Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSP Alba depune două proiecte europene, în valoare de aproape 4,2 milioane de euro, pentru formarea profesională a medicilor

Publicat

dsp alba 1Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba va depune, în următoarea lună, două proiecte europene pentru formarea profesională a aproape 1.500 de medici, din mai multe județe, ce au o valoare de aproape 4,2 milioane de euro, sumă echivalentă cu bugetul instituției pe 15 ani.

Pentru majoritatea indicatorilor de sănătate, România prezintă disparități substanțiale față de media Uniunii Europene şi înregistrează performanța cea mai slabă sau aproape cea mai slabă.

Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat că aceste două proiecte vor fi depuse pentru ca medicii să beneficieze de cursuri de formare profesională gratuite.

„Dat fiind deficitul de personal ca urmare a migraţiei externe, investiţia în resursa umană este esenţială pentru creşterea accesului, calităţii şi eficacităţii serviciilor. Se va acorda prioritate formării cadrelor medicale implicate în abordarea pacienților cu boli cardiovasculare, a copiilor cu tulburari de spectru autist, a pacienților cu patologie psihiatrică, dar și creșterii nivelului de competențe profesionale a medicilor de familie în diagnosticul prenatal pentru limitarea incidenței malformațiilor congenitale și a bolilor genetice”, a spus Alexandru Sinea.

Acesta a adăugat sunt primele proiecte europene depuse de DSP Alba.

„Sunt primele proiecte europene depuse de instituția noastră, dar cu siguranță nu vor fi ultimele. Într-unul dintre proiecte noi suntem Lider de parteneriat și avem parteneri foarte serioși, cum sunt Fundatia Romtens Bucuresti și Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, iar in celălalt proiect, solicitant este DSP Teleorman, instituție cu care avem o relație foarte bună, iar noi, la rândul nostru, vom fi parteneri serioși”, a mai spus Alexandru Sinea.

Obiectivele proiectului al cărui solicitant este DSP Alba sunt reprezentate de îmbunătățirea nivelului de cunoștințe specifice a medicilor de familie cu privire la prevenirea depresiei și a suicidului, respectiv creșterea nivelului de cunoștințe specifice a medicilor de familie cu privire la metode și tehnici moderne de comunicare verbală și non-verbală utilizate în relația cu pacientul suspectat ca având tulburări ale sănătății mintale.

Grupul țintă este format din 738 de medici de familie și specialiști psihiatri din județul Alba, precum și din alte județe ale țării. Valoarea totală a proiectului este de 2.300.000 euro.

La al doilea proiect, DSP Alba este partener cu DSP Teleorman – solicitantul proiectului, alături de DSP Bihor și Fundația Romanian Angels Apeal. Grupul țintă este format din 667 de medici implicați în implementarea Programului Național de Sănătate Mintală, Programului National de Sănătate a femeii și copilului, Programului de Boli netransmisibile majore și Subprogramul Boli cardiovasculare. Bugetul proiectului este de 1.876.000 euro.

În ambele proiecte, având durata de implementare de 36 luni, pe lângă cursuri, vor fi organizate si workshop-uri tematice, iar personalul medical din DSP-uri va beneficia de schimburi de experiență în afara țării. Proiectele vor fi depuse spre finanțare in cadrul Programului Operațional Capital Uman,  Obiectivul specific 4.8: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax