți pasageri ne aminteau de câteva ori înainte să ajungem la destinație că acolo trebuie să coborâm. Aceeași atitutine am întâlnit-o peste tot. Am fost plăcut surprinsă de bunăvoința și atitudinea deschisă pe care o aveau cei mai mulți.

O călătorie fără prejudecăți

O călătorie îți oferă multe. Nu doar peisaje noi ci perspective noi. Îți deschide ochii și te face să privești totul altfel. În cazul meu, fiecare călătorie îmi reînnoiește încrederea în umanitate. Uitându-ne la știri, vedem atât de multe lucruri negative. Vedem anumite întâmplări izolate dintr-o parte a lumii, ne sunt prezentate doar lucruri care fac senzație și ne formăm păreri eronate, etichetând pe nedrept o zonă sau o nație pe baza a ceea ce ni se prezintă. Nu îți sunt niciodata prezentate părțile frumoase, pentru că nu prezintă interes dacă nu se face un ban de pe urma lor. Un exemplu pe care îl dau adesea în acest caz e România. E ca și cum o persoană străină ar lua decizia dacă să viziteze sau nu România, uitându-se exclusiv la știrile de la ora cinci.

O ieșire din zona de confort face bine

Călătorind descoperi lumea așa cum este ea. Cu bune și cu rele, dar de cele mai multe ori ai parte de surprize plăcute. Este poate cea mai bună educație și modalitate de dezvoltare personală. Pentru mine asta înseamnă fiecare călătorie, în special atunci când călătoresc singură. Aș recomanda fiecărei persoane să-și ia rucsacul în spate și să plece singur în lume măcar o dată în viață. Atunci ieși cel mai mult din zona de confort și vezi de ce ești în stare, îți testezi și îți depășești limitele. Realizezi că ești capabil de mult mai multe lucruri decât credeai. Înveți să citești mai bine oamenii și să analizezi mai cumpătat lucrurile, dar în același timp să faci “nebunii sănătoase”.

Ajungi să vezi că nu ai nevoie nici de alcool, nici de droguri si de nici un fel de substanțe ca să ai parte de adrenalină și de experiențe incredibile. Și partea cea mai bună e că te formezi în așa fel, încât toate aceste trăiri le aduci înapoi cu tine acasă și le aplici în viața de zi cu zi. Roadele unei călătorii se observă cel mai bine după întoarcerea acasă. Și îți schimbă viața înspre bine. Mult înspre bine. Am observat lucrul acesta  în toate ariile posibile, de la relația cu mine, cu familia, cu prietenii și cu străinii. Dar pentru asta trebuie să ai o minte deschisă, sa fii pregătit pentru lucruri noi, să accepți că lucrurile nu vor merge întotdeauna așa cum îți dorești. Și că acest lucru e foarte ok. E așa de ușor să călătorești! La tot pasul întâlnești oameni care sunt dispuși să te ajute cu orice ai nevoie. Așa că recomand cu căldură tuturor să meargă acolo unde au visat. E mai accesibil decât cred mulți.

Banii…

Cât despre bani… da, o călătorie poate să fie costisitoare… sau nu. Depinde de pretențiile fiecăruia. Dar nu e nevoie să ai un sac plin de bani ca să călătorești. Cele mai scumpe sunt biletele de avion dar și acelea pot fi găsite la prețuri decente dacă sunt luate din timp și ai răbdare să cauți. Apoi, depinde de pretențiile de cazare. Sunt variante foarte ieftine precum hosteluri de backpackers, AirBnb sau chiar couchsurfing, în funcție de locul în care mergi. Nu doar că sunt ieftine, dar sunt și cel mai bun mod de a cunoaște o cultură nouă, pentru că interacționezi mult cu localnici. De obicei mâncarea se găsește destul de ieftin, dacă știi să eviți restaurantele pentru turiști care au prețuri umflate. De asemenea, în funcție de zona în care ești, înveți să negociezi destul de bine prețurile

Această călătorie eu mi-am finanțat-o cu banii câștigați vara trecută în America, unde am lucrat cu programul work and travel. Am știut exact pentru ce vreau să strâng bani, așa că nu mi-am cumpărat nici laptop, nici multe haine nici toate acele lucruri pe care le cumpără majoritatea studenților. O parte i-am folosit să călătoresc prin State și o parte i-am păstrat pentru această călătorie.

În plus, când călătorești există modalitați să câștigi bani și pe drum. Multe hosteluri oferă cazare și mâncare în schimbul unui ajutor la bucătărie sau cu ce ce au nevoie. Am cunoscut oameni care lucrau așa câteva luni, după care foloseau banii respectivi să călătorească mai departe. Opțiuni sunt multe și foarte accesibile, dar aici depinde cum spuneam, de pretențiile fiecărei persoane și de disponibilitatea de a ieși din zona din confort. Cert este că merită!

Despre Mihaela și călătoriile ei

Am terminat masterul la Cluj, Psihologia Sănătății Publice și Clinice. După facultate am făcut un an pauză, atunci am călătorit singură prin America de Sud. Apoi când am fost la master am călătorit în Africa, am mers cu mașina și cu corturile din Kenya până în Namibia. Am lucrat și vizitat America anul trecut… Acum India, Bali și Flores… pe viitor mi-ar plăcea să fac o călătorie mai lungă, de cel puțin 6 luni… vreau neapărat să merg în Iran si în zona de de sud-est a Asiei, care a devenit destul de turistică dar totuși cred că merită văzută”.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: Clarificări pentru contribuabili, la AJFP Alba, pentru completarea şi depunerea Declaraţiei unice

avatar

Publicat

Marţi, 26 iunie, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba va organiza o întâlnire dedicată contribuabililor pentru a oferi clarificări şi îndrumări referitoare la completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. De asemenea, vor fi oferite detalii despre modalităţi de înrolare în SPV pentru persoane fizice şi juridice.

Întâlnirea va avea loc la sediul AJFP din Alba Iulia, str. Primăverii nr.10, în sala de şedinţe, la etajul I, începând cu ora 12:00.

În perioada 21 mai – 15 iulie 2018, contribuabilii care au domiciliul intr-o localitate în care nu există o unitate teritorială a ANAF vor beneficia de asistenţa privind completarea, depunerea şi/sau transmiterea Declaraţiei unice, de la funcţionarii din cadrul primăriilor.

Declaraţia unica se poate transmite online, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.

Pentru depunerea online a declaraţiei, pentru anul 2018, se acordă o bonificaţie de 5% din cuantumul obligatiilor fiscale anuale.

Serviciu acordat gratuit contribuabililor de către ANAF prin internet: „Spaţiu Privat Virtual”

În vederea evitării deplasării contribuabililor la ghişeele ANAF şi a risipei de timp, persoanele fizice pot solicita şi primi, prin serviciul „Spaţiu Privat Vrtual”, informaţii cum sunt: obligaţiile fiscale pe care le au de plată, contribuţiile sociale obligatorii declarate de angajator, înştiinţări despre plăţile efectuate pe CNP în contul impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale administrate de ANAF ş.a.

Acest serviciu este la dispoziţia persoanelor fizice în mod gratuit, prin internet, 24 de ore din 24. Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să vă înregistraţi ca utilizatori pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Spaţiul Privat Virtual, rubrica „ Înregistrare utilizatori”.

Prin acest serviciu persoanele fizice pot depune declaraţii fiscale cum sunt: Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, declaraţia 230 – privind destinaţia sumei reprezentănd până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor .

Începând cu luna iunie 2017, conform OPANAF nr.660/2017, Spaţiul Privat Virtual este disponibil şi pentru contribuabilii persoane juridice care au certificat digital.

De asemenea, în toate unitatile fiscale exista calculatoare conectate la internet în vederea educării contribuabililor pentru accesarea serviciilor electronice.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Biroul “Asistenţă contribuabili” al AJFP Alba, tel: 0258 819 825.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Mai multe gospodării INUNDATE și un DRUM BLOCAT de aluviuni după furtună, în Munții Apuseni

avatar

Publicat

Mai multe gospodării au fost inundate și un drum județean blocat de aluviuni în Munții Apuseni, joi, după furtună. 

Potrivit ISU Alba, Stația Câmpeni intervine în localitățile Ponorel și Valea Besești în comuna Vidra pentru evacuarea apei din cinci gospodări (curți).

Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Vidra și Avram Iancu intervin pentru deblocarea DJ 762, blocat de aluviuni pe aproximativ un kilometru.

Joi, până la ora 21:00 este în vigoare o Avertizare Hidrologică Cod Portocaliu.

Potrivit INHGA,  ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții de dreapta ai Arieșului aferenți sectorului aval confluență cu râul Neagra – amonte confluență cu râul Valea Muscanilor, Galdița (afluent al râului Galda), Ighiu și Țelna (afluenți ai râului Ampoi), județul Alba.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Arieșul Mic – bazin inferior și Ștefanca.

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Trei tineri din comuna Roșia de Secaș, REȚINUȚI de polițiști, după ce ar fi violat o minoră de 17 ani

avatar

Publicat

Trei tineri în vârstă de 15, 18 și 22 de ani din comuna Roșia de Secaș au fost reținuți de polițiștii din Alba Iulia. Aceştia ar fi violat o minoră de 17 ani, i-ar fi furat telefoanele şi ar fi ameninţat-o cu acte de violenţă, în cazul în care va reclama faptele.

Poliţiştii din Alba Iulia au reţinut trei tineri din comuna Roşia de Secaş, ce sunt bănuiţi de viol, complicitate la viol, furt şi ameninţare. Aceştia ar fi violat o minoră de 17 ani, i-ar fi furat telefoanele şi ar fi ameninţat-o cu acte de violenţă, în cazul în care va reclama faptele.

Potrivit IPJ Alba, la data de 20 iunie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de 3 tineri, de 15, 18 şi 22 de ani, din comuna Roşia de Secaş, ce sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol, complicitate la viol, ameninţare şi furt.

În sarcina acestora s-a reţinut faptul că, în data de 15 iunie a.c., după ce ar fi consumat băuturi alcoolice în mai multe localuri din municipiul Sebeş, s-ar fi deplasat în municipiul Alba Iulia unde, tânărul de 18 ani ar fi invitat-o pe o minoră de 17 ani, din comuna Ighiu, pe care o cunoştea, la un local public din oraş.

Acolo, împreună cu ceilalţi doi tineri ar fi consumat băuturi alcoolice, după care minora le-ar fi cerut să o ducă acasă însă ei au chemat un taxi cu care ar fi dus-o pe o păşune din comuna Daia Română. Acolo, minora ar fi întreținut, de bună voie, raporturi sexuale cu tânărul de 18 ani, după care ar fi fost violată de ceilalţi doi tineri.

Ulterior, minora ar fi încercat să-şi sune mama însă ar fi fost agresată de tânărul de 22 de ani, iar cel de 18 ani i-ar fi sustras telefoanele mobile şi ar fi amenințat-o, cu acte de violenţă, în cazul în care va reclama faptele.

Cu ocazia cercetărilor efectuate, poliţiştii au reuşit să recupereze, de la tânărul de 18 ani, telefoanele victimei.

Urmează ca, în cursul zilei de joi, 21 iunie, cei 3 tineri să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Campanie a Poliţiei pentru prevenirea furturilor din buzunare, în special la meciuri, concerte, festivaluri

avatar

Publicat

Până în 31 august, poliţiile din 25 de state europene, printre care şi România şi IPJ Alba derulează campania de prevenire ”Protect your pocket”( “Atenţie la buzunare”).

Printre mesajele preventive ale campaniei sunt trei spoturi video prin care populaţia este informată şi atenţionată cu privire la vulnerabilităţile în faţa furturilor din buzunare, în special la evenimente de masă (competiţii sportive, concerte, festivaluri etc).

Fiecare spot video ilustrează, cu puţin umor, un personaj care nu acordă atenţie obiectelor din buzunar, în timp ce e în mulţime: fie urmărind un meci de fotbal pe ecranele montate în spaţii publice, fie în mijloacele de transport în comun, fie în timp ce se bucură de un concert. Toate aceste evenimente reprezintă „raiul” infractorilor, în special al hoţilor din buzunare, care profită de orice moment de neatenţie pentru a acţiona.

Furtul din buzunare este una din cele mai vechi şi cele mai răspândite infracţiuni, care poate avea asupra victimei consecinţe destul de însemnate. Pe lângă paguba materială creată mai există şi sentimentul de insecuritate care se va estompa foarte greu, transmite IPJ Alba.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenţionare COD GALBEN de furtuni şi ploi torenţiale în ALBA şi în ţară, în acest weekend. Judeţele vizate

avatar

Publicat

Condiţiile de instabilitate atmosferică vor continua să se manifeste în Alba şi în ţară şi vineri şi sâmbătă. Pentru 22 iunie, Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit Cod Galben de furtuni şi ploi torenţiale.

COD GALBEN

Vineri 22 iunie, între orele 6.00 şi 23.00, pe arii extinse vor fi condiţii de instabilitate atmosferică accentuată şi cantități de apă însemnate.

Vor fi averse torențiale, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei și în nordul Munteniei.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși frecvent 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala și în a doua parte a zilei de joi, 21 iunie, local în zonele de deal și de munte, în sudul și în nord-vestul teritoriului și pe arii mai restrânse în rest.

Informare meteorologică

De vineri, 22 iunie, ora 16.00 până sâmbătă, 23 iunie, ora 10.00, vor fi perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată
În Muntenia, Dobrogea și sud-estul Moldovei vor fi perioade scurte de timp în care local instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Pe arii restrânse vor fi cantități de apă de peste 25-35 l/mp.

Pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (22/23 iunie) va continua să plouă local însemnat cantitativ și în centru și nord-est.

sursa: meteoromania.ro

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate