Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: Al doilea PROTEST la Sebeş. Kronospan i-a chemat la conciliere directă pe reprezentanţii Asociaţiei PrimaNatura

Publicat

protest formaldehida sebes 11 ian 2015 Al doilea marș de protest în vederea stopării poluării oraşului Sebeş a fost anunțat de către organizatori, pe rețeaua Facebook. Acesta va avea loc duminică, 18 ianuarie, începând ora 14:00, la o săptămână de la prima manifestație de protest, care a strâns peste 1.500 de persoane. Totodată, reprezentanții companiei Kronospan au trimis pe adresa Asociației PrimaNatura o invitație la conciliere directă, care va avea loc în data de 26 ianuarie, ora 12:00, la sediul societății.

Campania ”Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.

Citește și FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

kronospan poluare ”Cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului.

Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică”, au precizat organizatorii, pe pagina evenimentului de pe rețeaua de socializare Facebook.

De asemenea, aceștia au subliniat faptul că ”oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat (Constituția României la Art. 34 spune clar: ”Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat” iar la Art. 35, ”Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic” ). Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală.”

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

kronospan ”Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți sunt:

– Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia;

– Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.

– Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă”, mai spun organizatorii evenimentului ”Opriți poluarea în Sebeș”, pe rețeaua de socializare.

În același timp, tot pe Facebook, Grupul de Inițiativă Civică Sebeș și Asociația PrimaNatura au făcut publică invitația la conciliere directă, transmisă de către Kronospan. Astfel, în data de 26 ianuarie, ora 12:00, sunt invitați la sediul societății pentru soluționarea amiabilă a diferendului.

invitatie la conciliere ”În data de 8 ianuarie, pe adresa asociației PrimaNatura s-a primit o INVITAȚIE LA CONCILIERE DIRECTĂ, invitație adresată ca urmare a unor postări și comentarii online în cadrul grupului organizat și administrat pe rețeaua de socializare Facebook sub denumirea “Sebeș fără formaldehidă”, a comunicatului de presă și a unor comentarii și articole cu caracter defăimător de natură să aducă atingere gravă imaginii societății prin crearea unui dublu prejudiciu: de imagine şi patrimonial.

Prin urmare, la data de 26 ianuarie 2015, ora 12:00, suntem invitați la sediul societății din Sebeș. Fiind vorba de grupul Sebeș fără formaldehidă, invitația poate fi considerată ca adresată tuturor membrilor care vor să participe. Deoarece în grup avem și reprezentanți ai presei, așteptăm sa participe și presa interesată”, precizează mesajul lăsat pe rețeaua de socializare.

Reamintim faptul că, înaintea marșului de protest organizat duminică, în care peste 1.500 de persoane s-au strâns pentru a-și manifesta nemulțumirile, Kronospan Sebeș a transmis o Declarație de Presă prin care făcea publice informații pe care ar fi trebuit să le transmită la data când a început demersurile pentru autorizarea noii fabrici de formaldehidă, în anul 2012.

”Kronospan dorește să sublinieze că autoritățile competente ale statului, atât cele locale cât și cele de la nivel național, au desfășurat numeroase controale atât tematice cât și inopinate la sediul companiei. Concluziile au arătat că limitele la emisii impuse prin autorizația de mediu sunt respectate cu strictețe. În cadrul procedurilor legale desfășurate pentru obținerea diverselor autorizații au fost elaborate studii aprofundate privind protecția mediului și evoluția stării de sănătate a populației în zona de interes (Oraș Sebeș și împrejurimi) de către firme cu reputație europeană și internațională, specializate și acreditate la nivel național și european. Aceste studii au fost prezentate autorităților locale și naționale pentru a sta la baza emiterii de autorizații și reglementări privind procesele tehnologice pe platforma Kronospan Sebeș”, se precizează în comunicatul transmis de către Kronospan Sebeș.

”Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile îl pot produce în atmosfera din zona de amplasare a noii instalaţii de formaldehidă, a fost realizat studiul „Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD” de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca. Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului”, au mai transmis reprezentanții companiei.

Citește și REACȚII de la KRONOSPAN: AMENINȚARE la adresa Alba24 și DECLARAȚIE DE PRESĂ pe tema noii fabrici de formaldehidă »

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. cristi

    marți, 13.01.2015 at 17:55

    Putem parafraza un citat celebru: ”Mai întâi te ignoră, apoi râd de tine,…”, apoi când se îngroașă gluma și iasă mii de oameni în stradă te cheamă la conciliere directă :)))
    Oamenii din Sebeș se pare că vor AER CURAT și NU cifre și promisiuni despre cum respectă poluatorul legea… Gata! Se cere tot mai des relocarea diviziei chimice la minim 10 km de orice zonă rezidențială!

  2. Klaus

    marți, 13.01.2015 at 20:20

    Nu va imbatati cu apa rece ! Chemarea la conciliere directa este o conditie prealabila a unui proces in instanta. Kronospan va merge in instanta cu dovada ca a incercat sa se inteleaga amiabil cu voi si evident nu a reusit. Va sfatuiesc sa va luati niste avocati buni. Sigur gasiti unii care sa faca asta pro-bono fie pt ca iubesc mediul fie ca sa isi faca un nume. Bafta !

  3. Raul

    marți, 13.01.2015 at 21:16

    Divide și cucerește. ASTA vor sa facă cei de la Kronospan. Tinerii de la Prima Natura nu ar trebui sa pice în plasa invitației respective. Au fixat data respectiva pt a vedea câtă lume se strânge Duminica, pentru a vedea Cum sa pună problema. Dacă negocierile eșuează. ….sa le fie greu a organiza mitingul din Duminica imediat următoare. Oricum, marile corporații sunt foarte abile în lupta de gherila. Tocmai de aceea , noi ar trebui sa continuam cu mitingurile pana când se satura și pleacă!

  4. dorin

    marți, 13.01.2015 at 22:22

    In Sebes se vede ceata la orizont si vara,astazi ca niciodata o fost aerul curat si cerul stralucitor pana in zare,oare are legatura cu faptul ca in ultimul timp fabrica nua prea functionat?

  5. VLAD TEPES 2015.

    marți, 13.01.2015 at 23:26

    KRONOSPAN=CANCER!!!!!!….FRATILOR TREBUIE OPRIT SA MAI FUNCTIONEZE…!!!!!!!! astataie padurile Romaniei,..inca cativa ani ..baga cancer in oamenii din SEBES..OARDA..ALABA…..apoi pleaca.nu? doar nu e PROST FRAIERUL DE AUSTRIAC…:(.. AUSTRIA I-SI PROTEJEAZA OAMENII SI PADURILE!!!… JOS CU EI SI INCHISA FABRICA!!! NU VA LASATI INTIMIDATI !!!!!

  6. Avram Iancu

    miercuri, 14.01.2015 at 07:07

    AVOCATII CELOR CARE VOR FI DATI IN JUDECATA DE KRONOSPAN SUNTEM CEI PESTE 2500 DE CETATENI CARE AM PARTICIPAT LA PRIMUL MARS ! NIMENI NU MAI ESTE SINGUR ! DACA UN SINGUR SEBESAN ESTE INCULPAT NE DECLARAM INCULPATI CU TOTII SI-L APARAM PANA-N PANZELE ALBE ! AVEM UN CAR DE DOVEZI CU CARUL PENTRU TOT CEEA CES-A AFIRMAT IN SPATIUL PUBLIC SI VIRTUAL !!! SEBESENII AU INVINS FRICA SI NE LE E TEAMA DE AMENINTARI !

  7. Unitate

    miercuri, 14.01.2015 at 15:54

    Stati linistiti, nu au pe cine pt ce sa dea in judecata. Asa stie Kronospan sa „sperie”…Nu au nici un temei legal…iar dovezi impotriva lor sunt cu carul. Asa ca ori ce pas al lor impotriva cuiva este defapt impotriva lor.
    Imi vine sa rad , jur. Eventual ii dam noi in judecata pt ca ne-au afectat sanatatea si le cerem daune ca ne omoara de atatia ani….si o sa i dam.
    Asa ca in strada din nou in 18 cu mic, cu mare sa ne aparam sanatatea si sa ne luam orasul inapoi din mana acestor nemernici.

  8. Garda de Fier

    miercuri, 14.01.2015 at 16:22

    Nu va intimidati , in tara noastra ne lasam intimidati de niste expatriati.Astia au fost dati afara de ai lor si se cred stapani aici.Nimeni nu se opune la investitii in Romania , dar investitori seriosi sa vina nu poluatori.
    Omul trebuie sa fie in armonie cu natura nu in contradictie cu ea.
    Nu cred ca doreste kronospanul sa fie dat in judecata de cetateni pentru poluare si deprecierea calitatii vietii.
    Cum se demonstreaza asta , asta-i partea frumoasa care nu si-o doreste Kronospanul.
    Veniti in data de 18.01.2014 in numar cat mai mare si aratam ca suntem o forta.Uniti pute schimba ceva , dezbinati am vazut rezultatul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax