Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Măsuri pentru prevenirea bolii limbii albastre. Acte necesare pentru accesul la târgurile de animale şi sancţiuni pentru proprietari

Publicat

DSVSA Alba atenţionează proprietarii de animale că accesul în târguri fără anumite documente nu este permis şi că riscă sancţiuni în cazul în care nu vor putea prezenta inspectorilor formularele cerute.

În contextul evoluţiei unor focare de blutongue („boala limbii albastre”) în anumite judeţe din ţară, pentru prevenirea apariţiei unor astfel de cazuir în judeţul Alba, DSVSA reaminteşte tuturor proprietarilor şi deţinătorilor de animale ca accesul acestora în târgurile de animale vii din judeţ se face numai cu documentele sanitar-veterinare (formulare/ documente de mişcare a animalelor).

Pentru specia bovină, sunt necesare paşaportul şi formularul de mişcare, atât în cazul animalelor provenite de pe raza judeţului Alba, cât al celor din alte zone, pentru care este cerut şi avizul intejudeţean.

În cazul  în care  proprietarii sau deţinătorii de animale nu vor putea prezenta inspectorilor sanitar-veterinari formularele/ documentele de mişcare a animalelor, vor fi  aplicate sancţiuni conform Hotărârii de Guvern nr. 984/2005, de până la 1.200 de lei pentru persoane fizice, respectiv până la 6000 de lei pentru persoane juridice, fără a fi permis accesul în târguri.

Potrivit ANSVSA, aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe. Numărul animalelor afectate a ajuns la 347, cele mai multe fiind în Buzău (82 în 18 comune), Olt (62 în două comune), Prahova (60 în 11 comune), Vâlcea (46 în 11 comune), Bacău (35 în trei comune) şi Gorj (30 în nouă comune).

Boala este prezentă de asemenea în Argeş, în nouă cazuri din două comune, Vaslui, la opt animale din două comune, Dolj – şase animale din două comune, Vrancea – cinci animale într-o comună, Ilfov – trei cazuri într-o comună – şi Botoşani – un caz.

Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Consiliul Ştiinţific al ANSVSA, întrunit miercuri, a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare.

Consiliul a discutat şi oportunitatea vaccinării împotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul ţării şi au ajuns la concluzia că este o măsură utilă şi benefică, în condiţiile în care, în urma realizării unei analize de risc, va fi demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional, în primăvara anului următor.

De asemenea, s-a analizat şi posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an. Această propunere va fi înaintată de reprezentanţii ANSVSA spre analiză Comisiei Europene, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Specialiştii au mai arătat că este important să fie efectuate dezinsecţii periodice, de către fiecare crescător de animale în gospodăria proprie, o metodă eficientă de distrugere a insectelor care transmit boala.

Primul caz de blutongue din România a fost diagnosticat pe 22 august, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.
Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax