Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSV Alba: Suspiciuni la probele de lapte recoltate din trei județe. Zeci de cutii de iaurt, ridicate de la magazinul Kaufland din Alba Iulia

Publicat

lapte

 La Alba Iulia funcționează  unul dintre cele trei centre de analizare a probelor de lapte pentru depistarea nivelului de aflatoxină iar în ultimele 2 săptămâni aici au fost aduse peste 600 de probe din ferme, centre de colectare și unități de procesare a laptelui din mai multe zone ale țării.

Dacă pentru probele recoltate din Alba, inspectorii nu au identificat depășiri ale nivelului de aflatoxină admis, în ceea ce privește laptele colectat din alte trei județe ale țării, analizele au scos la iveală suspiciuni.

Potrivit directorului DSV Alba, Mircea Miclea, până în prezent la laboratorul din Alba au fost aduse pentru analiză peste 600 de probe de lapte dintre care 73 recoltate de pe raza județului.

„În baza sistemului național de alertă, la laboratorul de la noi a fost adusă și o probă din lotul descoperit cu probleme la București dar rezultatele efectuate aici au ieșit negative. Toate probele vor fi trimise la laboratorul central de referință de la București care va da verdicul final. ANSVSA va face joi o conferință de presă în cadrul căreia va comunica rezultatele finale. Tot ce pot să vă spun este că au fost descoperite suspiciuni la probele recoltate din trei județe dar că în Alba nu au fost probleme”.

Începând de ieri au fost demarate controale și la magazinele Kaufland din țară iar de la hipermaketul din Alba Iulia au fost recoltatate până acum câteva zeci de probe, cutii de iaurt, care au fost sigilate și transportate la laboratorul de analiză pentru verificări. Controalele continuă și astăzi iar rezultatele vor fi comunicate în cel mai scurt timp.

În plin proces de analizare a eşantioanelor de lapte din ţară, „Danone” a decis să retragă de la comercializare anumite iaurturi şi smântână pentru care a fost folosit lapte de la o fermă la care analizele au arătat depăşiri ale normelor admise de aflatoxină.

ANSVSA a emis, luni, un comunicat de presă în care precizează următoarele: “În urma controalelor ANSVSA în ferme, inspectorii au constatat neconformităţi la anumite loturi de lapte. Consecutiv stabilirii trasabilităţii lotului suspect, procesatorul, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat lotul cu posibile neconformităţi. După sosirea rezultatelor analizelor, ANSVSA a iniţiat alerta prin Sistemul Rapid de Alertă.

Din cauza potenţialului risc, ca o parte din aceste loturi să fi ajuns în procesare, s-a solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse în perioada respectivă, pentru a elimina orice pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Inspectorii ANSVSA au demarat verificările la procesatorul respectiv şi la fermele care au furnizat laptele.

În timpul anchetei, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat că există posibilitatea ca laptele conform să fi intrat în contact cu lapte neconform şi atunci au dispus sechestrarea loturilor suspecte de contaminare aflate în stoc, în depozitul procesatorului şi retragerea de pe piaţă a produsele rezultate.

Conform legislaţiei în vigoare, operatorul are obligativitatea de a retrage de pe piaţă produsele care nu satisfac cerinţele de siguranţă ale produselor alimentare.

Retragerea acestor produse neconforme se face cu informarea autorităţilor competente şi sub supravegherea acestora.

Operatorii din sectorul alimentar cooperează cu autorităţile competente la acţiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar, pe care ei îl furnizează sau l-au furnizat”.

Reprezentanţii ANSVSA mai precizează că, în conformitate cu legislaţia europeană:

“Operatorii din sectorul produselor alimentare şi operatorii cu activitate în domeniul hranei pentru animale iau măsuri, în toate etapele producerii, prelucrării şi distribuţiei din unitatea aflată sub controlul lor, astfel încât produsele alimentare sau hrana pentru animale să satisfacă cerinţele legislaţiei alimentare care sunt relevante pentru activităţile lor şi verifică îndeplinirea acestor cerinţe.“

“Conform prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi Consiliului nr. 178/2002  informaţiile vehiculate prin Sistemul Rapid de Alertă şi cele care fac obiectul verificărilor autorităţii competente sunt supuse normelor de confidenţialitate”, mai informează ANSVSA.

Preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunţat, săptămâna trecută, că s-a descoperit lapte infestat cu aflatoxină – toxina cancerigenă – la şapte unităţi: trei ferme, două unităţi de procesare şi două unităţi de colectare.

Potrivit evz.ro, „Danone” a decis să retragă de pe piaţă produse pentru care s-a folosit lapte de la o fermă pentru care analizele de conţinut de aflatoxină era peste normele legale. De asemenea, a blocat în depozit 75 de tone de produse.

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de evz.ro, a explicat că “se bănuieşte că, în urma ingestiei unei cantităţi de aflatoxină de 100 de ori mai mari decât limitele admise – de vreo 100 de litri de lapte pe zi – băută de o singură persoană timp de 20 de ani, ar exista şanse ca acea persoană să se îmbolnăvească. Dacă beţi 10 pahare de aflatoxină pe zi, şansele de a vă îmbolnăvi sunt zero. Aflatoxina a fost descoperită în 1965, deci până în 1965… În România şi în Europa au început să se facă analize destul de recent. Cantitatea admisă în America este de 10 ori mai mare decât cea din Europa şi nu am auzit niciun american să moară de cancer de la aflatoxină. Este doar o supra-protecţie europeană”.

Potrivit Mediafax, lista produselor Danone retrase, din gamele Activia, smântână Casa Bună şi Nutriday este următoarea: iaurt cu musli 125 grame data de expirare 4.12.2013, iaurt cu musli piersici 125 grame data de expirare 4.11.2013, iaurt cu cereale integrale miere şi nuci 125 grame data de expirare 4.11.2013, smântână 12% 190 grame cu data de expirare 4.09.2013, smântână 12% 850 grame cu data de expirare 4.05.2013, smântână 18% 400 grame cu data de expirare 4.06.2013, iaurt natural 140 grame data de expirare 4.11.2013, iaurt natural 400 grame data de expirare 4.11.2013

Potrivit wikipedia, aflatoxinele sunt micotoxine produse de ciuperci (mucegaiuri). Prezintă activitate toxică, mutagenă şi cancerigenă. Mucegaiul ce le produce este comun în majoritatea tipurilor de soluri și este implicat în descompunerea materialului vegetal. Poate fi izolat de pe seminţe de porumb, oz, alone, orez, cartofi, mazăre, mere, făinuri, lapte praf.

Intoxicație acută a animalelor și omului cu cantități mari de aflatoxină se manifestă prin depresie, anorexie, diaree, insuficiență hepatică acută, icter, hemoragii, anemie și poate duce la moarte. La doze mari moartea poate surveni în câteva ore sau câteva zile, în funcție de doză și de sensibilitatea animalului sau omului. Leziunile hepatice (necroza, ciroza) apărute în intoxicație acută pot evolua spre carcinom hepatocelular.

Consumul unor cantități mai mici de aflatoxină, dar timp mai îndelungat duce la apariția intoxicației cronice, care se manifestă prin anemie, icter ușor, și, eventual, dezvoltarea carcinomului hepatocelular.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax