Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dovezi de istorie trăită la Alba Iulia. Expoziţiile de la Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii, de 1 Decembrie

Publicat

IMG_8395 Odată cu sărbătorirea Zilei Naţionale, obiectivele istorice din Capitala Marii Uniri revin în centrul atenţiei, ca simboluri ale unităţii şi esenţei naţiunii române. De 1 Decembrie, Muzeul Unirii şi Sala Unirii găzduiesc o serie de expoziţii interesante, prilej pentru cei mai mult sau mai familiarizaţi cu istoria oraşului sau ţării să vadă dovezi ale evenimentelor importante din trecut.

La Sala Unirii accesul este liber, iar Muzeul Naţional al Unirii are program special de 1 Decembrie, între orele 10.00 şi 19.00, tariful de intrare fiind 4 lei.

De 1 Decembrie 2015, cei care vor trece pragul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia se vor putea întâlni cu personaje istorice. Avram Iancu, Mihai Viteazu, regele Ferdinand sau regina Maria, sunt doar câteva dintre personajele istorice pe care turiștii și albaiulienii le vor putea vedea în sălile de expoziție ale muzeului.

Totodată, cei prezenți vor avea prilejul de a se întâlni cu însuși Camil Velican, primul primar român al Alba Iuliei, care a pus bazele modernizării orașului, imediat după Marea Unire din 1918. Om de o capacitate organizatorică de excepție, Camil Velican, instituit în funcție în data de 3 decembrie 1918, a fost un ardent susținător al patrimoniului istoric al Alba Iuliei.

De asemenea, la muzeu vor fi prezente și trupele de reenactment antic, respectiv romanii Legiunii a XIII Gemina, dacii cunoscuți sub denumirea de Lupii Apoulonului, gladiatorii Ludus Apulensis și dansatoarele Magna Nemesis.

Vezi şi FOTO: Vernisajul expoziției foto „Eroul Necunoscut”, la Cercul Militar Alba Iulia. Mărturii de jertfă și înfăptuire națională

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia:

IMG_8370 Planul pentru paza orașului Alba Iuliala Marea Adunare Naţională din 1918 este exponatul lunii decembrie la muzeul albaiulian. O schiță în creion și cerneală, din cadrul așa-numitului volum VII al Documentelor Unirii. Este vorba despre planul propriu-zis, „Centru” sau „Orașul de jos” cum se numește astăzi. La nivelul anului 1918, când orașul avea în jur de 10.000 de locuitori, această zonă reprezenta singura aglomerare urbană a Albei Iulia. Planul prezintă principalele puncte de interes ale orașului, cu Piața orașului în centru, denumită ulterior „Piața Mihai Viteazul”, calea ferată ce trecea printre oraș și cetate, cu gara mică și gara mare, precum și principalele căi de acces în oraș dinspre Teiuș, Drâmbar, Ciugud și Zlatna. Cetatea este doar laconic schițată. După aceste coordonate sunt plasate trupele care trebuiau să asigure paza orașului și anume grupa căpitanului Stoica, gardiștii fiind organizați în 14 formațiuni principale de apărare.

Vezi FOTO: Schița pentru apărarea orașului Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii

DSC_0040 Un număr de 34 de replici după diferite steaguri istorice moldovenești, inclusiv cele care provin din perioada domnitorului Ștefan cel Mare, sunt expuse la Muzeul Unirii, parte dintr-o colecţie valoroasă aparţinând col. Petru Costin din Republica Moldova.

Ecouri din luptele din trecut răzbat parcă din reprezentările în culori ale simbolurilor prezentate.

Vezi FOTO-VIDEO: Colecţie de steaguri istorice moldoveneşti, prezentată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Expoziţia este deschisă până în 31 decembrie

 

IMG_8162 O expoziţie interesantă pentru toate vârstele este prezentată în aceste zile la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Sute de avioane, nave, soldați sau creaturi SF sunt expuse la „Salonul internațional de machete statice”, deschis până în 26 ianuarie 2016.

În cadrul Salonului, care reprezintă anul acesta o ediție aniversară, prilejuită de împlinirea a 10 ani de modelism la Alba Iulia, sunt expuse 360 de machete realizate de peste 60 de modeliști din România, Ungaria şi Italia. Locație: Clădirea Babilon (Muzeul Unirii)

Vezi şi FOTO-VIDEO: Sute de avioane, nave, elicoptere sau soldați în miniatură. S-a deschis Salonul internațional de machete statice la Muzeul Național al Unirii

Expoziția Artizanii epocii bronzului: descoperiri recente din Transilvania prezintă publicului aspecte ale metalurgiei bronzului în preistorie. Cu această ocazie vor fi expuse cele mai recente descoperiri din județul Alba, unelte, arme, bijuterii și piese de vestimentație, bineînțeles toate din bronz, aparținând secolelor XII-VIII î.Hr. Locație: Clădirea Babilon (Muzeul Unirii)

Steagurile istorice din Republica Moldova – Expoziția își invită vizitatorii într-o spectaculoasă și amplă incursiune în istoria drapelelor din Moldova, din evul mediu până în zilele noastre. Locație: Clădirea Babilon (Muzeul Unirii)

Transilvanice din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia – O expoziție de carte tipărită în Transilvania în limbile latină, maghiară și germană, toate aflate în colecțiile Muzeului Național al Unirii, unele dintre exemplare având o valoare de unicat în lume. Locație: Clădirea Babilon (Muzeul Unirii)

Sala Unirii:

„Până la facerea acestei cărți sunt sănătos …”. Viața cotidiană în Primul Război Mondial – Expoziția încearcă să surprindă, prin intermediul fotografiilor și a obiectelor tridimensionale, aspecte ale vieții cotidiene din Transilvania, în timpul Primului Război Mondial. Locație: Sala Unirii

expo danila papp O valoroasă colecţie de obiecte personale, documente şi decoraţii ale generalui Dănilă Papp, o personalitate mai puţin cunoscută, dar ataşată istoriei oraşului Alba Iulia este prezentată la Sala Unirii, până în 26 februarie.

După promulgarea de către regele Carol al II-lea a legii administrative din 13 august 1938, prin care teritoriul României era împărţit în ţinuturi, generalul Papp este numit rezident al Ţinutului Mureş, cu reşedinţa în Alba Iulia. Se implică activ în dezvoltarea oraşului şi în organizarea la Alba Iulia a unui muzeu reprezentativ, prin susţinerea depozitării aici a numeroase piese şi documente valoroase. După desfiinţarea ţinuturilor, la 1 august 1941 generalul Dănilă Papp este numit ministru plenipotenţiar pe lângă Vatican, până la 23 august 1944 când a fost rechemat în ţară.

AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax